Kreće ‘otključavanje’ Hrvatske: Evo što bi se moglo otvoriti za nekoliko dana, a što u druge dvije faze

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2020. u 08:39
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako je pak rekao ministar prometa Oleg Butković, moguće je da će se neke mjere ukidati i ranije od 4. svibnja, vjerojatno ciljajući na javni gradski prijevoz, prigradsku željeznicu i ublažavanje mjera u kamionskom prijevozu. 

Vlada će u na sjednici u 13 sati predstaviti mjere za otključavanje gospodarstva koje će ići postupno u tri faze.

Prva faza kreće od ponedjeljka, kada gospodarstvenici očekuju otvaranje brojnih neprehrambenih trgovina koje su sada zatvorene i moguće produljenje radnog vremena, zatim 4. svibnja kada bi i neke škole trebale početi primati učenike nižih razreda, te konačno 11. svibnja za kada je moguće da će se otvarati i trgovine u šoping centrima, te možda kafići i restorani s terasama, piše Jutarnji list.

Kako je pak rekao ministar prometa Oleg Butković, moguće je da će se neke mjere ukidati i ranije od 4. svibnja, vjerojatno ciljajući na javni gradski prijevoz, prigradsku željeznicu i ublažavanje mjera u kamionskom prijevozu.

Gospodarstvenici okupljeni u Hrvatskoj gospodarskoj komori očekuju da će Vlada prihvatiti većinu njihovih zahtjeva koje su premijeru Plenkoviću poslali u ponedjeljak u opširnom dokumentu na 18 stranica s kalendarom kada bi se koje djelatnosti trebale otvoriti.

HGK traži i decentralizaciju mjera relaksacije, odnosno da se prvo otvaraju one županije koje imaju ili manji broj oboljelih ili koje nemaju barem sedam dana zaredom nove zaražene. Istra je, primjerice, prva krenula sa zatvaranjem, već duže vrijeme nemaju novooboljelih, a sada će prva krenuti i s relaksacijom mjera i to od idućeg tjedna.

Prva faza: 27. travnja

Otvara se većina dućana koji ne spadaju u prehrambeni i higijenski sektor. Broj kupaca koji istodobno smiju biti u trgovini određivat će se prema raspoloživoj kvadraturi prodajnog prostora, zaposlenici će morati nositi zaštitnu opremu, a kupci će morati održavati odgovarajući razmak u dućanu, ali i u slučaju čekanja pred ulazom.

Trgovinama koje već rade omogućio bi se povratak na redovno radno vrijeme, a taj datum se spominje i kao mogući početak popuštanja u ograničenjima javnog prijevoza.

Druga faza: 4. svibnja

Najvjerojatniji datum povratka dijela učenika u škole. Prema onome što je najavilo Ministarstvo obrazovanja, u učionice će se prvo vratiti učenici nižih razreda osnovne škole, dijelom i kako bi se njihovi roditelji mogli vratiti na posao. Povratak u školu neće biti obavezan, nego će za svako dijete konačnu odluku donijeti njegovi roditelji.

Isti datum se spominje, uz obavezne mjere zaštite poput maski i rukavica, kao mogući početak rada uslužnih obrta poput frizera. Također, taj ponedjeljak počele bi raditi i javni bilježnici, banke i sudovi.

I neki frizeri već su počeli zvati svoje mušterije da ih zapišu za naručivanje, a oni su uvjereni da će se otvoriti čim istekne zabrana, 4. svibnja. Za njih se predlaže da istodobno mogu biti dvije mušterije u salonu ako imaju četiri stolice, da se klijenti mogu samo telefonski naručiti, frizeri bi nakon svake mušterije morali dezinficirati sve predmete, koristiti jednokratne ogrtače, nositi maske i rukavice, možda čak i vizire, a čak bi se mogle postaviti i pregrade od pleksiglasa, stakla ili folije.

Treća faza: 11. svibnja

Istarski krizni stožer taj je datum najavio kao mogući početak rada kafića. I oni bi radili uz obavezno zadržavanje socijalne distance, što znači da bi broj gostiju bio povezan s kvadraturom terase ili samog objekta, a ograničio bi se broj ljudi koji mogu sjediti za istim stolom. Istra bi na taj dan, ako se zadrže aktualni epidemiološki pokazatelji, otvorila i veće šoping centre, piše Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close