Umjetna inteligencija u poljoprivredi: AGRIVI predstavlja AI platformu Gradski savjetnik

Autor: Poslovni.hr , 19. ožujak 2024. u 15:00
Foto: Unsplash

Ova inovacija ima za cilj osigurati očuvanje i dugoročnu održivost lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Jedinice lokalne uprave i samouprave u Hrvatskoj susreću se sa sve većim izazovima očuvanja održivosti poljoprivredne proizvodnje na svojem području. S druge strane, poljoprivrednici se također suočavaju s brojnim poteškoćama, uključujući sve češće poremećaje na tržištu, klimatske promjene, nedostatak radne snage te ograničeni pristup znanju i savjetima.

U cilju rješavanja ovih problema, domaća agrotehnološka tvrtka AGRIVI razvila je AI komunikacijsku platformu Gradski savjetnik kako bi osnažila ulogu gradova u poticanju i podršci poljoprivrednika u procesu digitalne transformacije. Ova inovacija ima za cilj osigurati očuvanje i dugoročnu održivost lokalne poljoprivredne proizvodnje.

Prvi gradovi u Hrvatskoj već donose svog Gradskog WhatsApp savjetnika

Za uvođenje ove inovativne platforme već su se odlučili gradovi Đakovo, Kutina, Ludbreg i Novska koji su prepoznali značaj i važnost ovog projekta za njihovu lokalnu poljoprivredu, i koji će među prvima svog Gradskog savjetnika donijeti poljoprivrednicima u svojoj regiji.

Radi se o komunikacijskoj platformi s umjetnom inteligencijom u pozadini, koja gradovima omogućuje da poljoprivrednicima donesu jednostavan digitalni alat na WhatsApp platformi koji pruža uvijek dostupan pristup informacijama, znanju i savjetima kako o općenitim agronomskim temama bitnim za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, tako i o važnim gradskim temama za poljoprivrednike poput natječaja, potpora, i ostalim informacijama koje mogu olakšati upravljanje poljoprivrednim gospodarstvima.

Gradovi tako od sada mogu donijeti svog Gradskog WhatsApp savjetnika koji je ujedno i informativna služba gradske uprave za sva pitanja o poljoprivredi, a dostupan je poljoprivrednicima 24 sata u danu, 7 dana u tjednu pružajući im podršku u svim aspektima njihovog poslovanja.

Digitalizacija u poljoprivrednom sektoru u Hrvatskoj na 5 posto

Digitalizacija je neizbježna kao podrška i alat za osiguranje budućnosti poljoprivredne industrije, posebno s obzirom na potrebu održivosti globalnog prehrambenog sustava i opskrbe rastućeg svjetskog stanovništva. U Hrvatskoj, gdje digitalizacija poljoprivrede iznosi svega 5 posto, mali i srednji proizvođači čine većinu sektora, ali često nailaze na prepreke poput nemogućnosti pristupa agronomskom savjetu i znanjima.

Osnovna uloga ove inovativne platforme je u pružanju podrške poljoprivrednicima, i to u vidu znanja i savjeta o širokom spektru agronomskih tema – od općih pitanja o poljoprivredi, do prevencije od štetnika i bolesti, nutritivnim potrebama biljaka i gojidbi, dozvoljenim sredstvima za zaštitu biljaka ili regenerativnim praksama.

Također, Gradski savjetnik potiče i aktivnu suradnju gradova s poljoprivrednicima kroz proaktivno dijeljenje informacija o natječajima, potporama i lokalnim događanjima, ili pak prikupljanju podataka poljoprivrednika u slučaju elementarnih nepogoda, pojave značajnih štetnika i sl.

Osiguranje održivosti lokalne poljoprivredne proizvodnje

Gradovi Đakovo, Kutina, Ludbreg i Novska koji su među prvima prepoznali važnost trenutka u kojem se nalaze lokalni proizvođači i koji su odlučili predstavljanjem svog Gradskog agronomskog savjetnika pružiti podršku svojim proizvođačima ističu nekoliko bitnih ciljeva koje žele ostvariti.

“Kutina je tradicionalno grad tehnologije i inovacije, a pritom snažno razvija i segment agro-turizma. Svjesni smo izazova s kojima se susreću naši proizvođači i donošenjem Gradskog agronomskog savjetnika želimo osigurati stabilnu budućnost lokalne proizvodnje i direktno podržati naše proizvođače”, kaže Zlatko Babić, gradonačelnik Grada Kutine.

“Ludbreg već nekoliko godina aktivno radi na podršci lokalnim poljoprivrednicima kroz donošenje tehnoloških inovacija. Uvođenjem Gradskog agronomskog savjetnika želimo pružiti našim proizvođačima uvijek dostupan savjet i pristup informacijama, te unaprijediti našu komunikaciju s njima“, kaže Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega.

“Novska je snažno prepoznata kao grad inovacije kroz izgradnju modernog Centra za gaming industriju, no mi smo grad koji ima i značajnu poljoprivrednu proizvodnju. Pokretanjem našeg Gradskog savjetnika kao komunikacijske platforme nastojimo osigurati pristup najnovijim znanjima i savjetima za naše poljoprivrednike, ali i čuti njihove planove i izazove kako bi ih aktivno uključili u donošenje planova i strategija za razvoj lokalne poljoprivrede”, ističe Marija Kušmiš, gradonačelnica Grada Novske.

“Đakovo se nalazi u najvećoj poljoprivrednoj regiji Hrvatske, i zajedno s našim poljoprivrednicima svakodnevno živimo izazove s kojima se susreću. Pristup bitnim znanjima i informacijama u svakom trenutku je iznimno bitan za osiguranje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Očuvanje lokalne proizvodnje i pomoć novim generacijama poljoprivrednika nama su od iznimne važnosti i taj cilj želimo podržati s našim Gradskim agronomskim savjetnikom”, poručuje Marin Mandarić, gradonačelnik Grada Đakova.

Svjetske inovacije za lokalnu poljoprivredu

Široka baza znanja koja stoji u pozadini ove inovativne tehnologije, a koju svakodnevno ispituju i analiziraju stručnjaci iz AGRIVI-ja, osigurava da poljoprivrednici dobiju kvalitetnu i pravovremenu informaciju u bilo kojem trenutku.

Kroz 10 godina poslovanja AGRIVI je svrstan među vodeće svjetske tvrtke koje tehnološkim rješenjima i inovacijama pozitivno djeluju na svijet. AGRIVI svojim tehnološkim rješenjima već 10 godina potiče poljoprivrednike diljem svijeta da promijene način na koji uzgajaju hranu i upravljaju svojim poslovanjem prema učinkovitijoj, profitabilnijoj i održivijoj proizvodnji hrane, a AI platforma Gradski savjetnik predstavlja značajnu prekretnicu u ostvarenju te vizije.

“Naša platforma Gradski savjetnik osmišljena je s ciljem osnaživanja gradova u Hrvatskoj u podršci lokalnoj poljoprivredi i osiguranju kvalitetne komunikacije s proizvođačima. Ova vrsta tehnološke platforme donosi trenutačne koristi poljoprivrednicima kroz jednostavnu komunikaciju putem WhatsApp-a sa savjetnikom i instant pristup savjetu, znanjima i potrebnim informacijama. Važno je osnažiti poljoprivrednike i poticati daljnju digitalizaciju kako bi se povećala produktivnost i otpornost našeg sustava proizvodnje hrane, a gradovi u tome imaju ključnu ulogu za svoju lokalnu sredinu”, istaknuo je Matija Žulj, direktor AGRIVI-ja.

Komentirajte prvi

New Report

Close