Učili o zapošljavanju i kako vlastitu poslovnu ideju ponuditi na tržištu rada

Autor: Ivan Tominac , 24. travanj 2023. u 22:00
Ana Bulut Križić, stručna suradnicom iz Udruge Zamisli/S. Strukić/PIXSELL

Udruga Zamisli održala je radionice i predavanja za osobe s invaliditetom.

Prema evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje u 2022. zaposleno je ukupno 131.938 osoba, od čega je 3065 osoba s invaliditetom.

Riječ je o povećanju od 11,9 posto u odnosu na 2021. kada je zaposleno 2740 osoba s invaliditetom. Potporu za samozapošljavanje koristilo je 12 osoba, što je duplo manje nego u 2021. godini.

Upravo ovaj pregled pokazuje da postoje bolje i lošije brojke, ali ako generalno promatramo situaciju, statistike pokazuju da osobe s invaliditetom imaju manje izglede za zapošljavanje od osoba bez invaliditeta, stoga je potrebno kontinuirano raditi na osnaživanju njihovih vještina te poticati samozapošljavanje kao jedan oblik profesionalnog ostvarenja.

Poticaj i usmjeravanje
Upravo na tom tragu koncipiran je projekt Podrškom do posla kojim se smanjuje taj jaz, a financiran je iz proračuna Grada Zagreba. O projektu i aktivnostima koje su se događale u sklopu njega razgovarali smo sa stručnom suradnicom iz Udruge Zamisli, Anom Bulut Križić, koja ističe kako su u sklopu projekta provedene su dvije glavne skupine projektnih aktivnosti.

Prva skupina odnosi se na informiranje i edukaciju, a riječ je o radionicama i predavanjima usmjernim zapošljavanju i zadržavanju posla koje su proveli vanjski suradnici i stručnjaci iz Udruge. Druga skupina aktivnosti, koja se pokazala kao pun pogodak u ovom projektu, je aktivnost simboličnog naziva ‘OSI nude svoje usluge’, gdje su četiri korisnika uz pomoć poslovnih savjetnika pristupila kreiranju poslovne ideje koju je moguće ponuditi na tržištu rada.

Smoljan

Nakon projekta imam točniju sliku kakav posao pokrenuti i koje proizvode ponuditi.

“U sklopu aktivnosti ‘OSI nude svoje usluge’ svaki korisnik je imao svog mentora u trajanju od 20 sati. Osim toga, korisnici su imali i individualne zadatke nakon svakog susreta, tako da je to bio intenzivan rad u periodu od neka tri mjeseca’’, započela je priču stručna suradnica iz Udruge Zamisli Ana Bulut Križić.

Kako je spomenuto, svaki od korisnika, kojih je u ovoj aktivnosti bilo četiri, imao je i svojeg mentora. On ih je vodio kroz cijelu njihovu priču i usmjeravao ka tome da ideja stvarno bude spremna da egzistira na tržištu.

“Uloga mentora, odnosno vanjskog stručnjaka iz područja poslovnog savjetovanja bila je usmjeravanje korisnika ka njihovim interesima i pravoj ideji i osmišljavanju strategije i poslovnog plana. Također, mentori su im bili na raspolaganju za sva pitanja oko kreiranja prezentacije za volontere, prilikom koje su OSI predstavili svoju poslovnu ideju’’, dodala je Bulut Križić.

Mentori nakon sudjelovanja u ovom projektu i aktivnosti navode svoj angažman kao vrijedno poslovno iskustvo, a s rezultatima projekta zadovoljni su i iz same Udruge. “Zadovoljni smo rezultatima projekta, posebno jer korisnici u evaluaciji navode projekt i informacije koje su dobili kao vrlo važnim i korisnim za njih’’, zaključila je stručna suradnica iz Udruge Zamisli Ana Bulut Križić.

O tome kakvo im je bilo sudjelovanje u projektu razgovarali smo i s dvoje korisnika – Kristinom Krsnik i Andrijom Smoljanom, a kako u samom početku saznajemo od studentice Kristine Krsnik, projekt ju je privukao jer joj se svidjela ideja samostalnog rada, ali i zbog činjenice da je pisanje projekata danas traženo na tržištu.

“Pokazalo se da se nisam prevarila jer sam naučila mnogo toga što će mi biti korisno za rad na samim projektima, ali i rad s ljudima općenito. Mislim da je tome najviše pomogla odlična komunikacija s mojom mentoricom, Svjetlanom Veseli iz udruge TataVaka, s kojom sam odmah ostvarila lijepu suradnju. Nije mi ništa nametala, već je dopuštala da maksimalno iskoristim vlastita znanja i vještine, usmjeravajući me samo onoliko koliko je potrebno te ohrabrujući me na stvarnu realizaciju našeg rada.

Andrija Smoljan; Kristina Krsnik

Poticala me da razmišljanjem i zaključivanjem sama dolazim do rezultata, vrednujem svoje odluke i zamjećujem što mogu popraviti. Takav pristup omogućuje snalaženje u različitim situacijama, što je izuzetno važno jer u životu nemamo modele ponašanja primjenjive u svim situacijama”, rekla je Kristina Krsnik, jedna od korisnica na aktivnosti OSI nude svoje usluge.

Priznaje da je na početku bila malo skeptična oko toga hoće li uopće doći do bilo kakve ideje, a kamoli do samog projekta. Međutim, na kraju je uspješno predstavila svoju ideju, koja je okrenuta senzibiliziranju školske djece o osobama s invaliditetom, zainteresiranim volonterima koji će joj pomoći u tome da ideja postane stvaran projekt.

“Kako sam, kao slijepa osoba, prošla sustav redovnog obrazovanja, smatram da je jako važno već kod djece najranije dobi početi razvijati svijest o tome da postoje ljudi s različitim potrebama jer je, zapravo, svatko od nas neponovljiva jedinka, drugačija od svih ostalih.

Kako studiram nastavnički smjer kroatistike na Filozofskom fakultetu, a u slobodno vrijeme i glumim u kazališnoj udruzi MIST, zaključila sam da svoje kreativne i pedagoške interese mogu uklopiti u projektnu ideju, a dalje je sve bila stvar prilagodbe uobičajenim pitanjima: kome je projekt namijenjen, tko će ga izvoditi, od koliko će se faza sastojati itd.”, osvrnula se na svoj process sudjelovanja u projektu Podrškom do posla Kristina Krsnik.

Krsnik

Naučila sam mnogo toga što će mi biti korisno za rad na projektima, ali i rad s ljudima općenito.

Planovi za budućnost
Par riječi o svojem iskustvu sudjelovanja u projektu podijelio je i Andrija Smoljan, koji ističe kako je prilika za sudjelovanje u ovom projektu došla u oportunom trenutku. On je, naime, 2020. završio poslijediplomski studij Upravljanja kvalitetom na EFZG-u, međutim epidemija ga je spriječila u ostvarenju planova za zaposlenje. Nakon skoro tri izgubljene godine ispunjene anksioznosti i osobnim tragedijama, u projektu je video priliku za vraćanje na stari put produktivnosti i napretka.

“’Nakon projekta imam točniju sliku kakav posao želim pokrenuti i koje proizvode želim ponuditi, ali korisnije bi mi bilo odraditi beta test sa stvarnim klijentom i tu koristiti mentora’’, osvrnuo se Smoljan dodavši kako za mentoricu, Andreu Turić, ima samo riječi hvale te da pokušavaju dogovoriti suradnju i nakon kraja projekta.

“Želim otvoriti obrt za poslovno savjetovanje, prvenstveno u području kvalitete. To mi je struka i vidim slobodnu nišu’’, zaključio je Andrija Smoljan, jedan od korisnika na projektu Podrškom do posla i aktivnosti OSI nude svoje usluge.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close