U Zagrebu rekordnih 387 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od danas uvedene nove mjere

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2020. u 09:03
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

 Trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji, priopćili su iz NZJZ .Dr. Andrija Štampar“.

U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno 387 novooboljelih od Covida-19, a za 1040 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.

U protekla 24 sata u NZJZ je provedeno 1385 testiranja na SARS-CoV-2.

Među novih 387 slučajeva zaraze koronavirusom, 121 novooboljela osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 167 osoba su kontakti COVID pozitivnih osoba, kod četiri je osobe moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a četiri su osobe stigle iz BiH, Češke i Austrije.

Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, kod dvije je moguća izloženost tijekom vjerskih događanja, a kod četiri je osobe moguća izloženost prilikom hospitalizacije. Kod pet je osoba moguća izloženost tijekom korištenja godišnjeg odmora na obali, a kod četiri je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti.

Obrada za 74 osobe je još u tijeku. Od navedenih osoba, šest je zdravstvenih djelatnika.

U posljednja 24 sata  NZJZ je zaprimio obavijest iz domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba o jednom pozitivnom korisniku, jednom nezdravstvenom djelatniku i jednoj zdravstvenoj djelatnici iz ustanove za njegu u kući.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod pet učenika i dva učitelja osnovnih škola te 16 učenika srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 246 učenika i četiri učitelja osnovnih te 357 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalazi 29 osoba.
Trenutno je u Gradu Zagrebu 1399 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 6233 osobe se nalaze u samoizolaciji, priopćili su iz NZJZ .Dr. Andrija Štampar“.

Također, podsjećaju da je radno vrijeme drive-in testiranja subotom od 8,00 do 12,00 sati, a nedjeljom od 8,00 do 10,00 sati. Napominju da se osobe koje dolaze s uputnicom liječnika obiteljske medicine vikendom i blagdanima primaju isključivo uz prethodnu narudžbu putem adrese elektronske pošte epidemiologija@stampar.hr.

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja stupa na snagu 17. listopada 2020., uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Grada Zagreba u trajanju od 14 dana.

Nužne epidemiološke mjere obuhvaćaju:

– obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

– obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenim prostorima gdje nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje 2 metra;

– na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obvezno pridržavanje epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo;

– preporuka povećanja broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć, s obzirom na kapacitete ZET-a;

– preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu;

– kontrolu provođenja epidemioloških mjera na društvenim okupljanjima, odnosno u ugostiteljskim objektima od strane organizatora društvenih okupljanja i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Na snagu su stupile i mjere koje se odnose na sustav socijalne skrbi:

– zabrana posjeta korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (domovi za starije) i zabranu izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi (uključujući i povremene svakodnevne, jednodnevne odlaske u obitelj, na izlete i sl.), izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima

– omogućavanje korisnicima usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi odlazak u obitelj na vrijeme duže od 5 dana, uz obvezu dostave negativnog nalaza na SARS-CoV-2 te provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka kod pružatelja usluge (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili sl.)

– izlazak korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi u vanjski prostor pružatelja usluga (okućnica, terasa i sl.) dopušteni su uz obvezno nošenje maski za lice te pridržavanja fizičke distance od najmanje 1,5 metra

– provođenje dodatnih mjera opreza prilikom povratka korisnika usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi s bolničkog liječenja (izbjegavanje kontakta s ostalim korisnicima u trajanju od 14 dana ili sl.)

– ograničavanje rada ugostiteljskih objekata koji posluju u prostoru pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi isključivo za korisnike i zaposlenike pružatelja, ukoliko se ugostiteljska usluga pruža u prostoru koji nema poseban ulaz

– obvezu za ostale zakupce prostora kod pružatelja usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi da organiziraju svoj rad na način da se odredi vrijeme kada su usluge dostupne isključivo korisnicima, uz obveznu prethodnu dezinfekciju prostora i opreme.

Komentirajte prvi

New Report

Close