Savjetuju cijepljenje protiv gripe, a cjepiva – nema

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2020. u 14:56
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prema informacijama HLJK-a, još se nešto malo cjepiva može nabaviti u manjim mjestima.

Ljekarne su ove jeseni nabavile 90.000 doza cjepiva protiv gripe, no zbog velikog interesa u gradovima su doze rasprodane tako da se nešto malo cjepiva može nabaviti još samo u manjim mjestima, doznaje se u petak u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK).

“Prije tri tjedna došla je prva pošiljka od 50.000 doza cjepiva i vrlo brzo je sve izdano pacijentima. Ovih dana su došle dodatne količine, nešto manje od 40.000 doza, a prema informacijama s terena cjepiva više nema u ljekarnama, naročito u velikim gradovima”, rekla je Hini Ana Soldo, predsjednica HLJK-a.

Liječnik: Cjepiva nema

Našoj redakciji javila se starija ženska osoba iz Zagreba koja je htjela cijepiti kod svojeg liječnika opće prakse, kako je to već godinama činila. No, liječnik joj je rekao da cjepiva - nema.

Prema informacijama HLJK-a, još se nešto malo cjepiva može nabaviti u manjim mjestima. Dodatne količine od 20.000 doza cjepiva ljekarne očekuju tek u prosincu.

Projekt cijepljenja u ljekarnama ove je jeseni obuhvatio 80 ljekarni u Hrvatskoj, a u svakoj su županiji najmanje dvije ljekarne osigurale prostor i liječnika za cijepljenje protiv gripe. U Zagrebu je to omogućilo 20 ljekarni.

Interes za cijepljenje u ljekarnama ove je jeseni bio i desetak puta veći od doza koje su dobile ljekarne. “Preko 20.000 ljudi htjelo se cijepiti u ljekarnama i tražilo termine ali im, nažalost, nismo mogli udovoljiti zbog ograničenih količina cjepiva koje smo mogli nabaviti”, rekla je Soldo.

Građani koji su bili zainteresirani za cijepljenje u ljekarnama morali su se najaviti i rezervirati termin i kupiti cjepivo za 96,36 kuna. Ove godine na tržištu su, kažu u Komori, isključivo četverovalentna cjepiva.

Za kupnju cjepiva u ljekarnama potreban je liječnički recept, no ako se cijepljenje provodi u ambulanti recept nije potreban jer građane cijepi liječnik koji obavlja i preliminarni pregled.

Komentirajte prvi

New Report

Close