U travnju zakon o euru i obvezi dvojnog iskazivanja cijena

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2021. u 22:00
Cijene će morati bi iskazane u obje valute barem godinu dana/Reuters

Vlada je 1. siječnja 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebala biti spremna za ulazak u eurozonu.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u petak je na konferenciji “Hrvatska kao dio eurozone”, koja se održala u Rovinju u organizaciji Večernjeg lista i Istarske županije, izjavio kako je zakon o euru u fazi izrade, a nacrt bi trebao objavljen sredinom siječnja.

Njegovo donošenje očekuje u travnju iduće godine. Uz taj zakon bit će potrebno promijeniti 46 zakonskih i više od 70 podzakonskih akata prije samog uvođenja eura, rekao je Marić.

Vlada je 1. siječnja 2023. godine odredila kao datum kada bi Hrvatska trebala biti spremna za ulazak u eurozonu, a objava formalne odluke o ulasku Hrvatske u eurozonu očekuje se sredinom iduće godine.

“Od tog trenutka Hrvatska praktički ulazi u onu završnu fazi i sav ovaj posao koji radimo moramo još ubrzati jer je puno posla pred nama”, rekao je Marić, podsjećajući da će trebati povući gotovo milijardu i sto milijuna komada kovanica kuna i 500 milijuna novčanica kuna te obaviti predopsrkbu banaka, pošte, Fine i poduzetnika novčanicama i kovanicama eura.

Po njegovim riječima, od kolovoza iduće godine će, kroz zakon o euru, biti regulirana obveza dvojnog iskazivanja cijena što je jedan od načina ublažavanja pritisaka na inflaciju.

“Prvog siječnja 2023. prebacujemo se na euro i još dva tjedna trajat će dualni opticaj, građani će moći plaćati u kunama, a nakon toga samo u eurima. Razdoblje dualnog iskazivanja cijena trajat će barem godinu dana”, istaknuo je ministar Marić.

Kako se čulo na konferenciji, iako odustajanje od nacionalne valute donosi određene ekonomske rizike, prelazak na euro otvara niz gospodarskih koristi.

Komentirajte prvi

New Report

Close