Marić: Porezna uprava neće skakati za vrat

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 20. srpanj 2020. u 12:07
Zdravko Marić, ministar financija/SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL

Otpis cijelog duga dobit će samo male tvrtke s prometom do 7,5 milijuna kuna godišnje i padom većim od 50%. Neki će dug morati vraćati i s kamatama, a obročno.

Nakon uvođenja karantene više od 90 tisuća poduzetnika dobilo je tromjesečni moratorij na plaćanje poreznih obaveza državi, prije svega poreza na dobit, dohodak i doprinosa.

Tromjesečni moratorij istekao je potkraj lipnja mjeseca i narednih će tjedana sve te tvrtke morati raščistiti svoj dužnički status sa državom.

Očekivali i veće minuse

Konačni obračun zaostalih poreznih obveza počet će od ovog tjedna, nakon što tvrtke dostave potrebne PDV obrasce za mjesec lipanj.

Obrasci za travanj i svibanj već se nalaze u poreznoj upravi, a prema njima znatan je broj poduzeća (oko sedam tisuća) s već odobrenim moratorijem u travnju i svibnju mjesecu imao pad prihoda manji od 20 posto. Toliki pad je, podsjećamo, bio jedan od preduvjeta za traženje odgode.

3

mjeseca trajao je moratorij na plaćanje poreznih obveza državi, prije svega poreza na dobit i dohodak i doprinosa

Poduzetnici su zacijelo očekivali veće minuse nego što su ih imali, te su na taj način čuvali likvidnost poduzeća. Pred svima koji su tražili odgodu plaćanja tri su moguće situacije.

Male tvrtke s prometom do 7,5 milijuna i padom većim od 50 posto dobit će otpis poreznog duga koji bi, kaže ministar financija Zdravko Marić, mogao uslijediti za desetak dana.

Male tvrtke s padom između 20 i 50 posto neplaćene poreze i doprinose morat će otplatiti u naredne dvije godine, bez uračunavanja kamata, dok će tvrtkama s padom prihoda manjim od 20 posto država također ponuditi obročnu otplatu, ali uz kamate.

Veliki sustavi sa padom do 50 posto dobit će obročnu otplatu duga, a s padom prihoda većim od 50 posto dio duga će se otpisati, a dio će morati otplatiti proporcionalno minusima.

Nema ‘skakanja za vrat’

Ministar financija kaže da neplaćene porezne obaveze poduzeća za razdoblje od travnja do kraja lipnja iznose 5,3 milijarde kuna.

Trošarine i carine morale su se plaćati cijelo ovo vrijeme, dok su mali sustavi imali pravo i na odgodu plaćanja PDV-a, ako su ga plaćali prema obavljenim isporukama. Daljnjeg produljenja plaćanja poreznih obaveze neće biti.

“Kao što smo i očekivali, siromašna i prezadužena država više nema novca da pomogne poduzetnicima. Bitnije je očuvati troškove budžeta i javne uprave, a za ostalo kako bude. Pomoć koja je osigurana poduzetnicima doseže 70 posto mjesečnih troškova javnog sektora i tužna je realnost da za nas država nema više od toga. Počinju otkazi, velike strane korporacije bježe jer je situacija takva da imaš veliku upravu, a za sve što želiš napraviti trebaš dati mito”, komentira osnivač Udruge Glas poduzetnika (UGP) Dražen Oreščanin.

Ministar financija Zdravko Marić odgovora da se proračun maksimalno stavio u funkciju zaštite radnih mjesta, likvidnosti, općenito gospodarstva i funkcioniranja društva.

“Ne možemo zanemariti da treba nekako isplatiti i platiti mirovine, financirati zdravstvo i sve ostale obaveze. Mislim da je ovo bila jako dobra mjera koja je jako dobro prepoznata od poreznih obveznika. Porezna uprava neće skakati za vrat, nego će tvrtkama omogućiti obročnu otplatu duga”, kaže Zdravko Marić.

Komentirajte prvi

New Report

Close