Srbija ukida monopol nad građevinskim zemljištem

Autor: Rato Petković , 14. prosinac 2005. u 06:00

BEOGRAD – Milan Parivodić, ministar u Vladi Srbije za ekonomske odnose s inozemstvom, izjavio je da će podnijeti zahtjev Sudu DZ SiCG za ukidanje državnog monopola nad gradskim građevinskim zemljištem.
Taj prijedlog motiviran je ekonomskim razlozima jer se inozemni ulagači teško odlučuju na tzv. greenfild investicije ako ne mogu kupiti zemljište na kojem grade poslovne objekte. Mnogi su izjavili da se neće upuštati u gradnju hotela, tvornica i drugih objekata dok se ne otkloni zabrana da mogu kupiti i zemljište na kojem grade.
Ne zna se kakav će epilog imati inicijativa ministra Parivodića jer postoji ustavna odredba koja zabranjuje prodaju građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu. Međutim, u Ustavnoj povelji, osnivačkom aktu Državne zajednice SiCG, promovira se zaštita vlasničkih prava sukladno Konvenciji o ljudskim pravima, što znači da treba ukinuti postojeću ustavnu zabranu o ograničenju prometa građevinskim zemljištem.
Parivodić svoju inicijativu objašnjava da u nijednoj razvijenoj privredi ne postoji državni monopol nad gradskim građevinskim zemljištem. U Srbiji predstoji zemljišna reforma, kojoj je glavni cilj da korisnik zemljišta postane i njegov vlasnik. Prijedlog Parivodića naišao je na oprečne poglede u javnosti. Posebno su za način kako će se provesti zemljišna reforma zainteresirani vlasnici i njihovi nasljednici, zemljišta koje je nacionalizirano. Mnogi u provođenju reforme vide opasnost da država proda njihovu zemlju iako oni već godinama vrše pritisak na vlast da im se oduzeta imovina vrati u naturi.

Komentirajte prvi

New Report

Close