‘To što se danas dogodilo je prvi put, i to je dobra informacija za sve’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. kolovoz 2019. u 14:47

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je zadovoljan.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je dobrom informacijom ocijenio izdavanje trezorskih zapisa s valutnom kaluzulom po prvi put uz negativnu kamatnu stopu.

"Danas smo prvi put izdali trezorske zapise uz valutnu klauzulu, na godinu dana, s negativnom kamatnom stopom od 0,05 posto. To je prvi put i mislim da je to dobra informacija za sve", rekao je Marić novinarima pred Banskim Dvorima.

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 81 milijun kuna i 32 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, manje od planiranog, pri čemu je eursko izdanje po prvi put plasiralo uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću 199 milijuna kuna i 50 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo 200 milijuna kuna i 40 milijuna eura.

Financijske institucije podastrle su 50 milijuna eura vrijedne ponude za izdanje eurskih trezoraca, a Ministarstvo ih je prihvatilo 32 milijuna eura.

Eurski trezorci su izdani na rok od godine dana, uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, što znači da će sad po prvi put financijske institucije ustvari plaćati Ministarstvu da drže svoj novac u tom vrijednosnom papiru.

Za kunske su trezorske zapise financijske institucije podastrle ponude u ukupnoj vrijednosti od 81 milijun kuna, koje je Ministarstvo sve prihvatilo.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 81 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,07 posto, što je za 0,01 postotni bod manje nego na prošlotjednoj aukciji.

Uz dospijeće 199 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 118 milijuna, na 17,84 milijarde kuna. Eurski saldo duga po trezorcima, pak, smanjuje se za 18 milijuna, na 100,6 milijuna eura.

Komentari (12)
Pogledajte sve


Zadovoljan kad se zadužuje a baca proračunsku lovu iz helikoptera! Malo maloumno, zar ne!? Da npr. sreže rashodovnu stranu, traži odgovorne za 4+ milijarde pušione kod Muljanika moglo bi ga se shvaćat kao ozbiljnog, ovako.,.,.

Nije na Ministru Financija da traži odgovorne osobe, a čak i da ih se nađe, mislite da bi nam to vratilo tih 4+ milijardi?

Kratkoročno zaduživanje preko trezorskih zapisa je nešto što i najbogatije zemlje Svijeta rade zbog stabilizacije likvidnosti, a rezanje rashoda nije baš toliko jednostavno kada imaš pola države na sisi (što je politička odgovornost, a ne financijska). Čovjek radi najbolje s onim što ima.


Daje više slobode bankama i gleda im kroz prste kad su u pitanju štetni ugovori za građane i
pravne osobe a istovremeno ih cijedi na obvezama čuvanja novaca..?

Štetni ugovori? Tko je kriv ljudima što potpisuju varijabilne kamate umjesto da prihvate fiksnu kamatu i gotovo. A za vašu informaciju, i EURIBOR i NRS su u zadnje 3 godine bile povoljne što je rezultiralo manjim ratama na kredite, ali očito nitko ne piše o pozitivnim stvarima, samo negativnim…


Zar i kuna, bar prema € nije stabilna i više nego stabilna! A kamate su do 10%, odnosno preko 9% skoro i svakoj banci? Zašto to Guverner NBH dozvoljava, i dali postoji još nešto da Hrvati plaćaju toliku kamatu!?

Kamate su 10% na kreditne kartice, a ne na kredite. Stambeni krediti su već od 2%, a nenamjenski od 4% do 7%. Nigdje nije preko 7%.

Daje više slobode bankama i gleda im kroz prste kad su u pitanju štetni ugovori za građane i
pravne osobe a istovremeno ih cijedi na obvezama čuvanja novaca..?

New Report

Close