Razmilović mora platiti 62,7 milijuna USD

Autor: Ivica Profaca,VLM , 10. listopad 2011. u 22:00

Tomo Razmilović mora vratiti 41,8 milijuna dolara za koje se pretpostavlja da ih je zaradio makinacijama te usto i globu od 20,9 milijuna dolara

Jedan od najkrupnijih bjegunaca američkog pravosuđa, Splićanin Tomo Razmilović, koji se krije u Švedskoj, kažnjen je prvom presudom za svoje financijske malverzacije od prije sedam godina. Mora platiti ukupno 62,7 milijuna dolara globe i odštete jer je kao predsjednik uprave tadašnjega informatičkog diva Symbol Technologiesa lažnim financijskim izvještajima “pumpao” knjigovodstvenu vrijednost tvrtke i slijedom toga cijenu njezinih dionica na burzi.

Blizu zahtjeva SEC-a
Presudom okružne sutkinje u New Yorku Sandre J. Feuerstein Razmilović mora vratiti 41,8 milijuna dolara za koje se pretpostavlja da ih je zaradio makinacijama te usto i globu od 20,9 milijuna dolara. Presuda je tako došla dosta blizu zahtjeva Komisije za zaštitu burzovnog poslovanja (Security Exchange Comission – SEC), koja je tražila ukupno 66 milijuna dolara kazne za Razmilovića. No ukupan bi iznos mogao biti još i veći; sutkinja je zatražila od SEC-a da izračuna kamate koje je Razmilović mogao priskrbiti na spomenuti 41 milijun “zarade” pa će se i to dodati kazni. Time je sada potvrđena i kaznom poduprta presuda iz prosinca 2009., a sve od tada traje odlučivanje o žalbi bjegunca kojemu ne pada napamet vratiti se iz Švedske u kojoj je našao utočište. Razmilović je bio izravni sudionik u prevarantskoj mreži koja je više od tri godine varala, lagala, manipulirala i namjerno zanemarivala pravila poslovanja, što je dovelo, ili moglo dovesti, do znatnih gubitaka ulagača u dionice Symbola. Umjesto da se suočio s optužbama, Razmilović je napustio zemlju, odbio priznati sudjelovanje u kaznenim djelima i nikad nije izrazio nikakvo žaljenje za svoja djela, stoji u presudi. Sve je počelo 2004. kad je SEC optužio vodstvo Symbola – poslije prodanog Motoroli za 3,9 milijardi dolara – da je knjigovodstvenim operacijama napuhivalo prihode i profit kako bi stvorili sliku da kompanija jednostavno cvjeta. Symbol je inače bio jedan od predvodnika tehnologije bežičnog prijenosa podataka, a proizvodio je i čitače barkodova. Tako lažiranim izvještajima Symbolove dionice, kojima je od 1999. do 2002. prikazan prihod za 200 milijuna dolara veći od stvarnog, odletjele su u nebo, ali su nakon otkrića prijevare investitori izgubili gomilu novca. SEC se nagodio s većinom optuženih, od njih naplatio ukupno 37 milijuna dolara, a sam Symbol je malim dioničarima platio više od 130 milijuna dolara odštete.

No najkrupnija riba, Tomo Razmilović, im je izmaknuo. Ovaj sada već 71-godišnjak je nakon otkrića malverzacija prvo otišao na godišnji odmor u rodni Split pa na krstarenje svojom jahtom “Spirit of Split”. Kad su mu mediji ušli u trag, otišao je u Švedsku, zemlju svoje supruge, čije ima i državljanstvo, koja pak nema ugovor o izručivanju s Amerikancima, i sve otad se tamo nalazi, živi u gradiću Busseviku. Još dok je bio u Hrvatskoj, dao je intervju Slobodnoj Dalmaciji, u kojem je najavio da se “spreman u najkraćem roku pojaviti pred sudom i sprati ljagu s imena”. “Spreman sam se braniti svim legalnim sredstvima i ne želim bježati”, rekao je tada, i vrlo brzo porekao. I tada, a i poslije u Švedskoj Razmilović je stalno tvrdio da je žrtva “lova na vještice”, opće potjere za prijestupnicima među menadžerima nakon zvučne propasti Enrona. Preko Švedske je išao i Razmilovićev put prema vrhu informatičkog diva kakav je bio Symbol. Odselio se u tu zemlju 1966. nakon studija elektrotehnike, a potom je preko Velike Britanije otišao graditi karijeru u SAD-u, ovjenčanu nagradom za tehnologiju koju mu je uručio predsjednik Bill Clinton.

Blokirani računi u Švicarskoj
Na vrhuncu moći suvlasnici Symbola bili su različiti fondovi, preko kojih je novac ulagalo oko 20 milijuna ljudi. Još 2000. Symbol je imao promet od čak 1,45 milijardi dolara. Kao sve ugledniji menadžer, dosegao je 104. mjesto na Forbesovoj listi najbolje plaćenih predsjednika kompanija na svijetu, s godišnjim prihodom od 12,9 milijuna dolara. Da bi se shvatilo njegovo kasnije sudjelovanje u prijevari, vjerojatno je važno i to što je najveći dio zarade dolazio od dionica Symbola – oko 10,8 milijuna dolara godišnje. Inače, Tomo Razmilović ima kuću u Splitu, tu mu još živi dio obitelji, ali je pri dolascima na godišnji odmor najčešće boravio na dva milijuna dolara vrijednoj jahti “Spirit of Split V” u ACI-jevoj marini, ali joj je prema dokumentima u registru danas matična luka australski Melbourne pa je nepoznato je li u međuvremenu jahta prodana. Dvije godine nakon izbijanja afere objavljeno je da su Amerikanci blokirali Razmilovićeve švicarske račune na kojima je tada bilo više od 14 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close