Rast svih telekoma osim T-Coma

Autor: Bernard Ivezić , 16. ožujak 2007. u 06:30

Iako im prihodi znatno rastu, rijetki su operatori koji su prošlu godinu završili s dobiti

Jedina tvrtka koju je pogodio lanjski pad cijena TK usluga je T-Com, a ostali operatori zabilježili su zamjetan rast prihoda. Tako je Vipnet, drugi po veličini telekom u Hrvatskoj, objavio rast prihoda od 12,5 posto, ostvarivši rekordnih 3,48 milijardi kuna. Optima telekom, drugi po veličini fiksni operator, lani je dosegao promet od 182 milijuna kuna. Metronet je praktički od nule skočio na 59,5 milijuna, a DCM je zabilježio 50 milijuna kuna prihoda. Nadalje, H1 telekom, tvrtka o kojoj se najviše špekuliralo da joj lani nije išlo dobro, objavila je prihod za 2006. od čak 44 milijuna kuna. Vodatel je s 24 milijuna u 2005. skočio na 30, a Adriatic kabel preuzimanjem Globalneta sa 12 na 24 milijuna kuna.

Rekordna dobit
Detaljniji financijski podaci o tvrtkama unutar grupe T-HT još se očekuju. No taj je telekomunikacijski div objavio rekordnu dobit te prvi put zaustavljanje rasta prihoda. Grupa T-HT je u 2006. godini zabilježila ukupni prihod od osnovne djelatnosti 8,83 milijardi kuna što je u razini onog od godine prije dok joj je konsolidirani prihod pao za oko 30 milijuna, na 8,59 milijardi kuna. Unatoč tome T-HT bilježi rekordnu operativnu dobit od 2,37 milijardi kuna i rekordnu neto dobit od 2,05 milijardi kuna. Na ovakve rezultate T-HT-a utjecali su s jedne strane dobri rezultati T-Mobilea, Iskona, prihodi od poslovanja s alternativnim operatorima u Hrvatskoj i oni od operacija u Bosni i Hercegovini, a s druge strane lošiji rezultati T-Coma. Nadalje, od većih telekoma svoje prihode nisu objavili Metronet, Amis telekom i Tele2. U Metronetu zasad ne žele komentirati financijske rezultate jer će ih, kako neslužbeno tvrde, objaviti uskoro. Poznati su jedino oni navedeni u njihovu Prospektu. Amis telekom svoj je rezultat objavio na nivou grupacije, i to 120,9 milijuna kuna. Grupacija Amis, naime, posluje na nekoliko tržišta jugoistočne Europe među kojima je i Hrvatska. Konačno, bez obzira što je matična korporacija objavila da je Tele2 Hrvatska prošlu godinu zaključio s minusom od oko 300 milijuna kuna, treći mobilni operator ipak nije želio objaviti ostvareni prihod.

Dobit za četiri godine
Iako im prihodi rastu, rijetki su operatori koji su prošlu godinu završili u plusu. Tele2 kao i većina novih fiksnih telekoma u minusu su stoga što su u fazi početnih investicija, odnosno izgradnje vlastite infrastrukture i korisničke baze. Tele2 je lani privukao šest posto korisnika mobitela, a novi fiksni telekomi 12 posto korisnika fiksnih telefona. No prema podacima tržišnog regulatora, T-HT od 88 posto fiksnih TK korisnika ubire čak 92,6 posto prihoda u tom segmentu tržišta. Veći prihodi po korisniku jedan su od razloga zašto T-HT i dalje bilježi rast operativne i neto dobiti. Lani mu je EBITDA porasla za 5,6 posto, a neto dobit za 7,1 posto. No posebno je zanimljivo pak da su čak veći rast dobiti zabilježile tvrtke izložene najsurovijoj konkurenciji. Tako je Vipnet lani ostvario operativnu dobit od 856,9 milijuna kuna što je čak 25,8 posto više nego 2005. godine. O tome kad će većina novih fiksnih telekoma objaviti dobit i rast, može se nagađati na temelju Prospekta Optime telekom. Tamo piše da će ta tvrtka svoju prvu dobit ostvariti za četiri godine, a trebala bi iznositi 32,4 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close