Prilagođeni program osposobljavanja za zaštitna radna mjesta

Autor: Borivoje Dokler , 04. svibanj 2022. u 22:00
Sudjelovanjem u projektu korisnicima je osigurana općenito bolja kvalitetu života/Shutterstock

Zapošljavanje onih koji nemaju pristup tržištu rada.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i suradnji sa zaštitnim i integrativnim radionicama od 2019. godine provodi projekt ‘Program radnog treninga za osobe s invaliditetom na zaštitnim radnim mjestima u okviru zaštitnih radionica i integrativnih radionica u Republici Hrvatskoj’.

Optimalna prilagodba
Riječ je o prilagođenom programu osposobljavanja za osobe s invaliditetom, koje se zbog težine invaliditeta ili zdravstvenog stanja ne mogu zaposliti i biti aktivne na otvorenom tržištu rada, već su zapošljive u zaštitnim radnim uvjetima, na zaštitnom radnom mjestu.

“Projekt se provodi na zaštitnom radnom mjestu u zaštitnim i integrativnim radionicama, u kojima se uvjeti rada i radni postupci mogu optimalno prilagoditi potrebama korisnika.

Dvogodišnji program osposobljavanja omogućava korisnicima rad na različitim radnim mjestima u proizvodnji (tekstil, konfekcija, tisak i kartonaža, metal i keramika, drvna industrija, proizvodnja čokolade, prehrana, skladišni te poslovi čišćenja i održavanja) i administrativnim poslovima (nabava, statistika, opći i kadrovski poslovi).

U okviru navedenih poslova, pronalazi se optimalno radno mjesto za svakog korisnika, temeljeno na sposobnostima, interesima i specifičnostima njihova radnog funkcioniranja”, objašnjavaju iz Zavoda.

Korisnicima je osigurana stručna podrška, prilagođena individualnim potrebama, kako bi se osigurao njihov daljnji razvoj, održale ili povećale individualne radne i kognitivne sposobnosti, motoričke, socijalne te praktične životne vještine.

Stručna podrška je neizostavna u aktivnostima usmjerenim na učenje i rad osoba s invaliditetom te cjelokupno opće funkcioniranje u radnoj sredini, a iznimno važnom se pokazala u aktivnostima s korisnicima, kao najosjetljivijom i najranjivijom skupinom u društvu, posebno u odnosu na pristup tržištu rada.

55

korisnika bilo je uključeno u program tijekom dvije godine provedbe

Osam korisnika zaposleno
“U izvedbi cjelokupnog programa radnog treninga sudjelovalo je više od 40 radnih instruktora, mentora, trenera, a stručnu podršku u vidu savjetodavnog individualnog i grupnog rada s korisnicima pružalo je gotovo 20 stručnih radnika – psihologa, socijalnih radnika, edukacijskih rehabilitatora i pedagoga.

Tijekom dvije godine provedbe, u projekt je uključeno 55 korisnika, u devet zaštitnih i integrativnih radionica na području Hrvatske: Hedona d.o.o. iz Križevaca, Hrast-Export-Puklavec d.o.o. i Srednja strukovna škola iz Varaždina, Labtex d.o.o., Znak tišine d.o.o te URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Zagreba, Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje Suvenir Arbor iz Sirača, Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES Split i Zaštitna radionica Tekop Nova Pula”, kaži uz Zavoda i dodaju kao su korisnici mahom mlade osobe, u dobi od 15 – 24 godine (43,64 %). “Gotovo svi dugotrajno nezaposleni, čak 20 posto korisnika je prije uključivanja u projekt bilo prijavljeno u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje više od devet godina, a preko 70 posto (40) korisnika nikad nije bilo u radnom odnosu.

Otprilike polovica korisnika pohađala je posebne odgojno – obrazovne ustanove i završila obrazovne programe za učenike s teškoćama u razvoju. Tijekom dvije godine provedbe projekta, osam korisnika je zaposleno u zaštitnim i integrativnim radionicama.

Značajan napredak u radnom i socijalnom funkcioniranju postiglo je 65 posto korisnika. Gotovo polovica korisnika uspješno je usvojila poslove radnog mjesta, bez ili uz lakše smetnje radnog funkcioniranja.

Sudjelovanjem u projektu, korisnicima je osigurana općenito bolja kvalitetu života, u smislu veće uključenosti u zajednicu, više socijalnih kontakata, povećanje samostalnosti i samopouzdanja, te razvoj osjećaja vrijednosti i vlastitog doprinosa društvu.

Važno je podsjetiti, kako rezultati provedbe projekata za korisnike imaju krucijalan značaj, stoga je neupitna potreba za održivosti ovakvih aktivnosti”, zaključuju iz Zavoda.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close