Prikupljanje otpada u Zagrebu – dobra ideja koja treba veliku doradu

Autor: Darko Bičak , 26. rujan 2022. u 22:00
Sudionici D. Pomper (Monel), J. Pavlović, Ekologija grada), Z. Vladanović (Udruga predstavnika suvlasnika stambenih zgrada) i B. Ribić (Podružnica Čistoća)/J. Galoić/PIXSELL

O modelu koji kreće 1. listopada govorilo se na panelu ‘Grad Zagreb – pozitivne strane kompleksnosti’.

Usprkos mnogim nejasnoćama i predvidljivim nedostacima, novi model naplate prikupljanja otpada u Zagrebu kreće 1. listopada i neće biti ponovne odgode, rečeno je na panel diskusiji “Grad Zagreb – pozitivne strane kompleksnosti” na 12. Croatia Waste Expo 2022. koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održao jučer u Zagrebu.

Bojan Ribić, iz Podružnice Čistoće Zagrebačkog holdinga, istaknuo je da oni u Zagrebu servisiraju oko 400.000 kućanstva od čega više od 10.000 višestambenih zgrada.

Šifre, a ne ključevi
“Zadnjih godinu dana nismo mogli dobiti predstavnike suvlasnika i imamo vrlo ograničenu komunikaciju s njima. Radi se o GDPR-problemu tko bi to i pod kojim uvjetima mogao dati. Dobili smo oko 5000 imena, brojeva i e-mail adresa s kojima bi se trebali dogovarati.

To je ogroman i nesređeni sustav koji tek moramo urediti. Ako tome dodamo veliki broj spremnika, otoka za odlaganje i reciklažnih dvorišta, jasno je da se radi o vrlo kompleksnom sustavu koji opslužuje 800.000 stanovnika grada i još 1,5 milijuna turista”, kazao je Ribić.

Dodao je da su u fazi pregovora oko preuzimanja ključeva i šifri za stambene zgrade koje imaju zaključane smetlarnike. “Skloniji smo šiframa nego ključevima za smetlarnike jer već sad imamo situaciju da pojedini kamion ima po 50-ak ključeva i dosta je teško u realnom vremenu znati koji je ključ točno za koji boks.

Vladanović

U Zagrebu imamo oko 10.000 predstavnika stanara, a oni su gotovo bili izostavljeni iz komunikacije o ovom projektu.

To su problemi s kojim ćemo se morati suočiti i riješiti u hodu”, navodi Ribić. Upozorava da unatoč svim nedostacima i nedorečenostima, Grad u ovaj projekt mora krenuti zbog zadovoljavanja EU regulative oko odvajanja otpada.

“Mi smo trenutno u situaciji da odvojeno skupimo 75.000 tona korisnog otpada godišnje, a istodobno 175.000 tona odložimo. Kad ćemo doći do EU normi ovakvim tempom koje vrijede već sada, a da ne govorim o ambicioznim planovima koji su predviđeni agendama za naredno razdoblje”, pita se Ribić.

Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada, koja je digla tužbu na sudu protiv uvođenja novog modela gospodarenja otpadom u Zagrebu, ističe da oni nisu protiv promjena, no da tu postoji niz pravnih, tehničkih i financijskih problema.

“Ovo je jedna ideja koja je u konačnici dobra, ali nije niti blizu toga da bude operacionalizirana u praksi. Čak i u samom Gradu priznaju da nemaju još rješenja za mnoge probleme koji se već sad vide i tvrde da će ih riješiti u hodu, no jasno je da se ne može s ovakvim ‘poluproizvodom’ ići na tržište.

To je bio razlog da smo išli prema pravosudnoj zaštiti građana Zagreba”, kazao je Pavlović. Dodaje da im je jedan od glavnih problema pre-paid model plaćanja vrećica za smeće, odnosno plaćanje usluge unaprijed, a što su mnogi sudovi u drugim gradovima u županijama u Hrvatskoj već proglašavali za nelegalno.

Dražen Pomper, direktor tvrtke Monel koja se bavi upravljanjem zgradama, istaknuo je da se po pitanju novog modela prikupljanja otpada u Zagrebu radi uglavnom o tehničkim problemima koji će se riješiti u hodu. “Tko će kome i kada dati ili ostaviti ključ da se ulazi u zgradu i iznosi smeće?

175

tisuća tona zagrebačkog otpada godišnje završi na odlagalištu

Što sa zgradama koje imaju svoje smetlarnike i što će biti s njima u novom modelu? Tu je i problem financija jer nije tu još sve propisano. U konačnici je i problem regulative gdje će ti spremnici za otpad biti odlagani – da li na zelene površine, parkiralište ili gdje je već moguće”, upozorio je Pomper.

Kapilarna komunikacija
Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba, kazao je da postoji niz problema oko uvođenja novog modela prikupljanja i naplate otpada. Prije svega problem vidi u nedostatku komunikaciji između Grada i građana.

“Mi čujemo da je Grad krenuo u projekt, da postoji neka komunikacija kapilarnim modelima, no to nije došlo do većine zajednica višestambenih zgrada. U Zagrebu imamo oko 10.000 predstavnika stanara, a oni su gotovo bili izostavljeni iz komunikacije o ovom projektu”, kazao je Vladanović.

Dodao je da se očito radi o modelu koji je EU standard i ne može se izbjeći, no da se komunikacija mora poboljšati. Problem vidi i u boksevima za koje smatra da bi trebali biti nabavljani objedinjeno.

“Cijene ovakve robe su otišle u nebo i sada su suvlasničke zajednice dovedene u situaciju da same ne znaju što i kako da rade. Holding ima puno veće pregovaračke kapacitete i siguran sam da bi mogli objedinjenom nabavkom prepoloviti cijene”, navodi Vladanović.

Kao problem vidi i netransparentan model tehničkog prikupljanja otpada koji se vrlo često, nakon što ga građani odvajaju, opet miješa, a čime se građani samo frustriraju.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close