Preveli Konvenciju UN-a na znakovni jezik

Autor: Borivoje Dokler , 20. travanj 2022. u 22:00
Prijevod Konvencije na hrvatskom znakovnom jeziku dostupan je na YouTube kanalu/YouTube

Riječ je o prvom obvezujućem međunarodnom instrumentu za ljudska prava za osobe s invaliditetom.

Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) je kroz projekt ‘Rasvijetli mi konvenciju’ preveo Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom na hrvatski znakovni jezik. Ovaj je prijevod jedan od samo nekoliko prijevoda na nacionalni znakovni jezik u svijetu.

Podrška volontera
Cjelokupni projekt je realiziran uz donaciju Hrvatske elektroprivrede i uz veliku podršku gluhih volontera koji su tijekom dugotrajnog procesa dogovaranja, razmišljanja, pripreme, prilagodbe, prevođenja te konačno i snimanja Konvencije, marljivo radili na ovom prilagođenom i prevedenom materijalu. Svi članci Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na hrvatskom znakovnom jeziku dostupni su na YouTube kanalu.

Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom (CRPD) donesena je u prosincu 2006. i prvi je obvezujući međunarodni instrument za ljudska prava koji se odnosi na osobe s invaliditetom.

Njezina je svrha “promicanje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda svih osoba s invaliditetom te promicanje poštovanja njihovog urođenog dostojanstva”.

Konvencija je snažno sredstvo za pomoć osobama s invaliditetom, lokalnim zajednicama i vladama u pronalasku načina za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom putem razvijanja i provođenja pravnih, političkih i praktičnih mjera.

Kako bi se osiguralo da su ta nastojanja u skladu sa zahtjevima Konvencije te da se uspješno i učinkovito provode zahtijeva se od država potpisnica Konvencije da uspostave okvir za promicanje, zaštitu i praćenje provedbe CRPD-a. Kao stranka CRPD-a, Europska unija (EU) odredila je takav okvir za pitanja u nadležnosti EU-a, uključujuć zakonodavstvo i politiku EU-a i javnu upravu.

EU Okvir od 2013. godine
Okvir EU-a nadopunjuje nacionalne okvire za praćenje, koji su odgovorni za promicanje, zaštitu i praćenje CRPD-a u državama članicama EU-a. Okvir se počeo primjenjivati 2013., na temelju prijedloga Komisije koji je podržalo Vijeće EU-a 2012.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close