Preko Norveške do posla u Slavonskom Brodu

Autor: Darko Bičak , 23. svibanj 2013. u 11:06
Krunoslav Holjevac

Đuro Đaković Holding uspješnim studentima s fakulteta u Zagrebu i Slavonskom Brodu daje stipendije.

Projekt Đuro Đaković Holdinga za stipendiranje studenta na norveškom Sveučilištu Trondheim, naglašavaju u samoj tvrtki iz Slavonskog Broda, nadopuna je uspješne poslovne suradnje s norveškom tvrtkom Kongsberg Protech Systems.

Motiviran je pak željom i potrebom obje kompanije za nadarenim mladim inženjerima koji će uliti novu dodanu vrijednost kompaniji i proizvodima. "Kako bi izvukli najbolje iz naše suradnje, osmislili smo projekt koji u velikoj mjeri odskače od uobičajenih stipendijskih projekata. Naime, ovo je program stipendiranja, razmjene studenata i stažiranja, a uz Đuro Đaković i Kongsberg partneri na projektu su i Sveučilištu u Trondheimu (NTNU) te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba i Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Najboljim studentima na fakultetima strojarstva u Zagrebu i Slavonskom Brodu uz stipendiju nudimo mogućnost stjecanja dodatnog teoretskog znanja na jednom od najprestižnijih tehničkih sveučilišta u Europi te praksu u jednom od najznačajnijih tehnoloških inovatora, Kongsberg Protech Systemsu. Nakon toga ih čeka posao u Đuri Đakoviću. 

Ulaganje u budućnost
Na taj način osposobljavamo visokokvalificirane kadrove kojima namjeravamo graditi budućnost kompanije te širiti svoje poslovanje na nove tehnološke grane. Jer u industriji visokih tehnologija, u koju Đuro Đaković pripada i u kojoj se želi nastaviti razvijati, uspješne mogu biti jedino tvrtke koje stalno napreduju i uče, koje ulažu u svoje ljude i privlače najbolje mlade kadrove te aktivno uključuju akademsku i znanstvenu zajednicu kao podršku poslovanju", kaže nam Sanja Milinović, direktorica korporativnih komunikacija u Đuri Đakoviću. Studenti se ove godine po drugi puta natječu za stipendije u iznosu od 60.000 norveških kruna (oko 60.200 kuna) koje pokrivaju troškove puta i smještaja u Norveškoj, troškove prehrane, boravišne dozvole te džeparca, a što plaća sam Đuro Đaković. Po povratku u Hrvatsku, studenti dobivaju dodatnih 19.000 kuna stipendije do kraja studija. Tim je stipendistima zapravo omogućeno da zimski semestar svoje posljednje akademske godine upišu i završe na elitnom sveučilištu u Trondheimu. Nakon što završe zimski semestar, vraćaju se na matični fakultet i završavaju studij, nakon čega odlaze šest mjeseci stažirati u Kongsberg.

Po povratku sa stažiranja, čeka ih sigurno radno mjesto u jednom od društava iz sastava Đuro Đaković grupe. "I stipendisti i Đuro Đaković i Kongsberg mnogo dobivaju ovim projektom jer je osim prenošenja samih teoretskih i tehničkih znanja, što je u osnovi projekta, vrlo bitna i razmjena i spoznaja različitih mišljenja, kultura i načina organizacije i obavljanja posla. Ovaj projekt oplemenjuje sve uključene", kaže nam Milinović.U akademskoj godini 2012./2013. izabrana su bila dva stipendista Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, a u 2013./2014. godini suradnja je proširena i na Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Postavljanjem vrlo zahtjevnih uvjeta natječaja brodska tvrtka svjesno ograničava broj prijavljenih i filtrira najkompletnije i izvrsne kandidate od same objave natječaja. Osim što se traži student s iznimnim rezultatima na fakultetu, najvažniji preduvjet prilikom odabira dobitnika stipendije je dojmljiv nastup prilikom razgovora. Nužno je vrhunsko poznavanje engleskog jezika, kako su i predavanja isključivo na tom jeziku. Iznimno je važan pristup i motivacija studenata te želja za usmjeravanjem i iskazana područja interesa studenata.

Prvi po izvrsnosti 
U Đuri Đakoviću planiraju i narednih godina svakako nastaviti stipendijski proces, a ujedno ga pokušati i nadograditi te intenzivirati suradnju s uključenim fakultetima te Kongsbergom na dodatnom razvoju projekta.Norveško sveučilište znanosti i tehnologije (NTNU) iz Trondheima  je drugo sveučilište po veličini i prvo po izvrsnosti u tehničkim studijima u Norveškoj. Ima sedam fakulteta i kampusa na kojima studira više od 20 tisuća studenata iz cijeloga svijeta. O kako elitnom sveučilištu se radi, pokazuju i riječi Henrika Ofstada, veleposlanika Norveške u Hrvatskoj, koji je prilikom prezentacije ovog stipendijskog projekta u Zagrebu priznao da se na tu visokoškolsku ustanovu nije uspjela upisati niti njegova kćer, iako joj je to bio prvi izbor. Kongsberg grupa globalno je prisutna industrija specijalizirana za inovativna rješenja u područjima naftne industrije, zrakoplovne i svemirske industrije, pomorskog sektora te obrane. Kongsberg grupa je prošlu godinu završila s više od dvije milijarde eura prihoda, od čega je 80 posto ostvarila izvan granica Norveške, a zapošljava gotovo 6700 ljudi u 25 zemalja diljem svijeta. Jedan je od vodećih svjetskih dobavljača obrambenih sistema od kojih je jedan od ključnih oružna stanica na daljinsko upravljanje – Remote Weapon Station, prisutna u obrambenim sustavima 17 zemalja, između ostalih i u Hrvatskoj. Suradnja Kongsberga i Đure Đakovića traje od 2010. godine, a lani je proširena sporazumom o partnerstvu za oružne stanice srednjeg kalibra. Radi se o daljinski upravljanoj oružnoj stanici koju je hrvatsko Ministarstvo obrane odabralo kao primarno naoružanje za svoja borbena oklopna vozila (BOV) Patria.

Krunoslav Holjevac (25), Rastoke 

'Radio sam na opremi koju nikad prije nisam ni vidio'  

Student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Krunoslav Holjevac prošlogodišnji je dobitnik stipendije Đure Đakovića i Kongberga. Na prijavu na natječaj ga je ponukala radoznalost i želja za usavršavanjem u inozemstvu. "Već sam bio na radionicama vani i bila mi je velika želja to ponoviti. Kada sam vidio poziv Đure Đakovića,  nisam se dvoumio. Radi se o ozbiljnoj tvrtki u kojoj bi mi bila čast raditi, a uz to se i usavršavati u Europi", govori o svojim motivima Holjevac. Semestar u Norveškoj mu je, naglašava, dao iskustvo koje u Hrvatskoj sigurno ne bi mogao dobiti. "Teorijsko znanje studenata u Hrvatskoj i u Norveškoj je na istoj razini. Čak bih se usudio reći i da smo mi možda na nešto višoj razini. No, kada je u pitanju praktično iskustvo, to je nemjerljivo. Tamo studentima omogućuju stvari o kojima ovdje ne možemo ni sanjati – rad u vrhunski opremljenim laboratorijima i pogonima. U Hrvatskoj takvu opremu ne možete ni vidjeti, a kamoli da vam netko dopusti da kao student s njom i radite", navodi. Pred diplomom je, a nakon toga ga očekuje zaposlenje u Đuri Đakoviću, primarno na borbenim sustavima, sekundarno na energetici. U rujnu bi trebao ponovno otići na jedan semestar na specijalizaciju u Kongsberg.

Bruno Pešec, (25), Zagreb

Kod nas je 'Bolonja' na papiru, u Norveškoj stvarno djeluje 

Student Bruno Pešec je barem dio svog studentskog života želio provesti u inozemstvu. "Kad sam vidio da Đuro Đaković nudi stipendije za Norvešku, nisam razmišljao ni tren – iako nikad nisam čuo ni za Sveučilište u Trondheimu ni za Kongsberg, a  stipendija se činila OK. Sada vidim da je nudila mnogo više nego što sam tada tražio i neusporedivo je bolja od npr. razvikanog Erasmusa – studiranje u inozemstvu, specijalizaciju te stalno zaposlenje", kaže nam Pešec. I on je primijetio, kao i kolega mu Krunoslav Holjevac, da je teorijsko znanje hrvatskih studenata i bolje nego onih u Norveškoj, bilo da su Norvežani ili student iz neke druge od 50-ak nacija koje studiraju u Trondehaimu. No, razlika je u praksi. "Ovdje imamo 'Bolonju' samo na papiru, a gore je to normalna stvar. Imali smo na raspolaganju biblioteku u kojoj su najnovija izdanja iz tehničkog sektora iz čitavog svijeta. Ima knjiga koje su objavljene tek prije tjedan ili dva i već se nalaze na raspolaganju studentima", pojašnjava svoje oduševljenje Pešec. I on očekuje obranu diplomske radnje u srpnju, a nakon toga specijalizaciju u norveškoj tvornici te selidbu u Slavonski Brod gdje bi trebao početi raditi u Đuri Đakoviću – Specijalnim vozilima.

Put stipendista do zaposlenja

  • Fakulteti strojarstva u Zagrebu i Slavonskom Brodu
  • Norveško sveučilište znanosti i tehnologije iz Trondheima
  • Kongsberg Protech Systems
  • Đuro Đaković Holding

Komentirajte prvi

New Report

Close