Popuštanje mjera u Hrvatskoj: Prvo otvaranje restorana, a zatim kafića?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2021. u 08:24
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Procurili prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma.

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) u srijedu je priopćila kako doznaje da se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a kafića nekoliko tjedana nakon toga, te ističe kako je neprihvatljivo da se takve odluke donose bez sudjelovanja struke i da sve ugostitelje treba tretirati jednako.

Napominjući u dopisu medijima u srijedu navečer da su “procurili prvi obrisi radnog dokumenta koji sadrži načelni prijedlog dinamike otvaranja u okviru sektora ugostiteljstva i turizma”, iz NUU-a iznose da su iz izvora bliskih stožeru (civilne zaštite) doznali da su prvi na redu za otvaranje oni za koje smatraju da su se najbolje nosili sa cjelokupnom situacijom, pri čemu ‘aludiraju’ na hotele, dok se otvaranje restorana planira za početak ožujka, a tek nekoliko tjedna kasnije i caffe barova, s mogućnošću posluživanja isključivo na terasama.

“Po tome, stožer je odlučio nesmotrenim odlukama bez uključivanja struke u definiranje akcijskog plana otvaranja presuditi sektoru ugostiteljstva. Ovakav scenarij nam je neprihvatljiv kao udruzi koja bez iznimke traži jednak tretman svih ugostiteljskih objekata i to tako da se napusti izrazito manjkav i diskriminatoran model koji definira tko može raditi, a da se uvede model koji će definirati što se i na koji način treba obavljati kako bi se sa epidemiološkog aspekta suzbilo širenje zaraze”, ističu iz NUU-a.

Kažu da mjesecima pokušavaju amortizirati nesklad potreba tržišta i, kako ocjenjuju, promašenih odluka stožera, a sada ih dodatno iznenađuje pristup stožera nakon svega što su prošli u posljednja dva mjeseca.

Naime, od prvog dana primjene odluke stožera koja je označila drugo zatvaranje sektora ugostiteljstva, kažu da apeliraju i nude rješenja na sve uočene nedostatke odluke, a i udruga NUU se već mjesecima spominje kao partner u dijalogu Stožera civilne zaštite, obećava se kvalitetna komunikacija i konzultacija prije donošenja odluka.

“U jednom smo se trenutku obuzdali od kritiziranja stožera kako bismo mu smanjili teret koji nose na leđima i tako omogućili smirenije rasuđivanje i donošenje kvalitetnijih odluka, sve u nadi da će ići u najboljoj namjeri i uzimajući u obzir sve relevantne parametre i čimbenike za odluke. No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo, jer za razliku od HOK-a i HGK-a, čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra”, komentiraju situaciju iz ugostiteljske nacionalne udruge.

Ostavke Medaka i Jakominića

Zbog svega toga, čelnici udruge, predsjednik Marin Medak i potpredsjednik Vedran Jakominić su podnijeli neopozive ostavke na svoje pozicije, jer smatraju da je “nastavak monologa stožera bez glasa struke čisti iskaz nepovjerenja prema svima čija se prava ograničavaju njihovim odlukama”.

“Kao netko tko zna kakvo je stanje na terenu, u kakvom strahu i neizvjesnosti žive naši kolege i kao netko čija budućnost i gola egzistencija također vise o najtanjoj niti, postaje sve teže uvjeravati stotine, čak i tisuće kolega ugostitelja kako stožer zna što radi i djeluje u najboljoj namjeri”, navode iz te udruge.

Zaključno poručuju da su legalisti, da poštuju zakon i pridržavaju se svih mogućih propisanih mjera, ali i da pozivaju na novi dijalog i pružanje jednakih uvjeta i šansi za preživljavanje svima, te da, kako kažu, “možda ulovimo i posljednji vlak koji može spriječiti da dođe to toga da se dijalog za stolom zamijeni onim na ulici, kakvom svjedočimo posljednjih dana u Italiji, Austriji, Poljskoj i drugim zemljama Europe”.

Medak je putem facebook profila udruge poručio kako je osnovni problem njegova i povlačenja Jakominića to što su ih građani počeli percipirati kao političku oporbu a ne glas struke.

“Osobno se ne namjeravam nikada baviti politikom. Zato smo se odlučili povući s tih mjesta u nadzorni odbor. Napravili smo kvalitetnu strukturu Udruge a novo vodstvo je tu od samog početka i upućeni su u sve probleme”, naveo je.

Naime, kako prenose neki mediji, na skupštini udruge održanoj proteklog vikenda u Zadru za novu je predsjednicu izabrana splitska ugostiteljica Jelena Tabak, a za zamjenika Zdravko Karna iz Nezavisne udruge ugostitelja, a te bi dužnosti preuzeli od trenutka kada se promjena uvede u registar.

Komentirajte prvi

New Report

Close