Pomiče se dobna granica za obavezan odlazak u mirovinu?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. svibanj 2021. u 09:57
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U Planu stoji pojašnjenje kako bi dulji ostanak u svijetu rada značio i povećanje mirovina za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja, odnosno tzv. bonifikaciju od 0,34 posto do najviše 20,4 posto.

Ukida se dobna granica za obvezan odlazak u mirovinu pa će se na posao moći i nakon 65. godine, piše u subotu Jutarnji list.

Ministarstvo rada, prema prijedlogu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, planira revidirati zakonsku odredbu o automatskom prestanku radnog odnosa sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža ako se poslodavac i radnik ne dogovore drugačije, a izmjene će, kako doznaje dnevnik, ići postupno i u smjeru da se svake godine po, primjerice, tri mjeseca podiže dobna granica za odlazak u mirovinu.

Iako je, kako je potvrđeno Jutarnjem, na ovotjednom sastanku oko izmjena Zakona o radu bilo i radikalnih prijedloga da se dobna granica za automatski prestanak radnog odnosa skroz izbriše, što je začudilo poslodavce, izvori iz Ministarstva rada kažu nam da to ipak neće biti tako, nego da je vjerojatniji scenarij da se postupno ta granica diže do 67 ili 68 godina.

Do tih godina života radili bi samo oni radnici koji to žele, a granica bi se dizala za najvjerojatnije tri mjeseca godišnje.

To je nešto što tek trebamo usuglasiti sa socijalnim partnerima, a intencija je da oni koji to žele i mogu ostanu dulje u svijetu rada – poručuju iz Ministarstva. Ta bi se odredba onda odnosila i na privatni, ali i na javni sektor.

U Planu stoji pojašnjenje kako bi dulji ostanak u svijetu rada značio i povećanje mirovina za svaki mjesec kasnijeg umirovljenja, odnosno tzv. bonifikaciju od 0,34 posto do najviše 20,4 posto.

Mijenjao bi se i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji u cijelosti nameće obvezu podmirivanja troškova bolovanja poslodavcu koji zapošljava radnika koji je već ispunio uvjete za starosnu mirovinu, a uz to bi se mijenjali i svi povezani propisi, donosi Jutarnji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Da , moje kolegice  koje su nastavile raditi u državnoj  službi gdje sam i ja kratko radila,  jebote

su uščuvane  i   slabo  potrošene  babe i   dobro još izgledaju…..  kaj bi se umorile …od čega…

pijenja kave  i  pisakaranja….

Pa ovi “radnici” po službama će radit do 100 te, ko će od njih doč na red, znači “zauvijek uhljeb”

New Report

Close