Počela neizvjesna borba za nasljednika izraelskog premijera

Autor: Dario Kuntić , 09. siječanj 2006. u 06:00

Unatoč teškom stanju bivšega izraelskog premijera njegova stranka Kadima ima najviše izgleda na izborima

Nakon što je Izraelski premijer Ariel Sharon prošlu srijedu pretrpio težak moždani udar koji će ga, ukoliko preživi, izbaciti iz političkog života, u Izraelu se se već počele slagati križaljke tko bi mogao zasjesti na čelo te države. Istovremeno, dok većina Izraelaca posljednje dane provodi u molitvi za svog premijera, Palestinske militantne organizacije kao što su Hamas i Islamski Džihad ne kriju radost zbog teškog stanja Ariela Sharona. Sve premijerske dužnosti prebačene su na Sharonova zamjenika Ehuda Olmerta.
Izraelski premijer i dalje se nalazi u bolnici, a nakon tri hitne operacije unutar tri dana, kojima je zaustavljeno krvarenje u njegovu mozgu, Sharon je u komi. Nakon neophodnih operacija koje su mu zasad spasile život, Sharon se nalazi u stabilnom iako kritičnom stanju. Dr. Jose Cohen, neurokirurg koji je izveo sve tri operacije, izjavio je kako su šanse da izraelski premijer preživi “velike”, da je Sharon vrlo jak čovjek te da ima najbolju moguću njegu. Inače, 18. prosinca prošle godine Sharon je pretrpio srčani udar koji je prilično dobro podnio za svojih 77 godina.
Nakon što je svima postalo jasno kako Sharon više neće moći obnašati premijersku dužnost te kako ga je stanje u kojemu se nalazi zauvijek udaljilo iz političkog života, u Izraelu je počela borba za njegovanasljednika. Prema anketama provedenim u izraelskim dnevnim novinama Haaretz i Yedioth Ahronoth, najviše šansi za pobjedu na izborima predviđenima za ožujak ima Sharonova novoosnovana stranka Kadima, unatoč tome što joj on neće biti na čelu. Prema anketama, Kadima će osvojiti između 39 i 42 mjesta u parlamentu koji broji 120 zastupnika, dok će glavni protukandidati, desničarska stranka Likud te Laburistička stranka lijevog centra, dobiti 18, odnosno 13 zastupničkih mjesta.

Prema tome, Sharona bi naslijedio ili sadašnji lider stranke Ehud Omert ili Shimon Peres, koji je u Kadimu prešao iz Laburističke stranke nakon što je pretrpio poraz na unutarstranačkim izborima. Za Kadimu bi bilo bolje da je vodi Peres, dobitnik nobelove nagrade za mir 1994. godine koju je podijelio s ubijenim Itzakom Rabinom i preminulim bivšim palestinskim liderom Jaserom Arafatom budući da bi tada stranka, prema anketama, osvojila 42 zastupnička mjesta. U slučaju da stranku na izborima predstavlja Olmert, osvojila bi 39 mjesta. Kao nasljednici mogući su još Benjamin Netanyahu, bivši premijer koji je naslijedio Sharona u Likudu, zatim Amir Peretz, lider laburista koji je pobijedio Peresa na unutarstranačkim izborima, te Tzipi Livni, bivša dužnosnica izraelske obavještajne agencije Mossad, Sharonova štićenica i sadašnja ministrica pravosuđa. Ona ima najmanje šansi za pobjedu jer najvjerojatnije neće biti novi lider Kadime, u koju je prešla zajedno s Olmertom. Prema anketama, ako bi Livni vodila stranku, osvojila bi 36 zastupničkih mjesta.

Portret Ariela Sharona

Ariel Sharon bio je legenda izraelsko-arapskog rata 1967. godine kojim je Izrael proširio svoj teritorij na područja Gaze i Zapadne obale, a veliku popularnost stekao je i podupiranjem gradnje židovskih naselja na okupiranim područjima. Kao vođa Likuda osvojio je dva premijerska mandata 2001. i 2003. godine zarekavši se da će Izraelcima osigurati mir i sigurnost. Nakon prišlogodišnje odluke o povlačenju 21 židovskog naselja s područja Gaze te još četiri sa Zapadne obale, razbjesnio je ultranacionaliste i doveo do previranja unutar Likuda, kojeg je potom i napustio.
Najveća mrlja na Sharonovoj karijeri nesumnjivo je pokolj palestinskih izbjeglica u izbjegličkim logorima Sabra i Šatila, 1982. godine u Libanonu, koji je pod njegovim odobravanjem izvršila libanonska kršćanska maronitska milicija.

Komentirajte prvi

New Report

Close