Oni su dokaz da i obrti mogu opstati u krizi

Autor: Luka Vojvodić , 14. svibanj 2014. u 12:36
Vlatka Kuzmanić (Screenshot: YouTube)

Danas imaju 10 zaposlenih koji proizvode oko 5500 kilograma ekološke hrane i distribuciju u oko 150 prodajnih mjesta.

Obrt za proizvodnju i trgovinu ekološki uzgojenih proizvodima Annapurna odolijeva krizi i zapošljava 10 djelatnika. Vlasnici obrta su bračni par Vlatka i Miroslav Kuzmić iz Novaka, Sveta Nedelja, koji su prepoznali potrebu tržišta za ekološki uzgojenim proizvodima od soje i pšenice. Proizvodi su prisutni na 150 prodajnih mjesta u Hrvatskoj, dok je poslovanje obrta uspješno unatoč ekonomskoj krizi.

Poduzetnici i obrtnici, imate priču? Javite nam se!

Sirovinu nabavljaju od uvoznika i hrvatskih proizvođača te cijelu proizvodnju po originalnim recepturama obavljaju, kažu, sami u malom proizvodnom pogonu u Sv.Nedelji. S radom su započeli 2001. godine i obrt je imao dva zaposlena, pet proizvoda, proizvodnju od 80 kilograma mjesečno i samo jedno prodajno mjesto. Danas u obrtu imaju 10 zaposlenih koji proizvode oko 5500 kilograma ekološke hrane i distribuciju u oko 150 prodajnih mjesta.

Trenutno su, kažu, najveći proizvođači takvog asortimana, a njihovi se proizvodi mogu pronaći u svim supermarketima u jednom od njihova tri brenda: Konzum, Plodine, Billa, Mercator, Spar, Kaufland, bio&bio lanac i ostalim trgovinama zdrave hrane.

Većina sastojaka koji se koriste u proizvodnji su certificiranog ekološkog podrijetla. To znači da pri uzgoju sirovina nisu korištena umjetna gnojiva ni pesticidi. Proizvodi ne sadrže genetski modificirane sastojke, konzervanse, umjetne boje ni arome, te posjeduju V-oznaku, internacionalni certifikat koji dokazuje da su proizvodi veganski i da ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla.

Vlatka i Miroslav u posao su krenuli sami 2001. godine sa svega 5 proizvoda, danas je taj broj povećan na 48 artikala. Napominju kako je od samog početka djelovanja obrta cilj bio proizvodnja visoko kvalitetnih proizvoda na biljnoj bazi koji svojim okusom i teksturom lako mogu zamijeniti meso i mliječne proizvode u ljudskoj prehrani.

Svi proizvodi izrađuju se ručno, na tradicionalan način uz uporabu moderne tehnologije koja osigurava postojanost kvalitete proizvoda. Kvalitetu omogućava HACCP sustav koji je sastavni dio kontrole proizvodnje. HACCP je alat koji pomaže proizvođačima hrane prilikom identifikacije, procjene i kontrole opasnosti koje mogu biti vezane za određeni proizvod ili cijelu proizvodnu liniju. Svi sastojci su točno popisani na etiketama,  proizvodi ne sadrže skrivene sastojke koji nisu navedeni.

Vlasnica Vlatka priznaje kako je nabava kvalitetnih ekoloških sirovina najveći izazov. Domaći proizvođači su, kaže, često nepouzdani i ne nude kvalitetu koja osigurava kvalitetan krajnji proizvod. Također, nedostaje raznolikost u ponudi eko sirovina i mnoge sirovine nisu dostupne u Hrvatskoj. Strani dobavljači su teško dostupni zbog udaljenosti, ali ulaskom u Europsku uniju to se mijenja. Ekološka sirovina je vrlo skupa te se nadaju širenju tržišta i padu cijena troškova.

"Najveći problem u poslovanju predstavlja naplata. Država je sve poduzela kako bi se naplatila od poduzetnika, ali nedostaje dio koji pomaže poduzetnicima da se naplate od svojih kupaca. Tu smo potpuno nezaštićeni" izjavila je Vlatka Kuzmić.

Iza vas je uspješna poduzetnička priča i želite ju ispričati? Javite nam se na web@poslovni.hr s naznakom 'Poduzetnička priča', ukratko nam predstavite svoj biznis i ostavite kontakt podatke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

10 djelatnika ?
5500kg ?
150 prodajnih mjesta ?

Pa oni ne zarade ni za kruh , ni za mlijeko.

New Report

Close