Ogromne količine otpada izvozimo da bi druge države na njemu zarađivale jer nemamo ni jednu energanu

Autor: Josipa Ban i Darko Bičak , 26. rujan 2022. u 12:31
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Zemljama u okruženju, koje imaju termičku oporabu otpada, odgovara da Hrvatska nema energanu. Trenutno imamo situaciju da tone i tone materijala odlaze iz države. Prevoze ga dnevno kolone kamiona, a to se masno plaća. Hrvatska dakle dvostuko gubi.

U Hrvatskoj još uvijek velika većina otpada završava na odlagalištima otpada, što je naravno, najgore što se s otpadom može dogoditi jer je to vrijedna sirovina. Zbog takve situacije, moglo se čuti na konferenciji Poslovnog dnevnika, Croatia Waste Expo, Hrvatska dvostruko gubi.

Kako je naglasio Igor Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba, onaj materijal koji ne možemo oporabiti, morali bi termički obraditi kroz energane. Međutim, Hrvatska nema niti jednu energanu, pa mi gubimo dok neki drugi na nama zarađuju. Svemu tome svjedočimo u situaciji energetske krize.

“Zemljama u okruženju, koje imaju termičku oporabu otpada, odgovara da Hrvatska nema energanu. Trenutno imamo situaciju da tone i tone materijala odlaze iz države. Prevoze ga dnevno kolone kamiona, a to se masno plaća. Hrvatska dakle dvostuko gubi. Izvozimo i novac iz države, a izvozimo i energiju”, upozorio je Podravac.

Svi su sudionici panela o reciklatima stoga složni – Hrvatska treba energanu.

“Mi imamo zazor od njih. Imamo otpad koji za ništa ne možemo iskoristiti i trebalo bi ga energetski oporabiti kako bi u budućnosti od njega profitirali”, istaknu je Zlatko Kraljević, zamjenik predsjednika Udruženja industrije plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

S Kraljević se slaže i Vanja Horvat, direktor kompanije Interzero Hrvatska. “Beč se grije na otpad”, podsjeća direktor tvrtke koja razvija integrirane usluge zaštite okoliša.

Problem je Hrvatske, upozorio je Podravac, što nemamo zatvoren sustav gospodarenja otpadom.

“Imamo dva postrojenja za proizvodnju alternativnih goriva, a niti jedno koje ga energetski može oporabiti, što je potpuna besmislica”, ističe suosnivač Premifaba, tvrke koja se bavi reciklažnom organskih otapala. No situacija je takva, upozorava Podravac, da za pokretanje energane prvo moramo osigurati lokacijske dozvole. A kada do toga dođe, gotovo uvijek imamo pobunu građana koja zaustavlja gotovo svaki plan uspostave učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. To pak, upozoravaju svi sudionici panela Poslovnog dnevnika o reciklatima, nosi više štete nego koristi.

“Velike se količine energije nalaze u tom materijalu, posebno u otpadnoj plastici. Poznato je, naime, da se ne mogu sve plastike oporabiti i vratiti na tržište ponovo kao plastika. Dakle, nema drugog rješenja nego termička oporaba. Odlagati isti na deponijima znači da taj problem ostavljamo našoj djeci da rješavaju. To je besmisleno posebno danas u energetskoj krizi kada imamo ekstremne gubitke, a u otpadu imamo enormene količine energije koju možemo iskoristiti”, ističe Podravac.

Situacija je trenutno takva, pojasnio je Kraljević ih HGK-a, da se u proizvodnju vraćaju jedino PET boce, ostatak sirovina, poput plastike, tekstila, metala, daleko manje zbog lošeg sustava sortiranja. Naime, sirovina nakon selekcije mora biti dobro sortirana da bi se mogla oporabiti. A Hrvatska je po tom pitanju tek na početku uspostave sustava. Ne čudi stoga da ogromne količine otpada izvozimo da bi druge države na njemu zarađivale.

“Kod nas dobar dio otpada još uvijek završava na deponiju. Dobar je primjer plastika čija je iskoristivost, nakon primarne selekcije i sortiranja, tek između 40 do 70 posto”, upozorio je direktor tvrtke Interzero Hrvatska. Dodaje i da je što se reciklata tiče situacija u Europi izazovna. Izazovna je zbog inflacije i rasta cijene energenata. Kako navodi, cijene su sirovna na svjetskom tržištu do prije dva mjeseca bile na vrhuncu, no trenutno su u velikom padu. “Cijena je kartona danas tri puta manja nego što je bila prije tri mjeseca. Veliki su pogoni u Njemačkoj, primjerice, počeli zaustavljati proizvodnju”, kaže Horvat ističući da je u ovakvoj situaciji gotovo nemoguće kvalitetno planirati poslovanje.

No ova kriza ne utječe toliko na uspješnu kompaniju Premifab kojoj s cijenom sirovina raste i cijena proizvoda, no zbog kvalitete i specifičnost onoga što rade posla imaju. “Radimo specifičnu reciklažu organskih otapala te na tržište uspjevamo vratiti materijal često bolje kvalitete nego što je bilo njegovo prvotno stanje”, rekao je Podravac, suosnivač i direktor poslovnog razvoja Premifaba.

Strojevi za obradu otpada su neizostavni dio sustava gospodarenja otpadom, a tu se prije svega postavlja pitanje drobilica otpada. Ivan Jukić, član Uprave tvrtke Gradatin predstavio je u svojoj prezentaciji 'Strojevi za drobljenje i završnu obradu otpada' na Croatia Waste Expo 2022 njihovu ponudu.

Gradatin postoji na tržištu od 1991. i već 30 godina nudi tehnologiju za gospodarenje otpadom. U početku se radilo o pocinčanim kontejnerima da bi se kasnije krenulo na plastičnu opremu te vozila i tehnologiju. Iako tvrtka ima sjedište u Sesvetama, proizvodno-servisni pogon im je u Našicama.

'U Hrvatskoj vlada velika potražnja za velikim drobilicama komunalnog i građevinskog otpada, a specifičnost je da se traži modularnost te da se oni brzo mogu prilagoditi drugoj vrsti otpada. Pitanje je što korisnik želi dobiti od svojeg otpada - gorivo, neki drugi otpad ili sirovinu, a od čega i ovisi kakva mu tehnologija treba.

Za razliku od razvijenih zemalja EU, Hrvatska ima problem da otpad prije oporabe na odlagalištu stoji i više godina što ima ekoloških, ali i neaktivnih ekonomskih efekata', navodi Jukić. Trenutno Gradatin ima zastupstvo 20-ak renomiranih stranih proizvođača. Jedan od značajnijih je finski Tana čija drobilica Tana Shark je globalni lidera na tržištu.

Kako pojašnjava sam Jukić, Shark ima veliku fleksibilnost po pitanju razine drobljenja otpada koji može biti veličine frakcije od 50 do 500 mm. Tana Shark ima dodatne prednosti što ima veliku modularnost te se može prilagoditi obradi bilo koje vrste otpada uz dodatne serijske nadogradnje. No, ako korisnik ima specifičnih zahtjeva, proizvođači su spremni prilagoditi svoju tehnologiju.

Prezentacija strojeva za drobljenje i zavrsnu obradu otpada tvrtke Gradatin /Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Bjelovarski model: Optimalan i funkcionalan, može poslužiti kao primjer mnogima

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, predstavio je model gospodarenja otpadom koji su organizirali u tom gradu. 'Model koji smo napravili u Bjelovaru možda nije savršen ni impozantan, ali je funkcionalan i optimalan i može poslužiti kao primjer mnogima. U njega je uloženo oko 100 milijuna kuna, od čega većina dolazi iz EU fondova. Uskoro na naplatu dolazi penalizacija i u problema će biti mnogi gradovi', kazao je Hrebak.

Dodao je da problem gospodarenja otpadom dođe na red tek kad već bude prekasno. Činjenica je, navodi Hrebak, da se na ovakvim konferencijama o otpadu uvijek govori kao o nečem lošem. A činjenica je da to ne mora biti tako jer otpad može biti velika prilika za razvoj.

Istodobno je upozorio da novca iz EU fondova za otpad vjerojatno više neće biti te da će oni, koji su prepustili prethodno razdoblje široke ruke Bruxellesa u tom segmentu, morati iznaći nove modele financiranja.

Kristina Kocur, pročelnica Upravnog odjela za komunalnu infrastrukturu i uređenje prostora Grada Bjelovara govorila je na konferencijama o detaljima toga modela koji se odnosi na grad i osam susjednih općina s oko 112 naselja s ukupno 18.247 korisnika.

'Prikupljanje reciklabilnog komunalnog otpada obavlja se u Bjelovaru u okviru javne usluge prema unaprijed utvrđenom rasporedu na 'kućnom pragu“, putem zelenih otoka i reciklažnih dvorišta Organizirani odvoz papira i plastike za sve korisnike u obiteljskim kućama na kućnom pragu i iz stambenih zgrada, te poslovnih prostora putem kutija za papir u kojima se nalazi plava PEHD vreća Odvojeno sakupljene reciklabilne komponente otpada predaju se ovlaštenim sakupljačima na oporabu.

Na području grada su postavljeni spremnici za odvojeno sakupljanje papira, plastike i metala, stakla, tekstila i baterija. Različite vrste spremnika nalaze se na sedamdesetak različitih lokacija', kazala je Kocur.

Jedna od bitnih sastavnica bjelovarskog sustava je elektronski sustav evidentiranja pražnjenja spremnika u što je uloženo 800 tisuća kuna plus PDV. Kako je pojasnila Kocur, elektronski sustav evidentiranja pražnjenja spremnika sastoji se od čipova na posudama i čitača na vozilima, kao i pratećeg softvera. Korisnicima su paralelno zamijenjeni dotrajali spremnici za otpad i ugrađen je ‘čip’. Podatak o broju pražnjenja spremnika koristi se za izračun naknade za uslugu sakupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada. Korisnik rjeđim iznošenjem spremnika direktno utječe na smanjenje računa za odvoz otpada.

Bjelovar ima dva uspostavljena reciklažna dvorišta od kojih jedno u centru postoji od prije, a novo je 2020. izgrađeno novcem EU novca. Radilo se o investiciji od 6,5 milijuna kuna + PDV koje je 85% sufinancirano iz EU sredstava. Najznačajniji infrastrukturni komunalni projekt u Bjelovaru u sustavu gospodarenja otpadom je svakako projekt Postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 45,2 milijuna kuna, a bespovratna EU sredstva su u visini 85% prihvatljivih troškova, odnosno 36,8 milijuna kuna.

Bjelovar je sklopio o ovom projektu Sporazum o udruživanju i s Daruvarom te njegovim područjem gospodarenja otpadom. Značajan projekt je i Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada Grada Bjelovara. Radi se o ukupnoj investiciji od 14,7 milijuna kuna, a svrha projekta je uspostava postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada kompostiranjem. Procjenjuje se da će u prvoj godini biti obrađeno 2000 t otpada dok se u narednom razdoblju planira obrada 3000 t/g.

Prezentacija Bjelovara o njihovoj praksi gospodarenja otpadom / Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close