Hrebak: Uskoro dolazi penalizacija i u problemu će biti mnogi gradovi

Autor: Darko Bičak , 26. rujan 2022. u 10:37

Plan gospodarenja otpadom temelji se na konceptu kružnog gospodarstva koje će omogućiti razvoj industrije recikliranja i generiranje novih zelenih radnih mjesta, rečeno je na otvaranju 12. Croatia Waste Expo 2022. koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održava danas u Zagrebu.

 Kako je na otvorenju istaknuo Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, pokretač kružnog gospodarstva nije samo briga za okoliš, nego i nedostatak i nagli rast cijena sirovina. Jedan od ključnih ciljeva europskih politika je pretvaranje otpada u resurs. Točnije, sustavi gospodarenja otpadom trebaju funkcionirati tako da je povratak proizvoda, tvari i materijala u gospodarstvo te njihovo ponovno korištenje učinkovito i primjenjivo.

“Iako je ovo 12. već po redu Waste Expo, mnoge teme se provlače se već godinama jer je zbrinjavanje otpada veliki izazov koji stalno dobiva na dinamici, posebno se to odnosi na građevinski otpad koji je uslijed potresa u Zagrebu i na Baniji postao goruće pitanje”, istaknuo je Nišević. Dodao je da je ovogodišnji, Croatia Waste Expo posvećen s jedne strane reciklatima, točnije izvorima sirovine, a s druge strane problematici gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu kao najvećem subjektu u RH kada je u pitanju provedba kružnog gospodarstva, a koji je zbog svoje kompleksnosti i veličine neusporediv s ostalim gradovima. Cilj konferencije je ukazati na kompleksnost tržišta, proizvodnje, prikupljanja itd. reciklata kao vrijedne sirovine, ne samo na hrvatskoj, nego i na regionalnoj razini, ali i pokazati smjer kojim se kreće glavni grad Hrvatske te otvoriti pitanja ostvarenja zacrtanog plana o gospodarenju otpadom.
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, predstavio je model gospodarenja otpadom koji su organizirali u tom gradu. “Model koji smo napravili u Bjelovaru možda nije savršen ni impozantan, ali je funkcionalan i optimalan i može poslužiti kao primjer mnogima. U njega je uloženo oko 100 milijuna kuna, od čega većina dolazi iz EU fondova. Uskoro na naplatu dolazi penalizacija i u problema će biti mnogi gradovi”, kazao je Hrebak. Dodao je da problem gospodarenja otpadom dođe na red tek kad već bude prekasno. Činjenica je, navodi Hrebak, da se na ovakvim konferencijama o otpadu uvijek govori kao o nečem lošem. A činjenica je da to ne mora biti tako jer otpad može biti velika prilika za razvoj. Istodobno je upozorio da novca iz EU fondova za otpad vjerojatno više neće biti te da će oni, koji su prepustili prethodno razdoblje široke ruke Bruxellesa u tom segmentu, morati iznaći nove modele financiranja.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close