Od 1. listopada poslodavci mogu sami kreirati platne liste

Autor: Suzana Varošanec , 29. rujan 2015. u 09:30
Poslovanje je posebice olakšano malim poduzetnicima/FOTOLIA

Izmjenu u Pravilniku iz nadležnosti ministra rada izlobirao HUP, a olakšat će poslovanje.

Izmjenama Pravilnika o sadržaju obračuna plaće, naknade plaće ili otpremnine koje stupaju na snagu u četvrtak 1. listopada propisani obrasci IP1 i IO1 više nisu obavezni.

Tiču se sadržaja obračuna isplaćene plaće, odnosno izačuna isplaćene otpremnine, a ključna je novost da poslodavci mogu propisane obrasce zamijeniti vlastitima koje će po prvi put otkad postoje zapravo sami kreirati. Za ovaj regulatorni iskorak već na prvi pogled moguće je zaključiti da donosi pravu 'revoluciju' u administriranju, i to zato što dominantan postaje sadržaj koji je sukladan stvarnim i konkretnim potrebama poslodavaca.

Drugim riječima, to znači da po novome ako poslodavac, uz redovni rad, nema potrebe za noćnim radom ni za radom organiziranim u dvije smjene, ili primjerice niti ne koristi institut prekovremenog rada, obrazac koji će sam kreirati biti će lišen tih nekoliko parametara. Ujedno je to i najvažnija izmjena ovog podzakonskog propisa za koji je nadležno Ministarstvo rada. Kod ostalih izmjena tom je resoru, neslužbeno doznajemo, pomoglo i Ministarstvo financija pa su navedeni obrasci doživjeli izvjesne korekcije. Do sada je, naime, praksa bila da se u obrascu za plaće navode i dnevnice, iako to nije primitak radnika, nego trošak poslodavca, pa je to ovime uklonjeno.

Međutim, ukidanje obveze korištenja propisanih obrazaca ipak dolazi kao rezultat napora HUP-a koji je na tome ustrajavao. Poslodavačka udruga reagirala je već na objavu Pravilnika koji je prije nekoliko mjeseci propisao sadržajno sveobuhvatan obrazac za isplaćene plaće. Incijativa HUP-a prema tom vladinom resoru išla je u cilju kako bi se u područje sadržaja obračuna plaća uvela fleksibilizacija. Rezultat koji je konačno uslijedio zaslužuje čestitke, što je HUP i poentirao, te je u jučerašnjem dopisu skrećući pažnju na svoje napore, svoje članice upoznao s time da je poslodavcima ova izmjena izuzetno bitna jer olakšava poslovanje.

Izmjena je ustinu pozitivna, slažu se i naši sugovornici, stručnjaci koji prate propise iz područja rada i plaća. Lucija Turković Jarža iz RRiF-a smatra da će to olakšati poslovanje osobito malim poduzetnicima, iako će oni imati i "dodatni trošak zbog angažiranja programera". Za nove obračunske isprave ostalo je malo vremena, s obzirom da se očekuje da će mnogi to početi primjenjivati već kod isplate plaća za rujan. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ahmad, nisi u pravu.

Upravo bili na zaspisniku inpektorici rada,prošli tjedan odnosno 26.tog radi ISPLATNE LISTE, na kojoj nismo specijalno naznačili posao, kojeg
smo isplatili u plaći….
Da smo sami napisali svrhu isplate, svojim riječima, bilo bi jasnije.
Ionako na sve primitke radnika, poslodavac obračunava porezna davanja..
U zdravstvu je još uži odabir svrhe isplate ili naknadnih poslova ili
posebnih plaćanja…..jednostavno, ne pišeš istinu, ako se
svrstavaš u predložene svrhe isplate…
ZAKON kaska s praksom…

Raj za lopove i otvaranje nove praonice love za pooslodavce. I ovi iz RRiF-a trebali bi malo na teren, pa ne bi toliko pogodovali poslodavcima, ali jasno je zašto to rade.

New Report

Close