Očekuju jačanje suradnje s ruskim brodogradilištima

Autor: Suzana Varošanec , 28. listopad 2019. u 22:00
Proizvođač sidrene i pritezne opreme te dizalica za marine zapošljava više od 90 ljudi

Čak oko četvrtine kapaciteta riječke tvrtke 2020. moglo bi biti angažirano poslovima za Ruse, što bi u 2021. moglo porasti i do 40 posto.

Vulkan – Nova, proizvodna tvrtka iz Rijeke s 90 godina tradicije u metalskoj industriji – prisutna sa svojim proizvodima na ruskom, norveškom i talijanskom tržištu, u idućoj godini jačat će suradnju s ruskim brodogradilištima, što uključuje i veliko brodogradilište u Vladivostoku, trenutno u izgradnji.

Riječ je o velikom hrvatskom proizvođaču sidrene i pritezne opreme koji zapošljava više od 90 ljudi. Svoj fokus strateški vezuje uz potrebe ruskog tržišta, zato što je tamo najveća potražnja za navedenom vrstom proizvodom. Za nove poslove u Rusiji već su predali ponude u nizu značajnih projekata te sad očekuju odluke.

"Naše su pozicije jako dobre, jednim dijelom zbog dosadašnjih isporuka kvalitetnih proizvoda, ali i što smo potpisnici memoranduma o suradnji s vlasnikom 70% ruskih brodogradilišta, a to je kompanija u vlasništvu države. Dobili smo tako pristup listi ponuđača njihovih brodogradilišta", izjavio je za Poslovni direktor Vulkan – Nove Rajko Vukelić.  Prihodi tvrtke u 2017. i 2018. nisu zadovoljavajući, pa posve razumljivo izlaz se vidi u rastućim potrebama za ruskom flotom brodova.

 

Vukelić

Naše su pozicije jako dobre i zbog dosadašnjih isporuka kvalitetnih proizvoda.

Ako ostvare kontinuiranu suradnju, računice pokazuju da će to godišnje osigurati višemilijunske poslove. Procjenjuje se da bi čak oko jedne četvrtine kapaciteta tijekom 2020. moglo biti angažirano u poslovima za rusku brodogradnju. Usto, kako se očekuje daljnji rast, u 2021. udjel ruskih poslova može porasti i do 40%.Inače, borba za poslove u ruskoj brodogradnji odgovor je ovog hrvatskog metalca na negativna zbivanja u domaćoj brodogradnji.

Naime, oko 80 posto kapaciteta sve do 2017. radio je kroz narudžbe domaće brodogradnje. Zbog poznatih problema u poslovanju Uljanika i 3. maja još prije dvije godine stornirani su im vrijedni poslovi, pa je krenulo tržišno preslagivanje. Što se onih Uljanikovih tiče, i danas je upitan iznos koji premašuje 4 milijuna eura. Isporuke za dva broda za 3. maj vrijedne su oko 1,5 milijuna eura, ali nakon pokretanja tamošnje proizvodnje, Vukelić očekuje nastavak suradnje na tom programu.

Uz suradnju s talijanskim Fincatierijem s kojim imaju ugovorene poslove za 2020., za austrijskog giganta Palfinger Marine pokrenuli su realizaciju narudžbe za izradu dizalice za čamce za spašavanje. Do veljače imaju rok u kojem trebaju isporučiti prvi uzorak, a ako će svi paramenti zadovoljavati, krenut će se prema konkretnom ugovaraju. To je program koji po ocjeni Vukelića otvara velike mogućnosti, a isto se odnosi i na ove godine započetu suradnju s tvrtkom Končar – Generatori za koju rade pojedine dijelove na kućištima za generatore. Oko 20% proizvodnih kapaciteta planiraju u programu dizalica za marine i proizvodne hale.  

Komentirajte prvi

New Report

Close