Novi problem za proizvođače mandarine u neretvanskoj dolini, ovaj put iz prirode

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2023. u 08:53
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ove godin ih čeka, prema svemu sudeći, rekordna sezona proizvodnje.

U neretvanskoj dolini prijeti opasnost od stvaranja divljih deponija zbog trulih mandarina koje se bacaju na plantažama. Truljenje plodova pospješuje i razvoj sredozemne voćne muhe koja ugrožava nasade agruma. Mandarine preostale nakon berbe s vremenom trunu pa su tako idealno leglo voćne muhe, piše HRT.

“To je štetnik koji ne bode ni zelenu ni poluzrelu mandarinu, nego potpuno fiziološki zrelu, u nju odlaže jaja i zatim se razvija zaraza”, govori Željko Bjeliš, predsjednik Udruge poljoprivrednika ”Neretvanska mladež”.

SIT tehnika ili metoda ispuštanja sterilnih mužjaka ekološki je prihvatljiva i ovdje se provodila dvanaest godina. Sterilni mužjaci puste se u prirodu, kopuliraju sa ženkama, ali one ne mogu dati novu generaciju jer odlažu sterilna jaja.

“SIT po definiciji nije metoda koja djeluje sama po sebi i ne može jamčiti rezultate. O tome svjedoči donošenje akcijskih planova i naredbi od strane Ministarstva koje osim HAPIH-a i SIT-a uključuju druge dionike, odnosno provoditelje mjera i aktivnosti koje su potrebne i moraju se provoditi u sinergiji sa SIT metodom ako govorimo o stručno opravdanom smjeru organiziranog suzbijanja”, naglasio je Luka Popović iz Odjela za istraživanje i primjenu SIT tehnike, HAPIH Opuzen.

Zato bi i poljoprivrednici uz što manje odlaganje mandarina na plantažama trebali biti suradnici u suzbijanju tog štetnika.

“Za to bi i proizvođači trebali biti opremljeni i u svakom slučaju trebali bi dobiti i određenu nadoknadu”, rekao je Željko Bjeliš, predsjednik Udruge poljoprivrednika ”Neretvanska mladež”.

Ove se godine pak pribojavaju štetnika jer je izraelski dobavljač obavijestio Ministarstvo o prekidu proizvodnje sterilnih kukaca pa su mjerodavne službe trenutačno u pronalaženju rješenja.

“Da smo osigurali sve svjedoke i novac za provedbu SIT tehnike, ljudski potencijali, svu potrebnu opremu… Jednostavno radi se o višoj sili i volji dobavljača za nastavak suradnje”, govori Luka Popović, Odjel za istraživanje i primjenu SIT tehnike, HAPIH Opuzen.

Nas čeka ista sudbina kao Brač, Ston i Crnu Goru.  “To bi bilo idealno, da sve bude uredu, da ljudi dođu na svoje”, naglašava poljoprivrednik.

Jer čeka ih ove godine, prema svemu sudeći, rekordna sezona proizvodnje, nadaju se, bez štetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close