Agrum koji ubrzava mršavljenje, jača imunitet i smanjuje rizik od raka jetre i dojke

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2022. u 08:53
Foto: Unsplash

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje mandarina ima benefite po naše zdravlje, formu, ali i izgled.

Mandarine su jesenska supernamirnica, ali osim odličnog okusa koji osvježava, konzumiranje ovog voća ima brojne prednosti zbog kojih ćete ih poželjeti jesi još češće. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje mandarina ima benefite po naše zdravlje, formu, ali i izgled, piše B92.

Samo jedna mandarina osigurava gotovo trećinu dnevne potrebe za vitaminom C, a sadrži i aktivne spojeve koji doprinose svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Ali to nije sve. U nastavku vam predstavljamo još dobrobiti ove namirnice.

1. Jačaju imunitet

Kao što svi dobro znamo, mandarine su vrlo bogate vitaminom C, antioksidansom koji sprečava širenje spojeva koji oštećuju zdrave stanice u organizmu, a samim time održavaju imunitet snažnim.

2. Pospješuju rast kose

Osim vitaminom C, mandarine su bogate i vitaminima B i E koji pomažu pri očuvanju zdravlja i ljepote vaše kose. Budući da pomažu kosi da bude što zdravija, ona raste mnogo brže.

Foto: Unsplash

3. Bolja probava

Zahvaljujući vlaknima, mandarine su odlične za održavanje zdravlja probavnog sustava, a to mogu zahvaliti upravo vlaknima. Naime, topiva vlakna stvaraju takozvani ”gel” u probavnom traktu koji dovodi vodu u crijeva kako bi omekšao stolicu, potencijalno olakšavajući pražnjenje crijeva. Isto tako pomažu kod zatvora i bolnih grčeva, ali i reguliranja stolice.

4. Smanjuju rizik od raka

Dokazano je da mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre. Naime, karotenoidi prisutni u mandarinama zbog visoke koncentracije vitamina A dokazano smanjuju rizik od raka, a sok od mandarine može se davati i pacijentima s hepatitisom C. Osim toga, ovo zdravo voće pomaže i u sprečavanju raka dojke.

5. Održavaju pravilan rad srca

Mandarine su posebno zdrava hrana za srce. Naime, flavonoidi i antioksidativna jedinjenja koje sadrže mogu pomoći u ubrzanju cirkulacije i održavanju arterija čistima, što pomaže pri očuvanju zdravlja srca.

6. Pomažu pri mršavljenju

S obzirom na to da sadrže značajan izvor vlakana, održavaju želudac punim duže vrijeme te tako smanjuju želju i potrebu za unošenjem više hrane, mandarine pomažu pri mršavljenju. Doktori su otkrili da konzumiranje mandarina pomaže u smanjenju inzulina pa se njihovi šećeri ne skladište kao masti, već se pretvaraju u energiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close