Proizvođači mandarina ponovno na rubu očaja: ‘Za gajbu mandarina rijetko tko može dobiti 50 kuna’

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2022. u 13:58
Foto: Pixabay

“Proizvođači razmišljaju o tome da jednostavno zaustave berbu, što bi u ovakvim uvjetima možda i bila najbolja reakcija”, ogorčeni su navodeći da berbu i dalje prati suho i toplo vrijeme, kiše ih i dalje zaobilaze, tako da srednje i kasne sorte dozrijevaju prisilno.

Zadovoljstvo proizvođača mandarina otkupnom cijenom koja je bila iznad četiri kune, nije dugo trajalo, javlja Agroklub.

“Već 4. listopada imamo pad na 3,80 kuna, zatim 7. na 3,50, a danas 12.10. otkupna cijena iznosi 3,00 kune za I klasu i 1,70 kn za II klasu”, upozoravaju iz Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež“.

Kako kažu, tek dva tjedna berbe, proizvođači su mogli “naplatiti“ svoj rad, a od danas jednostavno vraćaju uloženo. “Više nema profitabilnosti, otkupna cijena je pala ispod cijene koštanja, a za gajbu mandarina (cca 20 kg) rijetko tko može dobiti 50 kuna”, navode u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik udruge mr.sc. Željko Bjeliš.

Prema njihovim riječimo to je žalosno, sramotno i neodrživo. “Ali, koga je briga? Priča ispričana već više puta i ponavlja se točno tempirana po datumu, uz odstupanje od dan-dva”, ističu.

Za očekivati je, dodaju, bilo narednih 10-15 dana ozbiljne berbe i nakon toga pad. Kažu i da će ukupan urod definitivno biti manji od prognoziranih 30.000 tona.

“Proizvođači razmišljaju o tome da jednostavno zaustave berbu, što bi u ovakvim uvjetima možda i bila najbolja reakcija”, ogorčeni su navodeći da berbu i dalje prati suho i toplo vrijeme, kiše ih i dalje zaobilaze, tako da srednje i kasne sorte dozrijevaju prisilno.

Ubiranje plodova prati, kažu, i nešto manje izraženo nepoštivanje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksa koji se odnosi na prijem robe na otkupu.

“Stoga pozivamo Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja u nenajavljeni nadzor provođenja ZNTP-a, posebno u dijelu koji se odnosi na prijem robe i izdavanje otkupnog bloka”, zaključuju.

Komentirajte prvi

New Report

Close