Nove tehnologije selu mogu dati stratešku prednost za kvalitetniji život

Autor: Marija Crnjak , 12. prosinac 2022. u 22:00
Cjelogodišnju stipendiju od 20.000 kuna Karlu Kobešćaku uručio je član Uprave Večernjeg lista Renato Ivanuš/SLAVKO MIDŽOR/PIXSELL

Karlo Kobeščak iz Pustodola Orehovičkog dobitnik je stipendije Poslovnog dnevnika.

Karlo Kobeščak iz Pustodola Orehovičkog, student 5. godine Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo prvi je dobitnik stipendije u novoj kategoriji “Izvrsni u Hrvatskoj”, koju smo pokrenuli u suradnji i na inicijativu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, s ciljem motiviranja mladih izvrsnih studenata iz ruralnih područja da ostanu u Hrvatskoj i u domovini grade svoju budućnost.

Udruživanjem sa Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade koji svoje aktivnosti i konkretne mjere provodi s ciljem stvaranja uvjeta za kreativan, sadržajan i dostojanstven život mladih, kroz ovu kategoriju zajednički šaljemo jaku poruku i dajemo doprinos i priliku da mladi prepoznaju i ostvare benefite koji im se nude ostankom u domovini po završetku svojega obrazovanja.

Alarmantno stanje
Alarmantno depopulacijsko stanje u hrvatskim ruralnim područjima, nastalo umiranjem starijeg dijela stanovništva te iseljavanja mlađeg, motiviralo je uspostavljanje nove kategorije “Izvrsni u Hrvatskoj” kroz koju se otvara natječaj za novčanu potporu jednom studentu iz ruralnih područja, koji na instituciji na kojoj se obrazuje ostvaruje izvrstan uspjeh.

Karlo je izabran između čak 106 kandidata koji su se javili na naš natječaj, a u dobivanju nagrade presudilo je njegovo motivacijsko pismo u kojem pojašnjava zašto želi ostati u Hrvatskoj.

”Možda bi bilo jednostavnije odseliti u Austriju, Njemačku ili Irsku, sigurno bi bilo jednostavnije odseliti u Zagreb, ali jednostavnije i bolje nisu sinonimi. Tko će ostati ako svi odemo?

Netko bi mogao pomisliti da kraj iz kojeg dolazim, politički, ekonomski i sociološki gledano, nema budućnost, ali ja svoju budućnost vidim upravo tamo. Mi ćemo je stvoriti”, stoji u pismu Karla Kobeščaka, koji je oduševljen što smo prepoznali ne njegovu, nego priču 15-tak mladih Orehovičkog kraja koji su se okupili još u osnovnoj školi i promoviraju, kako kaže, “vrijednosti zdravorazumskog lokalpatriotizma”.

15

mladih orehovičkog kraja promoviraju ‘vrijednosti zdravorazumskog lokalpatriotizma’

Neki od njih već su gotovi sa studijem, neki su pri kraju, znaju se odmalena, zajedno su glumili na predstavama, pjevali u zboru, išli na izlete, a kad su otišli u srednju školu ili na faks i dalje su se podupirali i družili. S faksa se kući vraćaju s vizijom i željom da promijene neke stvari, i svatko dolazi s idejama iz vlastitog područja znanja.

Važno im je što nisu opterećeni prošlošću, ne vjeruju u sreću, podobnost ili poznanstva, nego u marljivost, znanje i sposobnosti – možda biraju teži put, ali svakako vjeruju da je ispravniji. ”Generacijski smo blizu i osmišljavamo projekte koji bi mogli promijeniti sliku našeg mjesta koje izumire. Ranije smo imali i poštu i ambulantu, sada toga više nema, ljudi su prisiljeni seliti u gradove kako bi ostvarili svoje ciljeve, i želimo to promijeniti.

Već radimo neke projekte koji će povećati kvalitetu života u selu, primjerice arhitekt Mario Kveš osmislio je nekoliko projekata i neki od njih su se već počeli graditi. Tako se uz pomoć osnovne škole već gradi pametna autobusna stanica, na kojoj će se moći puniti mobilni uređaji”, ispričao nam je Karlo Kobeščak, koji je dobio novčanu potporu u iznosu od 20 tisuća kuna u mjesečnim ratama tijekom 2023. godine. Kako je FER-ovac, njegov je fokus na novim pametnim tehnologijama, konkretno zanima ga projekt Pametnog sela.

Naša najveća šansa
”Selo je na žalost u podređenom položaju u odnosu na gradove ne samo u Hrvatskoj, i Europska unija osmislila je projekt kojim bi se potaknulo ljude i osigurao kvalitetniji život, uz korištenje novih tehnologija, koje bi selu dalo novu stratešku prednost.

To je naša najveća šansa, mi se nećemo razviti na očekivanju da će središnja vlast ulagati u jedan Pustodol, i ostaje na nama da sami pokušamo napraviti što više možemo za svoj kraj”, kaže Kobeščak.

Novac od stipendije Karlo Kobeščak planira investirati u fotonaponsku elektranu za samoopskrbu električne energije u kuću, a druga stvar koja će mu svakako trebati je automobil, budući da živi u kraju koji je od prve željezničke stanice udaljen šest kilometara. 

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close