Obrat oko nove mjere u Zagrebu o obaveznom nošenju maski i na otvorenim prostorima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2021. u 18:31
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Danas su u Hrvatskoj zabilježena su 2623 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od toga u Zagrebu je 451 novooboljelih.

Zagrebački Stožer civilne zaštite najavio je u srijedu odluku o obveznom nošenju zaštitnih maski i na otvorenom, te da će angažirati 345 gradskih djelatnika za nadzor provedbe epidemioloških mjera, kao i 70 kontrolara ZET-a  za nadzor u tramvajima i autobusima.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar izjavio je na konferenciji za novinare da je u Zagrebu danas zabilježena 451 novozaražena osoba, a mikrobiolozi govore da je gotovo 80 posto zaraženo britanskim sojem koronavirusa, koji je 50 posto zarazniji nego standardni virus.

Zbog toga su epidemiolozi preporučili pooštrenu i pojačanu kontrolu propisanih epidemioloških mjera i obavezu nošenja zaštitnih maski i na svim otvorenim prostorima.

“Nova je obaveza nošenja zaštitnih maski i maski za lice i na svim otvorenim prostorima – nema više izuzetaka. Svjedoci smo koliko se širi koronavirus, epidemiolozi predviđaju i daljnje povećanje brojeva u sljedećih nekoliko tjedana”, kaže Šostar.

Osim toga, treninzi se trebaju odvijati na otvorenim prostorima, osim kod vrhunskih sportaša, a na otvorenome treba organizirati i radionice i igraonice za djecu.

Preporuka je poslovnom subjektima da gdje god je to moguće, pređu na rad od kuće ili smjenski rad.

Šostar je najavio da će se i dalje intenzivno pratiti situacija u školama i koliko će djece biti zaraženo te će se nakon uskrsnih blagdana vidjeti hoće li se eventualno prijeći na C model nastave (online).

Aktiviranje komunalnih i prometnih redara, ZET-ovih kontrolora, civilne zaštite u mjesnim odborima…

Također, u slučaju dodatnog pogoršavanja epidemiološke situacije predlagat će se i strožije mjere.

Načelnica zagrebačkog Stožera Olivera Majić najavila je aktiviranje 345 djelatnika, koji će se baviti preventivnim aktivnostima i kontrolom provedbe mjera na području Zagreba.

Pri tome će 103 komunalna redara i 67 prometnih redara nadzirati poštivanje protuepidemijskih mjera. To se prvenstveno odnosi na obvezno nošenje maski, uporabu dezinfekcijskih sredstava, poštivanje fizičke udaljenosti od dva metra u zatvorenom, odnosno jedan i pol metar na otvorenom prostoru. te na zabranu boravka u zatvorenim prostorima ugostiteljskih objekata.

Pojačan je i angažman u stožerima civilne zaštite gradskih četvrti, gdje će 85 ljudi nadzirati pridržavanje mjera u mjesnim odborima, odnosno vijećima gradskih četvrti. Također, 70 kontrolora karata pratit će provedbu epidemioloških mjera u vozilima ZET-a.

Majić je istaknula da je riječ o mobilizaciji u razdoblju od dva tjedna, nakon čega će se razgovarati o eventualnom jačanju ili slabljenju mobilizacije.

Nekoliko sati nakon objave ove vijesti dogodio se obrat.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević u srijedu je poručila kako se ne slaže s uvođenjem obveze nošenja maski na otvorenom u Zagrebu te je najavila kako će preuzeti vođenje lokalnog stožera civilne zaštite.

“Želim vas izvijestiti da preuzimam vođenje Stožera Grada Zagreba. Odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bježim od odgovornosti. Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obvezi nošenja medicinskih maski na otvorenom”, poručila je Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare.

Zagrebački Stožer civilne zaštite kojem je na čelu Olivera Majić ranije u srijedu je najavio da će Nacionalnom stožeru predložiti pooštravanje protuepidemijskih mjera u Zagrebu, među kojima je i obvezno nošenje zaštitnih maski na licu i na otvorenom prostoru.

Pavičić Vukičević uvjerena je, kaže, da su građani odgovorni i ozbiljni te da će se doista pridržavati svih mjera Nacionalnog stožera. Tijekom jučerašnjeg dana donijela je odluku da se svi djelatnici komunalnog redarstva, njih 103, te svi djelatnici prometnog redarstva, njih 67, preraspodjele na poslove praćenja protuepidemijskih mjera.

“Oni će nam pomoći da se tih mjera svi držimo i da tako zaštitimo zdravlje sebe, bližnjih i zajednice”, poručila je Pavičić Vukičević.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ne može zakonodavac napisati u Obiteljskom zakonu ..

 

..čl.90

..Dijete koje je navršilo petnaest godina , zaposleno je i  stvara imovinu radom,dužno je doprinositi svojem uzdržavanju i obrazovanju..

Kako će dijete primati naknadu za rad ?   NA RUke.    Jer , karticu tekućeg računa možeš samostalno imati s 16 godina.

čl. 103

Pomaknuti  granicu kontrole rješenja o davanju skrbništva drugoj osobi na 30 dana .,.a ne 6 mjeseci….ode dijete k vragu za 6 mjeseci ničije nebrige !

..ovdje ću napisati   par riječi ….o onome što se na poslovnom ne piše..jer nema novčane vrijednosti…..

 

Traljav  OBITELJSKI ZAKON

Između ostalih gluposti obiteljskog zakona , propusta i  ozbiljnih promašaja u donošenju odluka…..a sve opet ima uporište u  novcu.

Roditelji preminulog djeteta obmanuli su socijalnu radnicu..kako vole dijete, a pozadina je  novčana….trebala im je za pokriće socijalnih većih prava, doplatka i sl..

Većina naših Roma ima isto sličnu računicu..oko 5-6 djece uzdržavaju to im je optimalno za financijske potrebe…oni će reći..” to je dosta…ne treba više .!  pomnožite , podijelite …to je prosječna hrvatska plaća..uz socijalni minimum…

Pišem radi drugog bisera Obiteljskog zakona.

Ovdje sada kod mene, i mog djeteta je njena prijateljica iz razreda na praznicima….

Predobro , milo, nezahtjevno…dobrodušno i jednostavno dijete koje još nema 15 godina.  Majka  / za mene obična kučka ) ostavila ju je  samu i otiška u Njemačku.

Otac..nije s njima već dugo.

Mala je upisana s 14 godina u prvi razred gimnazije , majka je uzela stan u centru tog grada, kupila joj je malo štene..i OSTAVILA JU JE …

Već je prošlo od početka školske godine 6 mjeseci…još je nije posjetila,,.ali , bitno je

OSTAVILA JOJ JE KUČKA karticu svog tekućeg računa…i valjda plaća račune ..od stana.

Kome je dala skrbništvo? Svojoj prijateljici,  tako je obmanula Centar za socijalni rad… a ovi, naravno…niti pitali nisu ništa od kada su napisali rješenje o skrbništvu.

Ona je s 14 godina -dijete.Do 15 godine je jedna prazna, pusta  godina….

S 15 godina prema našem jebenom zakonu, mala je već odrasla..fakat. Ima pravo se zaposliti i sama uzdržavati…donositi neke pravne odluke i ostala sranja….

To dijete ne zna kuhati, ne zna oprati krevetninu,i brinuti o trosobnom starom stanu..ne kupuje sebi potrebnu odjeću,obuću…isključivo hranu…za ostalo mora čekati mamu…mama ne dolazi!

Sasvim slučajno,na rođendanu, jedna druga bolja mama, druge prijateljice iz razreda -isto je učinila kao i ja.

Uzela je dijete k sebi preko vikenda jer je dijete počelo pušiti, piti  i baviti se mističnim  seansama…..sad ju moram nazvati da se dogovorimo kako ćemo dalje..jer ja želim da se dijete vrati od srijede natrag..k nama…no, čeka me poslovni put….?!

Ova kučka u Njemačkoj valjda ima motiva za tamo ostati…nekog jebača. posao, i boli nju briga za dijete koje 11.05.navršava 15 godina…..

Pa, zašto Centar za socijalnu skrb donosi TAKVA RJEŠENJA , bez provjere, bez ijednog opravdanog razloga napuštanja djeteta …pomaknite granicu do 15 godina za dijete,

a majkama koje su jedine skrbnici (  samohrane )   ne dozvolite napuštanje djeteta, nego  isključivo na rok do 30 dana i to uz predočenje  zdravstvene dokumentacije…

 

Da, za sudski postupak. I 50 godina robije. Za kretenizam.

“Studies have shown that the risk of outdoor infection is very small. One study from China says that, of 7,324 reported infections, only ONE was traced back to an open-air setting. Germany’s Robert Koch Institute (RKI) echoes this view, stating on its website that very few infections occur outdoors.

This has to do with air circulation being far more pronounced outdoors,” says Nico Mutters, who heads the Institute for Hygiene and Public Health at Bonn University Hospital. “The winds have a quick diluting effect.” Birgit Wehner, an aerosols researcher at the Leibniz Institute for Tropospheric Research, says the tiny particles we exhale dry and dissipate far quicker outdoors.”

New Report

Close