Imamo 47 postotni rast, uvodi se niz strogih mjera diljem zemlje: ‘Epidemija je zabrinjavajuća’

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2021. u 12:30
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Danas su u Hrvatskoj zabilježena su 2623 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od toga u Zagrebu je 451 novooboljelih. Zagrebački stožer najavio je obavezno nošenje maski na otvorenom. Za Splitsko-dalmatinsku županiju već su jučer zatražene slične mjere. Nacionalni stožer također je najavio izmjenu mjera na državnoj razini.

Imamo porast od 47 posto u odnosu na prošli tjedan, izvijestio je Krunoslav Capak.

“Imamo incideciju 448.2. Najmanje u Istri, 81. Najviše u Primorsko-goranskoj 1298”, rekao je.

Prema 14 dnevnoj stopi incidencije pali smo na 12. mjesto među zemljama Europske unije. Imamo 24,7 posto pozitivnih u ukupno testiranima.

“Epidemija je zabrinjavajuća. Mi smo danas donijeli četiri odluke na nacionalno i dvije na regionalnoj, u Šibensko-kninskoj i Splitsko dalmatinskoj. Oni su predložili posebne mjere”, rekao je Davor Božinović naveo je da se nove mjere uvode na prijedlog županijskih stožera.

“To je dobar pristup. Stožeri po županijama su puno aktivniji i fokusiraniji”, kaže Božinović te naveo da će najavljene mjere za Zagreb biti danas razmotrene i vjerojatno odobrene. 

“Također, produžuje se primjena za tri odluke na nacionalnoj razini. U odluci koja određuje okupljanja, ponovo je uvedena mjera zabrane treniranja u zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše. To je ono što je bilo do 1.3. Ograničen je rad dječjih igraonica u zatvorenim prostorima”, naveo je Božinović.

“Donesena je odluka o privremenoj zabrani prelaska granice. Za ulazak će se priznavati i brzi antigenski testovi. Moći će se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenom covidu koja će vrijediti 180 dana”, naveo je.

I Dalmacija ide sa strožim mjerama

Dvije županije – Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska također su zatražile strože mjere. Tamo će isto biti obvezno korištenje maski na otvorenom gdje je veći protok ljudi. To su tržnice, vjerski objekti… Zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 ujutro. Ograničava se rad ugostiteljskim objektima do 20 sati. Casina također mogu raditi samo do 20 sati, obustavlja se rad dječjih igraonica, a škole stranih jezika mogu raditi samo online.  Mjere stupaju na snagu u ponoć. Traju do 15. travnja.

“Ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen. Pratit ćemo situaciju idućih dana. Ono što je činjenica, danas imamo jedan ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se i u nas može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Ovo u struci zovu treći val. Vidjeli smo kako je to naglo išlo u susjedstvu, vidimo da je stanje zabrinjavajuće i u Sloveniji. Vidimo jedan trend koji nije dobar u cijeloj Europi”, pojasnio je Božinović.

Božinović je kazao da teretane ostaju otvorene.

“Zasad da. Mi ćemo gledati na dnevnoj bazi. Mi ćemo pratiti par dana. Ako brojke budu zabrinjavajuće kao danas, morat ćemo ići s novim mjerama”, kaže.

U ovom tjednu stiže 121.000 doza cjepiva, a tijekom travnja najavljeno je nešto manje od 500.000 doza, potvrdio je Capak.

Komentirajte prvi

New Report

Close