Nakon građevinske Ikea puna riječi hvale…

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 24. siječanj 2013. u 22:01
Župan Stjepan Kožić predaje dozvolu Vladislavu Laliću iz Ikee/PIXSELL

Ikea traži glavnog izvođača radova koji će do proljeća 2014. sagraditi centar vrijedan 100 milijuna eura.

Prošlo je gotovo pet godina od Ikeine kupnje zemljišta u Rugvici pokraj Zagreba do  izdavanja građevinske dozvole, koja im je u četvrtak uručena u prostorima Zagrebačke županije.

Tamo samo riječi hvale. Iako su se rokovi za početak gradnje više puta probijali i pomicali, Vladislav Lalić, Ikein direktor za nekretnine i razvoj jugoistočne Europe, pred televizijskim kamerama hvalio je redom: Zagrebačku županiju, jer je u rekordnom roku izdala građevinsku dozvolu, Općinu Rugvicu, jer je sudjelovala u pripremi projekta, Hrvatske autoceste, koje su pristale izmjestiti naplatne kućice podalje od njihova zemljišta, državu i sve koji su sudjelovali u projektu. Na pitanje novinara zašto je cijeli proces trajao toliko dugo i koja je bila najveća prepreka u procesu izgradnje, Lalić odgovara: "Mi u Ikei ne govorimo o problemima nego o mogućnostima i tako gledamo na sve probleme".

Pet godina čekalo se na ishođenje dozvola, a svaka informacija iz Ikee imala je velik odjek u javnosti. Tako se na natječaj za šest menadžerskih pozicija te za dva mjesta specijalista 2011. godine prijavilo 2500 kandidata, a sada Lalić najavljuje kako će u samom centru u Rugvici otvoriti još 350 radnih mjesta, dok će na gradnji centra sudjelovati između 500 i 1000 ljudi. Uskoro bi trebao biti raspisan i natječaj za glavnoga izvođača radova, kojem će zadatak biti sagraditi prodajni centar do proljeća 2014. godine. Lalić kaže kako će šansu dati i domaćim tvrtkama koje izrađuju namještaj. "Često se dogodi da prvo sagradimo centar, pa onda razvijamo suradnju s lokalnim tvrtkama. U Poljskoj smo prvi centar otvorili prije 20 godina, a sada iz Poljske godišnje izvozimo milijardu eura robe", navodi Lalić. Iako dodaje da s Hrvatskom posluju već 30 godina, osim virovitičkog Tvina, Ikea u Hrvatskoj zasad nema većih partnera.

Komentari (3)
Pogledajte sve

“Mi u Ikei ne govorimo o problemima nego o mogućnostima i tako gledamo na sve probleme” [emo_palacg]

Tako bi i mi trebali razmišljati, koje su naše mogućnosti?

Da da, netko nas je naučio da je slađe sve što je “iz vana” a naše je “seljački i staromodno”.
Koliko će Ikea zaposliti radnika iz Hrvatske? A koliko će hrvatska izgubiti radnih mjesta gašenjem hrvatske prozvodnje namješataja? Tko ima tu računicu? Narod ili pojedinac?

Opet mi čitaoci moramo sami sebe informirati!

To što je Lalić rekao da IKEA danas uvozi milijardu eura iz Poljske je točno. Ali poljska industrija namještaja ima vezu s IKEOM još iz “debelog” socijalizma kada je Ingvar Kamprad počeo osobno putovati po Poljskoj tražeći partnere jer su ga u Švedskoj počeli ignorirati. To je bilo prije 50-tak godina. Dakle, to je suradnja pomno i pažljivo građena decenijima.

Što se Hrvatske tiče, pitajte malo proizvođače namještaja (oni koji su još preostali) što o tome misle (ne gospdarsku komoru jer ćete dobiti odgovore koje unaprijed znate). Riječju: tko će više išta kupovati od domaćih proizvođača direktno? Podsjećam, prije dvije-tri godine bilo je riječi o “ponovnom osvajanju domaćeg tržišta” naših proizvođača namještaja. Koliko je od njih u stanju zadovoljiti kriterije kvalitete IKEE svojim proizvodima i svojom cijenom je bolje ne pitati. Pazite, kada uđe u EU Hrvatska mora proizvoditi namještaj po EU kriterijima. Neće biti niti milosti niti pardona! A koliko će hrvatskih proizvođača to biti u stanju? Dakle to što će oni isporučivati IKEI bit će mizerno, ali će IKEA zato prodavati ogromne količine namještaja proizvedenog van Hrvatske.

Dolazak IKEE je dakle nešto poput dolaska stranih banka ili Deutsche Telecoma. Hrvati nikako da nauče da su kompleksi manje vrijednosti i samoobmane u biznisu jako, jako skupi!

New Report

Close