Naftalan traži investitore za razvojni projekt vrijedan 30 milijuna eura

Autor: Josip Jagić , 03. siječanj 2006. u 06:00

Budući da su na nedavnoj prezentaciji Naftalanova projekta bili predstavnici najvećih hrvatskih banaka, biznis s ljekovitom naftom moguća je podloga razvoju turizma u Zagrebačkoj županiji

Specijalna bolnica Naftalan u Ivanić Gradu jedinstveno je lječilište u Europi gdje se kožne bolesti poput psorijaze i neurodermitisa liječe specifičnom vrstom nafte, naftalanom, po kojem je lječilište i dobilo ime. Kako je jedino drugo lječilište tog tipa u svijetu smješteno u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu, Naftalan nema konkurencije u Europi.

Povećati kapacitete
Bolnica kapaciteta 111 ležaja u vlasništvu je Zagrebačke županije i prema “Izvješću o stanju i pravcima razvoja turizma u Zagrebačkoj županiji” smatra se njezinim turističkim resursom i nositeljem razvoja.
Primarijus dr. Pero Vržogić, ravnatelj te bolnice, predstavio je nedavno potencijalnim investitorima i bankarima razvojni projekt povećanja bolničkoga kapaciteta sobama više kategorije te proširenja djelatnosti na zdravstveno-rekreativni turizam vrijedan gotovo 30 milijuna eura.
Za projekte razvoja Naftalana interes su dolaskom na prezentaciju održanu sredinom studenoga prošle godine pokazali Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Hypo Alpe-Adria Bank, Raiffeisen Bank Austria, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Croatia Osiguranje, BICRO fond pri Ministarstvu znanosti, Ina, Državna uprava za vode, Hrvatska elektroprivreda, lokalni poduzetnici, HGK Zagreb, te predstavnici Zagrebačke županije i Ivanić Grada.
Kako bi došli do partnera koji će uložiti u projekt, Naftalan i Zagrebačka županija planiraju u najskorijem vremenu raspisati međunarodni natječaj. Kada se krene u realizaciju projekta, bolnica će osnovati tvrtku-kćer, koju bi privatizirali ulagači koji bi financijski iznijeli projekte.
Planiranje projekta razvoja započelo je još 1998., a koncepcijom dugoročnog razvoja predviđeno je ostvarenje triju funkcionalno povezanih, ali projektno, tehnološki i ekonomski, odvojenih cjelina.
Tako bi projekt A, koji će financirati Zagrebačka županija, uključivao izgradnju kosoga krova bolnice s uređenim potkrovnljem na postojećem “F” objektu bolnice u bruto veličini 750 kvadrata radi zaštite objekta od oštećenja nastalih nadiranjem vode kroz ravni krov, uređenja potkrovlja kao hotelske depadanse radi povećanja ukupnih smještajnih kapaciteta za 12 hotelskih soba i dva apartmana sa sadašnje 52 sobe na ukupno 66 soba i sa 137 kreveta.

Inozemna klijentela
Tom bi se investicijom povećala ponuda lječilišta i poboljšali bi se financijski rezultati poslovanja s krajnjim ciljem dovođenja lječilišne i bolničke ponude na razinu koja može zadovoljiti potrebe inozemne klijentele.
Projekt bi financirala isključivo Zagrebačka županija, i to decentraliziranim sredstvima koja bi se osigurala odlukom hrvatske Vlade. Projekt bi stajao 1,63 milijuna eura, a povrat ulaganja očekuje se u 2011. godini uz internu stopu rentabilnosti od 25 posto i prihodom od 2,4 milijuna eura do 2014. godine.
Projektom B planira se izgradnja kompleksa zatvorenog i otvorenog bazena na bruto površini 4120 četvornih metara s vodenom plohom ukupne površine 767 četvornih metara. Od toga bi zatvoreni bazen zauzimao 2730 kvadrata uz vodenu plohu od 365 kvadrata te vanjski bazen površine 1390 četvornih metara od čega bi vodena ploha zauzimala 402 kvadrata. Za punjenje bazena korištena bi bila voda iz geotermalnih izvora s područja Ivanić Grada, čiju je izdašnost izvorišta utvrdila Ina svojim geološkim studijama i Predinvesticijskom studijom. Šest milijuna eura vrijedna investicija u projektu B bila bi izvedena tijekom 2006. i 2007. godine, a investitor bi povrat ulaganja mogao očekivati do 2013. godine. Predviđena interna stopa rentabilnosti je 13,6 posto.Naftalan i Zagrebačka županija planiraju uskoro raspisati međunarodni natječaj za gradnju dva bazena i hotela. Treća, najskuplja faza projekta, kojim bi se zaposlilo još 80 ljudi, predviđa gradnju hotela s četiri zvijezdice koji bi imao i kongresni centar

Povrat do 2016.
Najskupljim projektom C predviđena je izgradnja hotela s kongresnim centrom i otvorenim bazenom. Hotel standarda četiri zvjezdice ugošćivao bi klijente s potrebom za lječilišnim uslugama bolnice, dok bi im na raspolaganju bili i rekreativni sadržaji, kapaciteti lovnog i seoskog turizma, sajamski i kongresni turizam i ugostiteljske usluge. Koncepcija izgradnje hotela razrađena je u tri varijante. Izgradnja hotela trebala bi biti završena u roku dvije godine, od 2006. do 2008., a do 2016. godine investitor bi mogao očekivati povrat ulaganja vrijednog okvirno od 18 do 22 milijuna eura, uz internu stopu rentabilnosti od 8 posto. Kako bi projekt bio isplativ, popunjenost kapaciteta bi se trebala kretati između 80 i 90 posto, uz 76.500 noćenja godišnje i cijenu polupansiona od 65 do 80 eura dnevno.
U prvoj varijanti hotel sa 104 sobe i 213 kreveta bi bio izgrađen na bruto površini od 10.612 kvadrata, gdje bi bio izgrađen i vanjski bazen s vodenom plohom površine 720 kvadrata. Drugom varijantom predviđena je izgradnja hotela na površini 7743 četvornih metara, sa 62 sobe, kapacitetom od 127 kreveta i vanjskim bazenom iste veličine kao u prvoj varijanti. Treća varijanta uključuje izgradnju hotela s 50 soba i kapacitetom od 86 kreveta, ali bez izgradnje otvorenog bazena za hotelske goste.
Građevinsko zemljište na kojem je planirana izgradnja lječilišnih razvojnih objekata A, B i C, na kojem se nalaze i objekti bolnice, raspodijeljeno je u zasebne građevinske parcele s namjenom izgradnje za svaki projekt posebno. Zemljište veličine 4,4 hektara i stupnja izgrađenosti od 2,9 posto u vlasništvu je Naftalana. Postotak izgrađenosti nakon dovršetka projekata iznosio bi 17,9 s dovoljno prostora za planiranje parkovnih površina sa stazama za šetnju.
Prema riječima primarijusa Vržogića, realizacija svih triju projekata imala bi višestruke povoljne rezultate za Ivanić Grad i njegove građane. Tako bi novoizgrađeni objekti zapošljavali, uz postojeće, još oko 80 ljudi, donijeli Ivanić Gradu značajne turističke prihode i koristi od prepoznatljivosti bolnice kao brenda, a korist bi imali i lokalni poduzetnici čije bi usluge koristili gosti bolnice i hotela.

Uskoro u ljekarnama Ivalan za liječenje psorijaze i neurodermitisa

Širenjem poslovanja Specijalna bolnica Naftalan priprema i nove proizvode za otvoreno tržište. Tako će naftalansko ulje naziva “Ivalan” uskoro plasirati u ljekarne. Ovaj destilat nafte sadrži manje od jedan posto poliaromata, koji su analizom na Institutu Ruđer Bošković dokazani kao netoksični i nekancerogeni.
Analiza Zavoda za javno zdravstvo pokazala je i kako ulje ne sadrži nikakve potencijalno štetne elemete. Ulje se koristi u bolnici kod liječenja psorijaze i neurodermitisa, a za plasman na tržište čeka još samo registraciju pri Ministarstvu zdravstva.

Razlog minusa kolektivni ugovor

Bolnica je neprofitna ustanova. Ipak, njezino poslovanje je uspješno, pa je tako pretprošlu godinu bolnica završila sa samo sedam tisuća kuna duga, dok se očekuje kako će za 2005. godinu dug iznositi između 300 i 400 tisuća kuna nastalih zbog podmirenja obveza propisanih kolektivnim ugovorom zaposlenika i bolnice. Ravnatelj bolnice prim. dr. Vržogić kaže kako je s obzirom na naplaćene prihode takav dug malen, a prema predinvesticijskoj studiji bolnica bi ubuduće trebala poslovati s dobitkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close