Manji uteg rezervacija snažno podigao dobit vodećih banaka

Autor: Jadranka Dozan , 04. studeni 2018. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Operativni rezultat Zabe 5% jači, a neto dobit skoro utrostručena.

U bankarskom sektoru ova je godina u znaku nastavka oporavka kreditne aktivnosti i pada kamatnih stopa, ali krajnjim financijskim rezultatima glavni pečat ponovno daju troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke. Dok su oni lani, u dobroj mjeri pod utjecajem krize Agrokora, opteretili račun dobiti i gubitka vodećih banaka, smanjenje tih troškova u glavni je krivac za snažan skok dobiti u 2018. Značajnije banke uglavnom bilježe stabilan operativni rezultat (većinom uz nešto niže neto kamatne prihode i nešto veće neto prihode od provizija i naknada), a veliki skokovi dobiti prije i poslije poreza mahom su posljedica znatno manjih izdvajanja rezervacija.

To je u devetomjesečnim rezultatima najizraženije kod vodeće Zagrebačke banke koja je operativni rezultat poboljšala za nepunih pet posto (sa 1,72 na 1,81 mlrd. kuna neto prihoda od poslovanja prije rezerviranja), a iskazala je gotovo triput veću neto dobit nego lani. Tada joj se neto dobit pod utjecajem čak 1,12 milijardi kuna rezervacija svela na tek nešto više od pola milijarde, a ta je troškovna stavka ovogodišnji rezultat opteretila sa samo 66 milijuna. Na razini Grupe Zaba iskazana je neto dobit od gotovo 1,8 mlrd. (lani 780 milijuna).

Privredna banka lani je, dijelom zbog manje izloženosti Agrokoru, imala manji udar rezervacija, pa ove godine bilježi i manji pad tih troškova (sa 473 na 182) mil.) i manji skok dobiti (sa 754 na 924 milijuna kod same banke), s tim da je neto dobit Grupe PBZ porasla za oko 210 milijuna, na 1,2 milijarde. Manji porast dobiti PBZ-a odražava usto i blagi pad operativnog rezultata (5% same banke, a 3,3% Grupa).

 

66 milijuna

kuna troškovi su rezervacija i vrijedosnih usklađenja Zabe u 2018., a lani su bili 1,12 mlrd. kn

I najveća među bankama u domaćem vlasništvu, Hrvatska poštanska banka, ostvarila je nešto manju operativnu dobit nego lani, i to -13,5%, na 239 milijuna kuna. Osim pada neto kamatnih prihoda (-3,9%) uslijed jačeg pada aktivnih kamatnih stopa od pasivnih, tome su pridonijeli i povećani troškovi zbog pripajanja Jadranske banke.

Istodobno, nakon 1,3 mil. kuna lanjskog gubitka zbog rezervacija za Agrokor banka je ove godine imala znatno niže troškove vrijednosnih usklađenja i rezervacija (88 nasuprot 276 mil.) te je ostvarila 123,4 milijuna kuna neto dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close