Linić za iduću godinu najavljuje rast BDP-a od 1,7 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2012. u 14:38
PXL

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da Vlada u idućoj godini očekuje rast BDP-a od 1,7 posto, pri čemu očekuje veći doprinos privatnog sektora.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da Vlada u idućoj godini očekuje rast BDP-a od 1,7 posto, pri čemu očekuje veći doprinos privatnog sektora.

Govoreći na konferenciji "Dan velikih planova" Linić je prihvatio odgovornost Vlade za podbačaj u odnosu na projekciju rasta od 0,8 posto u ovoj godini, ustvrdivši kako je uspješno započet proces restrukturiranja javnih poduzeća, naročito u HŽ-u, ali nisu pokrenute investicije.

Nisu pogrešno postavljene projekcije nego Vlada nije uspjela ostvariti program povećanja investicija u javnom sektoru, kazao je Linić dodavši kako je predviđenih 1,7 posto rasta u 2013. godini "zadatak koji se mora ostvariti". Pasivnoj Vladi je nalakše reći da će rast biti nula posto, ali tada nitko ne preuzima odgovornost, a ova Vlada je ambiciozna i optimistična, dodao je.

Najveći hrvatski problem je ogroman, nerazuman uvoz – uvozimo plin i naftne derivate jer Ina nedovoljno investira, imamo vode a nemamo hidrocentrale pa uvozimo struju. Iduće godine očekujemo da i privatni sektor počne ulagati jer državne investicije neće biti dovoljne, poručio je Linić.

Vlada će privatnim poduzetnicima osigurati niz poticaja, a riješit će u najvećem dijelu i problem insolventnosti i nelikvidnosti. Kroz šest mjeseci ćemo prepoloviti nelikvidnost i konsolidirati 700 najvećih problematičnih tvrtki te 50.000 malih poduzetnika, obećao je Linić.

Proračunski deficit ostat će ispod 10 milijardi kuna, a provest će se i fiskalno pravilo o smanjenju udjela proračunskih rashoda u BDP-u za jedan postotni bod, najavio je Linić, dok će se porezni sustav okrenuti prema oporezivanju imovine, odnosno većem oporezivanju bogatih.

Najmanje će se oporezivati imovina u industriji, nešto više imovina banaka, a najviše imovina koja se ne koristi. Vlada će do kraja mandata dodatno rasteretiti gospodarstvo kroz smanjenje doprinosa za zdravstvo na sedam posto, a zdravstvo će se financirati iz poreza na imovinu, rekao je ministar financija.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić upozorio je kako stopa rasta od 1,7 posto neće biti dovoljna Hrvatskoj da zaposli više od 300.000 ljudi koji čekaju na burzi rada. Treba nam stopa od barem pet posto, i to što prije, inače ćemo gubiti i kapital i najsposobnije pojedince, tvrdi Mudrinić.

Komentirajte prvi

New Report

Close