Linić o presudi za “švicarac”: To je sada stvar banaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2013. u 10:13
Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić za jutrošnju je nepravomoćnu sudsku presudu u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka rekao kako je to sada stvar banaka koje je trebaju rješavati.

Ministar financija Slavko Linić za jutrošnju je nepravomoćnu sudsku presudu u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka rekao kako je to sada stvar banaka koje je trebaju rješavati.

"To je sada stvar banaka, koje neka rješavaju takvu sudsku presudu", izjavio je Linić novinarima prije sjednice Vlade.

Upitan pak što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je zakon u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi.

Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu sudac je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ja se ne bi složio sa komentarima o sekundarnim problematikama. Vlada i gosp. Linić će potvrdom pravomoćnosti trenutne odluke u proračun dobiti minimalno par milijardi eura pdv-a od potrošnje svake godine plus od odšteta koje će građani potrošiti u našem gospodarstvu pa mu neće biti potrebno nikakvo zaduživanje.
I ne vidim problem banaka jer su stekle nešto na što nisu imale pravo po zakonu ni po onome što su založile a pogotovo jer su obmanule i željele uništiti jednu generaciju ljudi koji su kreditom rješavali stambeno pitanje.

Ne bih se složio da je to problem samo banaka.To bi vrlo skoro mogao postati i Linićev problem, jer se on uskoro misli zadužiti za 7 mrld kuna na domaćem tržištu.

New Report

Close