Liječnik rekao hoćemo li moći izabrati cjepivo kojim se želimo cijepiti: ‘Ja nisam mogao birati’

Autor: Poslovni.hr , 18. siječanj 2021. u 10:13
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Objasnio je i kako se u bočicama može navući i šesta doza, dodavši da proizvođač sve jako dobro zna.

Još uvijek je puno pitanja oko cjepiva, a mnogi se pitaju i hoće li moći birati kojim će se cjepivom cijepiti. O tome je za Dnevnika Nove TV govorio infektolog s Klinike za Infektivne bolesti Goran Tešović.

Osigurali smo najviše cjepiva AstraZenece, a upravo oko njega su građani dosta skeptični. Često se čuju komentari zašto bi se netko cijepio cjepivom koje je manje učinkovito, no infektolog Tešović kaže, javlja Nova TV, da je to vjerojatno zbog nespretne komunikacije farmaceutske tvrtke.

“Ne bih rekao da to cjepivo nije učinkovito. Čini se da je učinkovito i sigurno. Trenutno nije kod nas dostupno, ali će vjerojatno biti uskoro. U ovom trenu imamo dva cjepiva koja su razvijena na sasvim drugačijoj tehnologiji, a to su Pfizerovo i Modernino”.

Tešović kaže da ne vidi razlog zašto građani ne bi mogli sami birati koje cjepivo žele kada sva ona budu dostupna na našem tržištu.

“Ja nisam mogao birati. Cijepljen sam prvom dozom Pfizerovog cjepiva i bit ću sutra docijepljen drugom”, kazao je.

Objasnio je i kako se u bočicama može navući i šesta doza, dodavši da proizvođač sve jako dobro zna.

“Kod višedoznih bočica postoji jedna dodana količina koja ide na takozvani rasap, a rasap se može dogoditi upravo kod navlačenja. Dakle, kada iz iste bočice navlačite više doza – s jednodoznim cjepivima je stvar puno jednostavnija i mi smo navikli na jednodozna cjepiva iako smo prije koristili višedozna, sada ih opet imamo priliku koristiti – dakle, kod višedoznih cjepiva je uvijek jedan dodatni volumen koji je u cjepivu zato što se kod navlačenja jedna određena količina izgubi”, kaže infektolog te dodaje da smoočito vrlo šparni kad smo uspjeli navući još jednu dozu, no ističe kako je na bočicama deklarirano pet doza kojih svakako ima u njima.

Komentirajte prvi

New Report

Close