Kvalitetni zaposlenici pobjeđuju svaku konkurenciju

Autor: Poslovni.hr , 26. siječanj 2011. u 22:00

Ljudski resursi kontinuirano prate razvoj poslovanja, podržavaju tržišnu orijentaciju i potrebe te su uključeni u kreiranje dugoročnih poslovnih strategija i politike

Konzumova poslovna strategija razvoja ljudskih resursa najbolje se može objediniti kroz poruku Ivice Todorića, predsjednika Agrokor koncerna: “Naše zaposlenike smatramo najvrijednijim dijelom kompanije. Oni su naša trajna i usporedna prednost u tržišnom natjecanju i pokretači novih dostignuća!” Konzum na području Hrvatske zapošljava više od 12.000 ljudi, a na nivou regije koja uključuje Bosnu i Hercegovinu te Srbiju ukupna brojka zaposlenih prelazi 17.000.

Odabir najboljih
Konzumova veličina, raznolikost i dinamika širenja zahtijeva kadar različitih profila od različitih kadrova trgovaca preko specijalista i rukovoditelja pa do manadžera koji svi kao zajedničke karakteristike imaju predanost, marljivost, ambiciju te želju za znanjem i uspjehom. U Konzumu su svjesni da pozicija regionalnog trgovačkog lidera kao preduvjet daljnjeg poslovnog razvoja zahtjeva kvalitetne ljudske resurse. Upravo zato Konzumovo poslovno područje ljudskih resursa odgovara na zahtjeve poslovnih procesa odabirom najboljih zaposlenika, osiguravanjem adekvatnih edukacija i predlaganjem pravih puteva za razvoj karijera, kao i povećavanjem zadovoljstva poslom svakog zaposlenika.

Ljudski resursi kontinuirano prate razvoj poslovanja, podržavaju tržišnu orijentaciju i potrebe te su uključeni u kreiranje dugoročnih poslovnih strategija i politike. U svom radu tvrtka se koristi najsuvremenijim alatima i sustavima za upravljanje ljudskim resursima koji joj omogućuju efikasnije upravljanje organizacijom i njenim procesima. Razrađena procedura selekcije uključuje suvremene alate i iskusne stručnjake na tom području, a Konzumu omogućava da od samog početka dobiva smjernice za razvoj karijere zaposlenika, mogućnost planiranja potrebnih edukacija za razvoj osoba, te sustavni i kontinuirani rad kroz Konzumovu akademiju, kao i druge izvore znanja. Za sve profile djelatnika kompanija kontinuirano održava intenzivne treninge iz različitih područja, od standarda rada u Konzumu za sve nove zaposlenike do komunikacijskih vještina, vještina upravljanja timom, rada na novim tehnologijama ili uslugama u prodajnim mjestima, unapređenju usluga, sigurnosti i kvaliteti proizvoda, kao i ostalim specijalističkim vještinama ovisno o potrebama pojedinaca i poslovnog sustava.

Cilj svih edukacija je unaprijediti specifična znanja i vještine koje su djelatnicima potrebne za uspješno obavljanje radnih zadataka te daljnji razvoj zaposlenika. Prošle je godine otvorena Konzum akademija – Centar za selekciju i edukaciju u sklopu Maxi Konzum prodavaonice u Sopotu u Zagrebu. U ovom suvremeno opremljenom i atraktivno uređenom Centru koji se prostire na gotovo 1500 kvadratnih metara svakodnevno se odvijaju procesi selekcije i edukacije za Konzumove zaposlenike u prodavaonicama, veleprodajnim i logističkim centrima te ostalim djelovima kompanije. Samoj selekciji se pristupa po principu “otvorenih vrata” koji garantira svim kandidatima za posao u Konzumu da bez najave mogu doći u Centar i dobiti sve informacije o radnom mjestu za koje su zainteresirani te ostaviti svoje kontakt podatke i obaviti intervju. U Centru, uz stalno zaposlene djelatnike i interne trenere, edukacije drže i najbolji Konzumovi zaposlenici, stručnjaci u svom dijelu posla, koji kao “best practice” treneri pomažu u širenju svog specijalističkog znanja u mreži, ali isto tako i vanjski treneri koji su stalni partneri tvrtke.

Modularne učionice
U sklopu Akademije nalaze se konferencijska dvorana, dvije informatičke učionice, informatički laboratorij opremljen sa svom informatičkom opremom koja se koristi u procesima rada u Konzumu te tri modularne učionice čija su specifičnost njihovi pomični zidovi uz pomoć kojih je moguće u potpunosti prilagoditi prostor polaznicima, što tvrtki omogućava održavanje treninga u manjim ili većim grupama. Rezultat Konzumovih aktivnosti je zadovoljstvo zaposlenika, pozitivna organizacijska klima i kultura koja vrednuje i cijeni uspjeh u svim područjima, što je prepoznato i kroz istraživanja koja Konzum pozicioniraju kao jednog od najpoželjnijih poslodavaca. Sve se aktivnosti provode upravo kako bi se zaposlili najbolji, oni koji žele uspjeh te oni koji svoje ambicije žele realizirati upravo u Konzumu.

Konzumovo Poslovno područje ljudskih resursa

Kvalitetna usluga

Najbolji kadrovi
Otvaranjem Centra za selekciju i edukaciju Konzum je dao značajan ulog u profiliranje najboljih kadrova u svim područjima poslovanja, što će u konačnici omogućiti pružanje najkvalitetnije usluge. U 2010. godini u sklopu Konzumove Akademije održano je više od 700 treninga i edukacija koje je pohađalo više od 9000 zaposlenika.

Usvajanje znanja

Školska prodavaonica
Centar ima svoju u potpunosti uređenu “školsku Konzumovu prodavaonicu” u kojoj se usvajaju znanja potrebna za rad u prodavaonicama, a koja će novim zaposlenicima omogućiti najkvalitetniju pripremu za rad u prodavaonicama u kontroliranima uvjetima. Na takav način će novi Konzumovi zaposlenici usvajati sva potrebna znanja o novim tehnologijama i procesima koji se odvijaju u prodavaonicama, što će im omogućiti najviše razine spremnosti u njihovom daljnjem radu i komunikaciji s kupcima.

Komentirajte prvi

New Report

Close