Kučan uvjeren u dogovor s vjerovnicima kojim bi se izbjegao novi stečaj 3. maja

Autor: Marija Brnić , 10. kolovoz 2021. u 22:00
Premijer Plenković s Edijem Kučanom prilikom posjeta riječkom škveru/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

Kučan tvrdi da je većina vjerovnika izuzetno pozitivno reagirala na rješenje koje im je nedavno predložio.

Da je Vladi Andreja Plenkovića stalo do očuvanja proizvodnje u 3. maju svjedoči i činjenica da je premijer s resornim ministrima već treći put u ovoj godini posjetio riječkog brodogradilište.

Toliko je posjeta bilo i tijekom prethodnih nešto više od godinu dana, nakon što je donesena odluka da se posebnim programom pomogne 3. maju da izbjegne odlazak u stečaj.

Na zadnjoj vladinoj sjednici prije godišnjih odmora brodogradilištu je omogućeno jamstvo za kupnju nedovršenog broda za prijevoz rasutog tereta novogradnje 527, koji je kao podizvođač gradila za Uljanik, a sada se nudi na javnoj dražbi stečajne imovine za 1 kunu.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nakon sastanka s direktorom 3. maja Edijem Kučanom nastojao je dati do znanja da 3. maj ulazi u fazu u kojoj neće više asistirati riječkom škveru, no to za tvrtku koja ne može pokrivati obveze iz tekućeg poslovanja nije nimalo lak zadatak.

Za dvadesetak dana, naime, istječe rok u kojemu je prije dvije godine s vjerovnicima postignut dogovor o odgodi namirenja 85 posto starih potraživanja, nešto više od 100 milijuna kuna.

Zbog ranijih intervencija i pomoći 3. maju Vladi su više-manje ruke vezane i izravno više ne može davati potporu, osim ako ne dobije potporu Bruxellesa, no i to je ponajviše zbog reakcija konkurencije iz drugih zemalja EU teško očekivati.

Pregovara se o modelu

Direktor Edi Kučan prije nekoliko tjedana izašao je pred vjerovnike s prijedlogom koji se oslanja na potraživanja 3. maja od bivše Uljanik plovidbe, koja sada posluje kao Alpha Adriatic, a iz predstečajne nagodbe koja je zaključena krajem prošle godine 3. maj računa na naplatu 47 milijuna kuna, koji će na račun sjedati do 2026.

Detalje oko toga koliko će preostalih iznosa potraživanja ići u otpis, te koliko vjerovnika nije voljno sudjelovati u takvom modelu, Kučan zasad ne iznosi, jer su pregovori još uvijek u tijeku.

No, naglašava da je većina vjerovnika, posebice onih s potraživanjima manjima od 100 tisuća i većima od 1 milijun kuna, izuzetno pozitivno reagirala. Ima i onih koji traže garancije da će se dogovor ispoštovati, no pitanje je tko im može dati takve garancije.

Kučan je optimist da će se postići dogovor oko predloženog modela, te da se neće ponoviti situacija kroz koju se prolazilo prije dvije godine, kada su neki vjerovnici bili nepovjerljivi i blokirali su račune brodogradilišta.

Tada se radilo o otprilike 10 posto vjerovnika, i to onih koji nisu imali dugotrajniju suradnju s brodogradilištem. Najveći dio tadašnjih vjerovnika u međuvremenu je nastavio poslovati s 3. majem, koji nove obveze uredno podmiruje.

Puno veći izazov

“Mislim da su uglavnom svi svjesni da pokretanje stečaja ne bi koristilo niti 3. maju, niti njima”, zaključuje Kučan. No, osim ove grupe starih potraživanja, neusporedivo veći izazov bit će rješavanje klupka u vjerovničko-dužničkim odnosima koje riječko brodogradilište ima sa svojim nekadašnjim vlasnikom, Uljanikom i njegovim ostalim tvrtkama iz te grupacije, koje su redom sve u stečaju.

Riječani potražuje više od pola milijarde kuna od pulskih tvrtki, a one od 3. maja između 120 do 200 milijuna kuna.

Budući da je u tim stečajnim postupcima država i najveći vjerovnik, za razliku od rješavanja financijskih odnosa i starih dugovanja prema kooperantima i dobavljačima, u ovom slučaju država se neće moći izuzeti od aktivnijeg angažmana, posebice ako doista želi spasiti 3. maj od stečaja, a čemu je Plenković očito jako posvećen.

Komentirajte prvi

New Report

Close