Kome će država plaćati pola rate kredita za nekretninu?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2017. u 10:55
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita predstavio je ministar graditeljstva prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Hrvatski sabor 3. sjednicu nastavio je raspravom o prijedlogu zakona o subvencioniranju stambenih kredita u prvom čitanju, kojim Vlada želi pomoći osobama mlađim od 45 godina u stjecanju prve nekretnine.

Prema zakonskom prijedlogu, država će četiri godine plaćati pola rate kredita za kupnju prvog stana ili kuće, a ako osoba dobije ili usvoji dijete u tom razdoblju, za svako dijete rok će se produžiti za još dvije godine. Ako osoba u obitelji ima nekog s invaliditetom većim od 50 posto, rok se produžava za još jednu godinu.

Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita predstavio je ministar graditeljstva prostornog uređenja Lovro Kuščević.

"Velik broj mladih teško rješava stambeno pitanje, pogotovo ako je riječ o prvom stanu. Država će prve četiri godine subvencionirati 50 posto rate kredita. Ako u tom periodu obitelj dobije ili posvoji dijete, taj će se rok produžiti. Maksimalna cijena nekretnine koja se može kupiti je 100.000 eura. Prihvatljivi su i veći iznosti, ali sufinancirat će se samo do tog iznosa. Mogu se kupiti i novi i rabljeni stanovi, a u obzir dolazi i gradnja kuće. Planiramo realizirati oko 1.500 kredita. Nakon što Sabor usvoji zakon, APN će raspisati poziv bankama koje mogu ponuditi maksimalnu kamatu od 3,75 posto da bismo spriječili lihvarenje", rekao je Kuščević.

Komentirajte prvi

New Report

Close