Kako izdresirati dron? Sve odgovore nudi varaždinski FOI

Autor: Darko Bičak , 06. srpanj 2021. u 22:00
Silvija Zagorec, zamjenica župana, Boris Tomaš (docent FOI) PD

Krajem kolovoza kreću jedinstvene edukacije za učenike srednjih škola i studente.

Ubrzani razvoj tehnologije približio je nebo i omogućio da bespilotne letjelice budu dostupne širem broju korisnika, bez obzira na njihovu dob. Danas se na tržištu tako nalaze dronovi igračke za 100-tinjak kuna, ali i oni profesionalni od 100-tinjak tisuća kuna. No, upravljanje popularnim dronom, iziskuje pripremu, znanje i odgovornost za vlastite postupke jer neodgovorno ponašanje može imati posljedice, čak i na ljudske živote i imovinu.

Oprema svim polaznicima

Prateći svjetske trendove te u skladu s nadležnim pravnim regulativama Fakultet organizacije i informatike (FOI), u suradnji s Varaždinskom županijom i Europskim Talent Centrom Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije razvio je Drone Pilot Academy – edukaciju za pilote dronova namijenjenu učenicima srednjih škola i studentima. Svim polaznicima osigurana je oprema – bespilotne letjelice za korištenje tijekom edukacije.

Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije, istaknula je da se ovom edukacijom žele stvoriti mlade “pilote” koji će na odgovoran način koristiti naš zračni prostor.

“Ovim partnerstvom Županija podiže ljestvicu kvalitete obrazovne ponude i nameće se kao vodeća županija u tehnološkim inovacijama u obrazovanju. Ponosni smo što se pokreće ova akademija i što ćemo putem edukacija dati doprinos da se nove tehnologije primjenjuju odgovorno i na siguran način”, kazala je Zagorec na jučerašnjoj prezentaciji ove edukacije na varaždinskom FOI-u. Drone Pilot Academy, kažu na varaždinskom fakultetu, osmišljena je kao skup radionica koje će se održavati na području općine Beretinec, koristeći prirodne ljepote perivoja dvorca Šaulovec i Varaždinske županije. Edukacijom partneri, kako ističu, žele osposobiti, prije svega, učenike i studente da na odgovoran način upravljaju bespilotnim letjelicama pridržavajući se pri tome zakonskih EU i hrvatske regulativa i nauče njihovu primjenu u različitim područjima.

“Na FOI-ju neprestano radimo na jačanju obrazovne ponude kako za naše studente tako i za širu zajednicu u kojoj djelujemo. Naša je društvena odgovornost da doprinosimo zajednici u kojoj djelujemo, što najbolje radimo kroz ono u čemu smo jaki – kvalitetno obrazovanje koje omogućuje jačanje konkurentnosti i dugoročni ekonomski razvoj”, istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep, te naglasila da edukacija polaznicima omogućuje da na siguran način pristupe ispitu Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te steknu dozvolu za upravljanje bespilotnim letjelicama. Edukacija, koja započinje krajem kolovoza traje pet radnih dana, a namijenjena je prvenstveno učenicima srednjih škola i studentima. Uz teorijsko znanje iz područja fizike, elektronike, komunikacije i multimedije neophodno za upravljanje letjelicom, polaznici će naučiti praktična znanja i steći iskustvo letenja.

“Od neprocjenjive je važnosti da polaznici steknu vještinu upravljanja bespilotnim letjelicama kako bi mogli njima sigurno upravljati. Stoga smo u praktičnom dijelu pripremili program koji uključuje održavanje i upravljanje dronovima kroz simulaciju samostalnih letova u simulatoru nakon čega su polaznici spremni za najuzbudljiviji dio edukacije – samostalne letove na otvorenom prostoru”, ističe Boris Tomaš, docent na Fakultetu organizacije i informatike i jedan od pokretača edukacije.

Potpora CCAA

Projekt podupire i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (CCAA) čiji su stručnjaci uključeni u provedbu edukacije, a inspektor sigurnosti zračnog prometa CCAA Damir Bezik kazao je da je Hrvatska među prvima u Europskoj uniji donijela pravnu regulativu za ovu temu, a ovakva edukacija trend je i u EU te očekuje da će polaznici ovog programa upravljati dronovima, kako u samoj Hrvatskoj, tako i diljem Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close