Još jedan pomor pčela, glavni krivac su opet pesticidi

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2022. u 10:13
Foto: Shutterstock

Darku je živa samo trećina pčelinjaka, a držao je 140 košnica. Iako ni u koga ne upire prstom, sumnja na neprimjerenu upotrebu zaštitnih sredstava.

Ni dva mjeseca nakon pomora pčela u Međimurju, koji je izazvan upotrebom sredstava za zaštitu bilja, došlo je do novog pomora. Ovaj put je 10 pčelara na Bilogori prijavilo da im je stradao velik broj pčela. HRT javlja da razmjeri štete još nisu konačni, ali da je jasno kako su uginuli milijuni pčela.

Draženu Trnskom uginula je polovina od pedesetak pčelinjih zajednica zajednica.

“Bavim se pčelarstvom 22 godine i nikad mi nisu stradale pčele od trovanja, mislim, sumnjamo na špricanje jer ovo je masovan pomor kod osam pčelara tu u okolici”, kazao je. Drugi pčelar, Darko Novotni iz Bjelovara, je ispričao da agonija traje već tjedan dana te da svakim danom ima sve više uginuća.

Otkako su uočili prvu štetu, situacija se nezaustavljivo pogoršava. “Ova agonija traje već tjedan dana i svaki dan ima sve više uginuća. Čistimo, peremo, dezinficiramo, radimo razne stvari, međutim pomoći nema”, kaže Darko Novotni, Bjelovar.

Darku je živa samo trećina pčelinjaka, a držao je 140 košnica. Iako ni u koga ne upire prstom, sumnja na neprimjerenu upotrebu zaštitnih sredstava.

“Ljudi su vidjeli dobra je cijena žitarica, sade svi. Najmanji problem su veliki kombinati, oni ipak paze”, poručuje Novotni.

– Poslije glavne paše, pčele kreću u obnavljanje legla i išle su masovno prošli tjedan na pelud i na vodu i tu je najvjerojatnije uzrok trovanja jer u tijeku je tretiranje površina, konkretno pšenice i vinograda sa insekticidima, kaže Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruge Bilogora, Bjelovar.

Vjeruju da kakvoća prije prikupljenog bagremova meda neće biti upitna, ali su i njega i uzorke bilja i uginulih pčela inspektori poslali na analizu. Rezultati će se znati za 10 dana.

“Mi još uvijek ne znamo kolika je šteta, to ćemo vidjeti tek na kraju dok saznamo sve te analize, dok vidimo da li će taj med biti za upotrebu ili neće. Tko će to platiti kad sve ovo prođe moći ćemo vam reći”, kaže Vera Marušić, pašna povjerenica Pčelarske udruge Bilogora, Bjelovar.

Prije malo više od mjesec dana u Međimurju je stradalo više od 700 košnica, a slično se dogodilo i prije dvije godine. Pčelari će dobiti odštetu od države, no pitanje je kada će kaznu platiti nesavjesni poljoprivrednici koji su pomor prouzročili.

Komentirajte prvi

New Report

Close