Jesu li ‘velikodušne mjere za sve’ koje će se preliti u javni dug bile fer?

Autor: Ana Blašković , 02. veljača 2021. u 07:12
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Broj novih tvrtki u EU ujesen 2020. nakon lockdowna skočio za 45%, ali je buknuo i broj bankrota. U Hrvatskoj je u odnosu na 2019. novih firmi 25% manje.

Slično kao kod posljedica na zdravlje, gotovo svakodnevno na površinu izlaze nove štete od Covida-19 na gospodarstvo: lanjsko proljetno zatvaranje i epidemiološke mjere odrazile su se i na mogućnosti ulazaka, ali i odlazaka s tržišta. Posredno, o tome sliku ocrtavaju podaci Euroskog statističkog ureda: u trećem tromjesečju nakon dizanja ‘lockdowna’ diljem Starog kontinenta broj registracija novih biznisa skočio je za 45,3 posto što je prekinulo padajući trend otvaranja novih tvrtki u 2020. godini. Istovremeno, skočio je i broj bankrota koji je povećan više od četvrtine u razdoblju od srpnja do kraja rujna, nakon što je u prvoj polovini godine bilježio znatno smanjenje.

Nije moguća precizna slika

Nakon ‘lockdowna’ u trećem kvartalu u Hrvatskoj je osnovano 3198 novih pravnih osoba, 744 više nego kvartal ranije, ali i 25 posto manje nego u istom kvartalu prije 2019., oslikavaju podaci Državnog zavoda za statistiku za rujan. Druga strana medalje pokazuje da je s tržišta izbrisano 165 tvrtki, 50-ak više nego u tri mjeseca do kraja lipnja, ali i 13 posto više nego godinu ranije. Godišnji podaci pokazuju da je broj novoosnovanih tvrtki u Uniji povećan za 2,2 posto do kraja rujna na kvartalnoj razini, a broj zahtjeva za bankrotom smanjio se 17,7 posto. Brojke značajnog pada registracija i zahtjeva za stavljanje kljuća u bravu u prva dva tromjesečja 2020. mogu se objasniti činjenicom da su nadležne administrativne službe koje vode procese privremeno bile nedostupne ili zatvorene što je u konačnici dovelo do kašnjenja registracija, objašnjava Eurostat dodajući, pak, da su države produžile dok za dovršetak administrativnih procedura.

“Konačno, u slučajevima bankrota, državne mjere tijekom korona krize mogle su omogućiti biznisima, koji bi inače proglasili stečaj, da nastave sa svojim aktivnostima”, primjećuje krovni statistički ured EU.

165 tvrtki

izbrisano je s tržišta RH u trećem tromjesečju 2020. godine

Treba ipak napomenuti da iz podataka nije moguće ocrtati preciznu sliku jer podaci nisu dostupni za niz zemalja (uključujući Hrvatsku) ni za susjednu Sloveniju i Mađarsku, Austriju, Irsku, Grčku, Cipar, Latviju, Luksemburg, Maltu, Švedsku i Finsku, dakle za gotovo polovinu članica Unije.

Iz onih koji su se ipak slijevali iz većine ostalih članica može se uočiti da je u trećem tromjesečju lani (sezonski prilagođen) broj registracija novih tvrtki porastao 45,3 posto u Europskoj uniji te 46,3 posto unutar zone eura u usporedbi s prethodnim kvartalom. Broj tvrtki koji izlaz nije mogao pronaći nikako nego u proglašenju bankrota u isto vrijeme povećan je za 25,7 posto u Uniji, odnosno za 36,1 posto u eurozoni.

Najstrmiji pad

Na godišnjoj razini na tržište EU ušlo je 2,2 posto više poduzetnika nego u trećem kvartalu 2019., odnosno 3,5 posto više njih u zemljama s valutom eurom. Pritom je najveći skok novoosnovanih tvrtki bio u Francuskoj, čak 21,5 posto. Slijedi Belgija s 14,3 posto te Litva s 11,4 posto. Padom pak predvodi Bugarska (-18,3 posto), slijedi Njemačka s 14,5 posto i Nizozemska gdje je broj novih tvrtki smanjen 13,3 posto.

Broj bankrota nastavio je klizati u odnosu na isti period 2019.: za 17,7 posto u EU, blago viših 19,8 posto u eurozoni. Najstrmiji pad zahtjeva za bankrotom od čak 60,9 posto bilježi Litva, slijede Francuska s 34,9 posto i Belgija za gotovo trećinu. S druge strane, najveći skok broja bankrota prijavile su Estonija čak 83,5 posto te Portugal 40,3 posto.

Ogromne razlike u broju ulazaka i izlazaka s tržišta, koje se dobrim dijelom mogu gledati kroz prizmu šteta od koronavirusa, izgledno su poljedica odgovora pojedinih država i ciljanih mjera.

Jesu li “velikodušne” mjere za sve” koje će se u konačnici preliti u javne dugove i teret svim poreznim obveznicima bile uistinu opravdane očigledno na životu održavajući i one tvrtke koje su od ranije imale poslovnih problema, pokazat će vrijeme.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kažem vam ja, treba tečaj  korigirati na 5kn/1eur jer taj prenaštampani euro kojega drž. eurozone praktički bacaju iz helikoptera da bi održale potrošnju i gospodarstvo, jednosatavno više niti ne vrijedi…spržila ga inflacija ko Yu dinar  80-ih

New Report

Close