Odgovorni umiruju: Dođe li do najcrnijeg scenarija, možemo isplatiti klijente Sberbanka

Autor: Ana Blašković , 25. veljača 2022. u 12:31
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Neki građani već su počeli podizati novac iz ruske Sberbanke koja posluje u Hrvatskoj.

Nervoza zbog sankcija na ruske banke, koje je Zapad nametnuo zbog invazije na Ukrajinu, izazvala je u petak redove ispred poslovnica Sberbanka u Zagrebu i Splitu.

U strahu za svoje depozite u toj banci građani su počeli su povlačiti svoj novac. Hrvatska agencija za osiguranje depozita, pod okriljem Ministarstva financija, sazvala je hitnu press konferenciju poručivši građanima da je njihova štednja sigurna bez obzira na ratna događanja i sankcije.

“Željela bih podsjetiti građane RH i širu javnost o sustavu osiguranja depozita koji postoji više od 20 godina i da nema nikakvog razloga za paniku oko depozita u bilo kojoj banci koja je u tom sustavu, pa tako i Sberbanke. U Sberbanci RH trenutno imamo nešto više od 69.952 klijenta, od toga je 69.858 klijenata osigurano i zaštićeno”, rekla je direktorica Agencije Marija Hrebac podsjetivši da su osigurani svi depoziti do 100.000 eura u slučaju propasti neke banke. Hrvatska agencija za osiguranje depozita trenutno raspolaže s preko 5,6 milijardi kuna.

“Čak i kad bi došlo do ozbiljnih problema, teoretski kad bi zakazali svi ostali sustavi, hrvatski sustav osiguranja depozita neće zakazati već će sigurno zaštititi hrvatsku financijsku stabilnost. Ako bi došlo do najcrnjeg scenarija, možemo isplatiti sve klijente koji imaju depozite do 100.000 u Sberbanci”, poručila je Hrebac rekavši da se radi o otprilike 3,8 milijardi kuna osigurane štednje u toj banci. Dodala je da tek 90-ak klijenata nije zaštićeno, prije svega radi se o financijskim institucijama.

“Imamo raspoložila sredstva, ako slučajno dođe do najcrnjeg scenarija u zakonskom roku će štediše moći doći do svojih sredstava koje tamo drže”, naglasila je Hrebac. Oni s većim iznosima, naglasila je Hrebac, po europskim pravilima svoje depozite eventualno bi potraživali kroz postupak likvidakcije i stečaja.

Agencija poručuje da im je štednja sigurna. “Nema razloga da građani povlače panično svoje depozite. Panika nikada nije dobra, banke su vrlo osjetljive zato i želimo ovu informaciju podijeliti sa širom javnosti da kažemo da nema potrebe za panikom i naglim reakcijama. Krediti i sve obaveze klijenata prema Sberbanku ostaju kao i prema svim drugim institucijama”, rekla je. Podsjetila je da je do danas preko 30-ak kreditnih institucija otišlo u štečaj, Agencija je isplatila osiguranu štednju za preko 200.000 deponenata u iznosu preko 5,4 milijarde kuna. “Građani RH nemaju razloga za zabrinutost. Po zakonu o osiguranju depozita rok za isplatu osigurane štednje je 10 dana, a u proteklim slučajevima to smo izvršili u roku 5-7 radnih dana”, naglasila je Hrebac.

Prema podacima HNB-a, na 30. lipnja 2021. ukupni depoziti povjereni domaćem Sberbanku iznosili su 9,5 milijardi kuna.

Iz HNB-a poručuju da je udar sankcija na Sberbank u Hrvatskoj podijeljen. “S obzirom na prvi inicijalni uvid europskih sankcija hrvatska Sberbanka nije direktno pogođena. No, postoje i američke sankcije, a pod njima se nalaze sve institucije pa i Sberbank u Hrvatskoj”, kazao je viceguverner Mihael Faulend rekavši da će HNB još analizirati efekte.

“Podvukao bih još jedanput, hrvatski bankovni sustav je vrlo stabilan, dobro kapitaliziran i, bitno je naglasiti Sberbank u tom sustavu zauzima otprilike 2 posto. Ako bi se u neželjenom scenariju s bankom nešto događalo, njezin utjecaj na financijski sustav neće biti toliko poremetiti ukupne odnose. I što je važno, ako se nešto dogodi, fond osiguranja štednje trenutno ima sredstva za isplatu osigurane štednje”, naglasio je Faulend.

Iz samog Sberbanka ranije su poručili da nastavljaju poslovati uobičajeno. “Sberbank Hrvatska posluje kao i obično, pružajući sve proizvode i usluge svim svojim klijentima. Sberbank Hrvatska dio je  Sberbank Europe Group – europske financijske institucije s europskom bankarskom licencom. Poslujemo na lokalnom tržištu, prvenstveno na usluzi hrvatskim klijentima, pod regulativom i nadzorom Europske centralne banke i lokalno Hrvatske narodne banke”, stoji u priopćenju na internetskim stranicama.

Podsjetimo, u studenom je ruski Sberbank objavio da se povlači s tržišta srednje i istočne Europe. Poslovanje banke u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Mađarskoj prodano je grupaciji Miodraga Kostića, u medijima poznatog kao ‘srpski kralj šećera’. Prodaja je dogovorena između Sberbank Europea s jedne strane, te beogradske AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja te AEC Ltd.-a s druge.

Vrijednost transakcije neslužbeno se procjenjuje na 500 milijuna eura, a njezino okončanje i formali završetak očekuje se tijekom ove godine, uz uvjet da regulatori za to daju zeleno svjetlo. “Sberbank Europe AG odlučio je reducirati geografsku prisutnost na CEE regiji kako bi se fokusirao na ključna tržišta”, objavila je tada najveća ruska banka koja je od 2014. pod sankcijama zbog aneksije Krima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tko je stečajni upravitelj?  Što je s povratom kredita ?     Pa, neće se valjda g.,MARIĆ

oblizavati,  radi mogućeg  otpisa duga  FORTENOVI ?  Tko preuzima potraživanja i dugove..? Koliko je nekretnina  blokirano  kreditima …?

da imam i 1 lipu u toj banci povukao bih je odmah van jer kao prvo ne bih bio siguran za svoj ulog tamo a kao drugo iz protesta zbog napada rusije na ukrajinu!

New Report

Close