Ilegalno tržište cigareta u EU nastavlja rasti, evo kako stoji Hrvatska i ostale EU zemlje

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2022. u 11:02
Foto: Pixabay

Studija otkriva da je prošle godine ukupna potrošnja ilegalnih cigareta porasla za procijenjenih 3,9 posto, odnosno 1,3 milijarde
cigareta, čime je ukupan iznos dosegao 35,5 milijardi.

Philip Morris International Inc. (PMI) poziva europske regulatore i zakonodavce da obrate pozornost na milijune punoljetnih pušača koji se okreću ilegalnom tržištu cigareta umjesto prelaska na alternativne proizvode smanjene štetnosti. Godišnja studija KPMG-a o ilegalnoj potrošnji cigareta u 2021., koju je naručio PMI, otkriva da je prošle godine ukupna potrošnja ilegalnih cigareta porasla za procijenjenih 3,9 posto, odnosno 1,3 milijarde cigareta, čime je ukupan iznos dosegao 35,5 milijardi. Istovremeno, studija procjenjuje da se ukupna potrošnja cigareta u EU u tom istom razdoblju smanjila.

Na temelju izvješća, povećanje ilegalne potrošnje u EU uvelike je potaknuto procijenjenim povećanjem potrošnje krivotvorenih cigareta u Francuskoj od 33 posto, čime je prošle godine narasla na 8 milijardi cigareta. Gledano ukupno, Francuska je i dalje najveće tržište ilegalnih cigareta u EU-u, s ukupno 15,1 milijardi ilegalnih cigareta potrošenih 2021., što čini 29 posto ukupne potrošnje cigareta u toj zemlji i predstavlja značajan rast u odnosu na 13 posto iz 2017.

“Nalazi izvješća trebali bi biti poziv za buđenje. Alarmantno je da u zemljama koje održavaju visoke trošarine na cigarete, kao što je Francuska, umjesto smanjenja prevalencije pušenja, vidimo porast potrošnje krivotvorenih cigareta. Zapravo, u Francuskoj u posljednjih pet godina, dok je prosječna cijena kutije legalnih cigareta porasla za više od pola, broj punoljetnih pušača samo se neznatno smanjio. Ali postoji i nada. Druge zemlje EU usvojile su diferencirane politike o alternativama cigaretama koje podupiru kontinuirani pad potrošnje cigareta uz istovremeno smanjenje nezakonite trgovine, a one već daju ohrabrujuće rezultate. Europska komisija u Bruxellesu trebala bi to učiniti temeljem za budućnost”, rekao je Gregoire Verdeaux, viši potpredsjednik vanjskih poslova u PMI.

Godišnje izvješće KPMG-a usredotočuje se na potrošnju i protok ilegalnih cigareta u 30 europskih zemalja — 27 država članica EU-a te Veliku Britaniju, Norvešku i Švicarsku. Izvješće navodi i kako bi vlade država EU prikupile dodatnih 10,4 milijardi eura poreza da su te cigarete kupljene legalno.

Izvješće KPMG-a također pokazuje da je 16 od 27, odnosno otprilike pola država članica, doživjelo pad ili zadržalo stabilnu potrošnju ilegalnih cigareta u 2021. Među tim zemljama, Poljska je zabilježila najveći pad ilegalnih količina, uz smanjenje od 3,7 postotnih bodova.

Potrošnja krivotvorenih cigareta bila je glavni pokretač ilegalne trgovine u EU. Procjenjuje se da je potrošnja ovih lažnih cigareta dosegla ukupno 12,3 milijarde, što čini 34,6 posto ukupne ilegalne potrošnje. Organizirane kriminalne skupine su se zbog ograničenja putovanja i prelaska granica u vrijeme pandemije fokusirale na proizvodnju krivotvorenih cigareta unutar granica same EU. Intervjui koje je KPMG proveo sa sedam različitih organa za provođenje zakona otkrili su da se ilegalna proizvodnja sve više seli na europski zapad kako bi se približila krajnjim tržištima s višim cijenama, kao što su Francuska i Velika Britanija.

Nastavak rasta crnog tržišta koje nudi lažne i krijumčarene cigarete ozbiljno potkopava legitimne napore da se pušenje cigareta smanji i s vremenom potpuno iskorijeni.

Na hrvatskom je tržištu u 2021. ukupna potrošnja cigareta ostala stabilna i iznosila je 5,8 milijardi cigareta. Od toga je ilegalnih cigareta bilo šest posto, što je u odnosu na 2020. godinu pad od 0,65 postotnih bodova. Najveći broj ilegalnih cigareta u Hrvatskoj su takozvane Illicit Whites, odnosno cigarete koje nemaju oznaku zemlje iz koje dolaze. Hrvatska je država zbog crnog tržišta cigareta u 2021. godini izgubila 54 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close