HZMO otkrio nad koliko mirovina se vrši ovrha

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2023. u 10:46
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na stranicama mirovinskog osiguranja je navedeno i kako HZMO nema uvid u očevidnik ovrha FINA-e i obrnuto pa njima nije poznato je li neko rješenje o ovrsi koje se nalazi u HZMO-u nalazi i u FINA-i.

Prema zadnjim podacima FINA-e na dan 30. travnja je blokirane račune imalo ukupno 224.970 građana. Od ukupnog broja ovršenih računa manji dio odnosi se na mirovine.

Kako ističu iz FINA-e najveći se dio duga građana odnosi na dug prema bankama kao vjerovnicima. Portal mirovina.hr saznao je kakva je situacija s umirovljenicima uz važnu napomenu HZMO-a. Osim broja ovrha nad mirovinama, saznali su i kolikom broju korisnika mirovina su isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe na zaštićene račune.

Ukupno 20.357 ovrha na mirovine za travanj

Prije svega, važno je znati kako se podaci o ovrhama vode po broju ovrha provedenih na mirovinskim primanjima, i to na mjesečnoj i godišnjoj razini, a ne po broju korisnika na čijim se mirovinama provodi ovrha. Broj ovrha i broj korisnika prema tome ne mora uvijek biti jednak jer, kako su nam objasnili iz HZMO-a, na jednoj se mirovini mogu provesti dvije ovrhe.

Što se tiče samog broja ovrha na mirovinu, na mirovinama koje su isplaćene u svibnju je HZMO proveo ukupno 20.357 ovrha, dok su na zaštićene račune isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe za 49.344 korisnika mirovina.

– Napominjemo da HZMO ne vodi podatke o broju umirovljenika nad kojima se provodi ovrha već broj ovrha na mirovinama te da se u nekim situacijama na jednoj mirovini mogu provesti dvije ovrhe. Stoga, brojka od 20.357 ovrha, ne znači ujedno i broj umirovljenika, rekli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

HZMO nema uvid u očevidnik ovrha FINA-e

Na stranicama mirovinskog osiguranja je navedeno i kako HZMO nema uvid u očevidnik ovrha FINA-e i obrnuto pa njima nije poznato je li neko rješenje o ovrsi koje se nalazi u HZMO-u nalazi i u FINA-i.

– Korisnike mirovine kojima se provodi ustega na mirovini redovito se mjesečno obavještava o iznosima i vrsti ustega na obavijesti o mirovinskim primanjima, a korisnike koji su u sustavu e-građani HZMO obavještava svaki mjesec o vrsti ustege (ovrha, kredit, premija dopunskog zdravstvenog osiguranja i dr.), iznosu ustege i ovrhovoditelju/vjerovniku, piše na stranicama HZMO-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close