Hrvatski proizvod: ‘Naša je maska optimalan spoj zaštite i udobnosti, a radi se u 5 domaćih tvornica’

Autor: Darko Bičak , 10. studeni 2020. u 07:11
Vanjski dio je dvoslojna, platnena maska dostupna u širokom rasponu boja, pogodnima za razne modne stilove

Zagrebački Medikor, zastupnik medicinskih brendova, razvio peteroslojni model koji se već i izvozi.

Iako u Hrvatskoj do ove godine nije bilo ozbiljnije proizvodnje zaštitnih maski i dezinficijensa, prvenstveno jer se radi o relativno jednostavnim i jeftinim proizvodima male dodane vrijednosti, pandemija Covida-19, posebice prekid logističkih lanaca i nacionalne protekcije takve opreme u većini EU zemalja, u potpunosti je promijenila situaciju te svakodnevno svjedočimo hrvatskim tvrtkama koje su većim ili manjim opsegom svojeg ukupnog poslovanja ozbiljno ušle u taj segment. Jedna od njih je i Medikor koi je ponajprije zastupnik brojnih medicinskih brendova za hrvatsko tržište, npr. Omron i Beurer, ali su odlučili razviti i vlastiti projekt zaštitnih maskica – Mask in mask.

Tehnologija, dizajn i ambalaža

Kako nam pojašnjavaju iz Medikora, trenutačna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa bila im je dodatan poticaj da osmisle koncept maske za lice za koju vjeruju da je optimalna kombinacija zaštite i udobnosti za krajnjeg korisnika.

“Koncept Mask in mask nije nastao preko noći, na njemu su mjesecima radili stručnjaci iz Medikora koji su predanim radom, uloženim znanjem i provedenim istraživanjima kreirali kvalitetan proizvod dostupan svima. U cijelom proizvodnom procesu na umu smo imali samo jedno: kreirati visokokvalitetni proizvod poštujući sve zadane standarde, a svojom ga praktičnošću i isplativošću učiniti poželjnim onome kome je namijenjen. Kad tome pridodamo uključenost nekolicine hrvatskih tvornica u procesu proizvodnje, možemo slobodno reći da smo u svom naumu uspjeli”, kažu nam iz Medikora koji vodi direktor dr. Dujo Kovačević. Dodaju da im zasad na proizvodnji, šivanju i pakiranju maski radi pet hrvatskih kompanija, dok je proizvodnja filtera također u Hrvatskoj.

“Sirovinu za proizvodnju filtera dobavljamo manjim dijelom iz Kine, a većim iz Njemačke. Filteri se proizvode posebnom tehnologijom spajanja netkanih materijala i njihova rezanja. Know-how, tehnologija i dizajn samog filtera, maske te ambalaža proizvoda rezultat je rada Medikor tima koji čine liječnik, zatim stručni specijalist javnog zdravstva, marketinški stručnjaci te produkt i grafički dizajneri”, ističu u Medikoru.

Filter traje i mjesec dana

Maske i filteri su u kratko vrijeme koliko su u prodaji već plasirani na strana tržišta, dosad u Austriju, Češku i Srbiju, a u Medikoru očekuju otvaranje i drugih tržišta EU. Također, narednih tjedana s radom im kreće i online shop za područje Unije – Mask-in-Mask.com koji će biti usmjeren na B2C segment. Što se tiče same maske, peteroslojni model PTFE Mask i mask, kažu u Medikoru, inovativan je i vrlo jednostavan koncept maske – radi se o maski koja se, kako joj sam naziv govori, sastoji od dva dijela. Vanjski dio čini dvoslojna, platnena maska s ugrađenom fleksibilnom trakom za nos i elastičnim vezicama za uši. Dostupna je u širem rasponu boja što je čini prilagodljivom različitim modnim stilovima.

Glavna posebnost ove maske je, kažu, unutrašnjost koju čini jedinstveni PTFE (polukristalna polimerna plastika Politetrafluoretilen) s troslojnim hidrofobnim zamjenjivim filterom koji ima učinkovitost filtracije bakterije (BFE) od 99,2% te učinkovite filtracije čestica (PFE) od 97%. Izrađen je od PTFE membrane i dva sloja netkanog polipropilena koji se posebnom tehnikom spajaju u jednoj od poznatih hrvatskih tvornica, a koju u Medikoru ne žele imenovati jer žele zadržati ekskluzivitet ove tehnologije. Dodaju da se uz pravilnu uporabu i redovitu dezinfekciju filter može koristiti i 30 dana.

Tvrtka Medikor u Hrvatskoj posluje od 1995., a trenutačno zapošljava 23 ljudi. Kažu da im je danas, uz veleprodaju, glavni kanal prodaje vlastita online trgovina, uz jednu specijaliziranu prodavaonicu i dvije ljekarne.

Komentirajte prvi

New Report

Close