Hrvatska s najvećim godišnjim padom cijena nekretnina

Autor: Marina Šunjerga/VL , 20. srpanj 2017. u 21:59
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječno su cijene stanova i kuća više za 4,5%, ali naša je zemlja istaknuta kao iznimka.

Nekretnine su u Europskoj uniji sve skuplje pa statistika pokazuje da su skočile za 4,5 posto u prosjeku. Istovremeno u Hrvatskoj cijene nekretnina još uvijek bilježe pad (0,4%) pa je na toj osnovi Hrvatska istaknuta kao zemlja EU s najvećim godišnjim padom cijena nekretnina. Najveći rast zabilježen je u Češkoj, od 12,8 posto, a slijede Litva i Latvija, s rastom od 10,2 posto, odnosno 10,1 posto, a osim Hrvatske samo je Italija zabilježila pad cijena i to za 0,1 posto.

Poznato je da Hrvatska ima visok udio vlasnika nekretnina u odnosu na druge europske zemlje, a i da Hrvati štede u nekretninama, ali trendovi se očito mijenjaju. Inače Hrvatska je specifična i po tome da gotovo 74 posto stanovnika živi u kućama, a manjina u stanovima, dok se u ostatku EU, uz iznimku Skandinavije, uglavnom živi u stanovima. Ipak, Hrvati su sve manje zainteresirani za kupnju nekretnine što dokazuje i najnoviji podatak o kretanjima kredita, po kojem vrijednost onih stambenih konstantno pada. Unatoč kreditnim kampanjama i rastu broja prodanih novih stanova u odnosu na godinu ranije, u Hrvatskoj je u godinu dana vrijednost stambenih kredita umanjena za pola milijarde kuna i sad je blizu 49 milijarde kuna.

U jeku krize na proljeće 2011. bila je čak 58 milijardi kuna. Građani se razdužuju po svim osnovama – pada vrijednost hipotekarnih kredita, krediti za kupnju auta su rijetki, a razdužuju se čak i na karticama te smanjuju minuse. Jedini popularni krediti su gotovinski čija je vrijednost 39 milijardi kuna. Ako nekretnine opet ne postanu popularne teško će im cijene narasti. Ipak, zemlje u kojima se zabilježio značajan rast su one u kojima je i došlo do najvećeg nekretninskog sloma početkom krize. U Hrvatskoj je ukupan pad vrijednosti nekretnina od 2008. do danas iznosio oko 24 posto, a u Latviji i više od 30 posto.

U Češkoj su, s druge strane, cijene premašile one iz 2008. Još je nekoliko zemalja u toj skupini, ali najboljim se pokazuje tržište u Švedskoj u kojoj su nekretnine skuplje za 40 posto nego u 2008. Irska je najveći gubitnik jer su cijen niže i više od 50 posto u odnosu na pretkrizni Eldorado. 

Komentirajte prvi

New Report

Close