Horvatinčića zaustavio otkup zgrade Stomatologije

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2008. u 06:30

Projekt Cvjetni prolaz ide na prodaju jer Horvatinčić “ne može trpjeti reket”

Tomislav Horvatinčić potvrdio je da napušta projekt Cvjetni prolaz, a sve zgrade koje je kupio ponudio je na otkup protivnicima projekta. “Nisam na gumb ušao u projekt, pa neću na gumb ni izaći, ali radimo izlaznu strategiju. Dvije godine tapkamo na mjestu bez dozvola, reket više ne želim trpiti i neće mi ići interkalarne kamate koje su na godišnjoj razini golem trošak”, rekao je Horvatinčić u izjavi za Poslovni dnevnik. Projekt Cvjetni prolaz, vrijedan do 150 milijuna eura, građevinski je zahvat oko kojeg se diglo najviše javne prašine i oko kojeg je dvije godine trajala borba. Horvatinčić kaže da osim zbog protivnika projekta u građanskim udruga koje su ga napadale s ulice odlazi zbog uprave Zagreba koja mu dosad nije izdala nijednu dozvolu.

Druge informacije
Međutim, iz gradske uprave smo dobili drugačije informacije. Potvrđeno je da je HOTO grupa zatražila dozvolu za rušenje kina Zagreb i bivše Vjesnikove tiskare, te da je još nisu dobili. Provjerni izvor iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode neslužbeno otkriva da je i neće moći dobiti jer nije otkupljena zgrada Stomatološkog fakulteta. Konzervatorska podloga koja je sastavni dio detaljnog plana, kaže da se bez te zgrade ne može izgraditi cijeli pasaž, a bez izgradnje pasaža nema ni javnog interesa pa se ne mogu ruštiti zgrade. Osim toga, konzervatorska podloga i plan ne dozvoljavaju građenje “zgrade na zgradu” unutar bloka pa Horvatinčiću bez Stomatologije u biti pada cijeli projekt. “Bez zgrade Stomatologije se ne sređuje stanje u bloku što je intencija plana, nego stanje na investitorovoj čestici”, kaže naš izvor. Sa Sveučilišta u Zagrebu su nam također neslužbeno rekli kako ih Horvatinčić nije pozvao na razgovor, a i da su dogovorili cijenu i odlučili prodati zgradu – ne bi se mogli iseliti pet godina. Toliko bi trebalo da se sagradi nova zgrada za fakultet i obavi preseljenje. “To su gluposti. Pa ima i drugih mogućnosti izlaza osim preko Stomatološkog fakulteta. To nije moj razlog odustajanja, ali Stomatologiju nisu prodali zbog sitnih interesa onih koji u prostoru te zgrade imaju svoje privatne ordinacije i ne bi im odgovaralo preseljenje”, kaže Horvatinčić. Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju, u čijem sklopu se i nalazi odjel koji izdaje dozvole za građenje i rušenje, kaže da Stomatologije nije problem. Ne razumije Horvatinčićevu ljutnju na Grad jer oni čine što mogu, te poručuje da Grad nikada nije bio antipoduzetnički raspoložen. “Postoji jedna zabilježba spora zbog koje ne možemo izdati dozvole za rušenje. Iako je sud tu zabilježbu proglasio ništavnom, ona još stoji i očito netko opstruira projekt. Moramo biti na čistom što se tiče vlasništva kada se izdaje dozvola. Pokušat ćemo ubrzati procedure, ali u sklopu zakonskih mogućnosti. Gradska uprava podržava revitalizaciju donjogradskih blokova i projekt”, kaže Davor Jelavić. Horvatinčiću je podrška došla prekasno i kaže da može Jelavić reći što želi, ali on dvije godine tapka na mjestu.

Samo taktika
Iako investitor opovrgava da je njegova najava odustajanja samo taktika, upravo to razlogom smatra zastupnica HNS-a Morana Paliković Gruden. “Kako mu ne idu pregovori o otkupu stanova i zgrade, sada ovim potezom investitor planira smekšati prodavatelje. Bez stomatologije i stanova koji omogućuju prolaz na Varšavsku, morao bi se mijenjati čitav projekt i ponovno proći sva procedura”, kaže zastupnica. Što se tiče napada da HNS preko Cvjetnog prolaza ruši gradonačelnika Bandića, Paliković-Gruden odgovora da ona kao zastupnica ima pravo govoriti svoje i mišljenje stranke. To mišljenje je da oni podržavaju uređenje blokova, ali ne i da se planovi prilagođavaju investitoru, da natječaji nisu javni i da se prepušta dio ulice za prilaz garažama koje HNS ne smatra potrebnim u središtu.

(Ivan Pandžić, Ksenija Puškarić)

Komentirajte prvi

New Report

Close