Edukacijom, podrškom i radionicama bolje povezati zajednicu s ranjivim skupinama

Autor: Borivoje Dokler , 29. ožujak 2023. u 21:59
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

‘Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici’ uključuje osobe s autizmom i Downovim sindromom.

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, u partnerstvu s Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21 i Centrom za rehabilitaciju Rijeka, sudjelovat će u provedbi projekta ‘Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici’. Cilj projekta je pronalaženje najboljih rješenja za zajednicu koja uključuje osobe s autizmom i Downovim sindromom te njihove obitelji. Projektom su predviđene aktivnosti kao što su edukacija članova Udruge, psihosocijalna podrška obiteljima osoba s invaliditetom, edukacija i uključivanje rada volontera, izrada alata za samopomoć, podrška ranjivim skupinama te radionice socijalnog uključivanja.

Međusektorska suradnja

Projekt je pokrenut 2021. kada je kandidiran na Javni poziv ‘Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice’ u sklopu prioritetne osi 4. Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a ugovoren je krajem 2022. godine. Trajat će 18 mjeseci, bit će financiran u okviru Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 65.282,50 eura. Lidija Penko, voditeljica projekta i predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, ističe kako je projekt produkt dugogodišnjeg rada Udruge koja od 1996. djeluje na području Primorsko-goranske županije i šire, a u svojem radu je orijentirana na davanje proaktivnih i adekvatnih odgovora na potrebe osoba s autizmom.

”Međusektorska suradnja i sinergija dvije Udruge i Ustanove socijalne skrbi koja je okosnica u provedbi aktivnosti projekta prožeta je kroz svih 18 mjeseci te je ključna za obuhvat više dobnih skupina te različitih razvojnih poteškoća kako bi svojim primjerom napravili iskorak u inkluziji ranjivih skupina i ukazali na socijalnu pravdu osoba s invaliditetom. Udruga je u svom dugogodišnjem radu pored zagovaranja prava osoba s autizmom, provela puno projekata i programa od čega bi istakli trogodišnje programe Rane intervencije za djecu iz spektra autizma koje nam Ministarstvo socijalne skrbi putem trogodišnjih programa, odobrava nastavno već 15-tu godinu. Međutim, do 2021. nismo se prijavljivali na ESF projekte jer smo bili okupirani drugim projektima i smatrali da još nemamo dovoljno kapaciteta provesti ga. Kada je 2020. raspisan natječaj za Jačanje kapaciteta OCD-ova iz ESF-a, odlučili smo ipak pokušati da provjerimo hoće li nama to uspjeti i evo uspjelo je”, kaže Lidija Penko i nadodaje kako im baš nije bilo jasno iz natječajne dokumentacije što se očekuje i što konkretno mogu prijaviti od aktivnosti pa su se vodili potrebama djece i roditelja i aktivnostima koje bi im bile korisne. Uz to, željeli su povezati razne dionike kako bi projekt poslužio i lokalnoj zajednici, osvještavanju, edukaciji i povezivanju, što je svrha djelovanja Udruge i inače kroz godine djelovanja.

”Tako smo uz moju inicijativu, koristeći veliko iskustvo profesorice Ivanke Pejić, voditeljice našeg Programa rane intervencije u radu s djecom i roditeljima, te edukaciju o pisanju EU projekata administratorice Melite Seršić, u suradnji s tadašnjom tajnicom Sarom Kozarčanin uspjeli zajedno osmisliti, napisati i prijaviti ovaj projekt”, otkriva predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.

U okviru projekta, objašnjava, predviđeno je i održavanje radionica s korisnicima projekta tj. djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te članovima njihovih obitelji. Riječ je o radionicama šišanja, rekreativnih vježbi, psihosocijalne podrške roditeljima, izrade nakita, sapuna i vaza u svrhu učenja novih vještina, kao i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

”U svom dugogodišnjem radu Udruga je dobro upoznata s potrebom prijenosa međugeneracijskog znanja u svrhu povećanja društvenog kapitala zajednice i izgradnje sustava jednakog za sve. Upravo iz tog razloga projektom će se obuhvatiti 24 volontera koji će kroz edukacije stručnjaka o specifičnostima djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom steći znanja o radu s njima”, objašnjava Lidija Penko.

Edukativne slikovnice

Dugogodišnja vanjska suradnica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, profesorica Ivanka Pejić koja preko 30 godina radi s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju, izradit će slikovnice koje će biti tematski podijeljene i obrađivat će teme iz svakodnevnog života, a prilagođene djeci i osobama s razvojnim teškoćama koje su uključene u projekt.

Slikovnice kao takve imaju i dodatni cilj univerzalnog korištenja te će se osim navedenog moći koristiti i u radu s djecom predškolske i niže osnovnoškolske dobi. Volonteri će osnaženi temeljem naučenog putem edukacija, likovno obraditi slikovnice, izraditi scenografiju i rekvizite te održati izvedbenu predstavu po uzoru na sadržaj slikovnica. Predstave će biti snimane i dostupne javnosti u obliku qr koda unutar same slikovnice.

”Projektom će se ojačati kapaciteti provoditelja i partnera za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim potrebama za pružanje učinkovitog odgovora kada su u pitanju osobe s invaliditetom”, naglašava Lidija Penko i nadodaje kako očekuju interes roditelja, djece i volontera te stručnih suradnika.

”Prošle su dvije godine od prijave projekta i svima se nama život mijenja te se moraju napraviti promjene nekih osoba koje su bile u prijavi. One sada nisu u mogućnosti sudjelovati zbog drugih obaveza nastalih u međuvremenu pa će ih zamijeniti novi suradnici. Stalna na tom svijetu samo mijena jest kaže pjesnik….. tako vam je i kod projekata. No mi sve to uspješno rješavamo timskim radom”,
zaključuje Lidija Penko, predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka i voditeljica projekta.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close