Država će na dražbi emisijskih jedinica prikupiti 668 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2015. u 21:59
Ministar Zmajlović/Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj je 56 velikih onečišćivača koji plaćaju trošak onečišćenja.

Država će na dražbi emisijskih jedinica prikupiti 668 milijuna kuna koje će preusmjeriti u projekte za smanjenje emisija stakleničkih plinova i prilagodbu klimatskim promjenama.

To je Hini najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović naglasivši da će taj novac u sljedeće dvije godine uložiti u obnovu obiteljskih kuća, javnih i privatnih zgrada, smanjenje stakleničkih plinova iz prometa kroz subvencioniranje kupnje ekoloških vozila, te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. EU je razvila trgovanje emisijskim jedinicama za velika postrojenja kao mehanizam preko kojega trošak za otklanjanje šteta od emisija stakleničkih plinova pokrivaju onečišćivači.

U Hrvatskoj se nalazi 56 velikih postrojenja, a trgovanje emisijskim jedinicama provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Među velikim postrojenjima su operateri postrojenja iz industrijskog i energetskog sektora, termoenergetski objekti veći od 20 MW, rafinerije, koksare, metalna, cementna, papirna, keramičarska i staklarska industrija. Zrakoplovne djelatnosti uključene su u sustav od 2012. godine za letove prema državama EU, a od 2014. i za letove unutar Hrvatske. Postrojenja za proizvodnju električne energije od 2013. dužna su kupiti sve emisijske jedinice, dok se ostalima emisijske jedinice dodjeljuju besplatno.

Komentirajte prvi

New Report

Close