Obiteljski hotel San Rocco podiže razinu luksuza, donosimo detalje plana

Autor: Marija Crnjak , 15. ožujak 2023. u 07:00
Foto: PD

Mali obiteljski heritage hotel u Brtonigli u Istri jedan je od brojnih koji su se javili na nedavno dovršen natječaj s projektom vrijednim 1,5 milijuna eura.

Mali obiteljski heritage hotel San Rocco u Brtonigli u Istri, 20 godina od otvaranja kreće u rekonstrukciju kojom će dodatno podići razinu luksuza, ali i održivosti uvođenjem zelenih tehnologija i digitalnih rješenja.

Naime, San Rocco jedan je od brojnih malih hotela koji su se javili na nedavno dovršen natječaj za novac iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Potvrdio je to za Poslovni dnevnik Tullio Fernetich, vlasnik ovog ekskluzivnog turističkog kompleksa, koji vjeruje da njegov projekt udovoljava svim kriterijima iz natječaja.

Prilagodba poslovanja
“Ovaj se natječaj svojim kriterijima u potpunosti poklopio i s našim dosadašnjim načinom rada kao i idejom za obnovu koja će nam dati dodanu vrijednost, i kroz zelena i digitalna rješenja. Nakon 20 godina na tržištu vrijeme je da se dodatno pokušamo prilagoditi današnjim uvjetima poslovanja i zahtjeva tržišta, ali i ublažimo utjecaj okolnosti vezanih uz cijene energenata.

Tullio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco/D. Marušić/PIXSELL

Naš projekt uključuje uvođenje održivih rješenja u svim segmentima poslovanja uz podizanje standarda koje će nam omogućiti ostvarivanje većih prihoda te proširenje sezone”, kaže nam Fernetich.

Projekt San Rocca vrijedan je 1,5 milijun eura i ne predviđa proširenje postojećih kapaciteta od 14 soba, već obnovu i uvođenje novih tehnologija. Uključuje zamjenu svih aparata koji troše previše energije u hotelu i restoranu, novi sustav grijanja i hlađenja uz solare i dizalice topline, uvođenje sustava pametnih soba te izbacivanje fosilnih goriva.

Radovi kreću nakon ove ljetne sezone i sve bi trebalo biti gotovo do sezone 2024., otkriva nam vlasnik hotela koji kroz cijelu godinu zapošljava oko 25 ljudi. San Rocco je inače jedan od 13 objekata okupljenih u Udruzi malih obiteljskih hotela (OMH) koji je nositelj Eco zelenog certifikata kojeg je udruga uvela pred godinu dana.

Naime, obiteljski i mali hoteli najčešće se nalaze u manje razvijenim destinacijama, a čak četvrtina ih je na kontinentu. Vrlo često otvoreni su kroz čitavu godinu te je u njihovoj ponudi naglasak na autentičnom, lokalnom i zdravom te čuvaju baštinu i prostor kao resurs.

Šime Klarić, predsjednik OMH, otkriva da je pred dobivanjem certifikata još 15 hotela, te je uvjeren da će ta brojka dramatično povećati nakon što se provedu brojni projekti ulaganja iz programa NPOO-a.

13

objekata okupljeno u Udruzi malih obiteljskih hotela (OMH) ima Eco zeleni certifikat

Mnogo ulaganja
“Nemamo točne brojke koliko malih hotela se javilo na natječaj, ali ako znamo da je velika većina prijavljenih mali i srednji poduzetnici, to je upravo ovaj segment turizma koji je tradicionalno okrenut prema zelenom poslovanju. Ulaganja je već vrlo mnogo, a svi koji koji nisu uspjeli pripremiti projekte za ovaj natječaj, dobit će priliku za to s novim financijskim instrumentima koji slijede”, kaže Klarić.

Idući korak Udruge ide prema Fondu za energetsku učinkovitost s ciljem uvođenja posebne povoljne linije za uvođenje alternativnih izvora energije. Radi se o ulaganjima koja su iznosima niža od onih predviđenih u programju NPOO, a potrebe za ovakvim prilagodbama u sektoru su velike, jer jamče velike uštede u budućnosti.

Naime, kaže Klarić, iako nadolazeća sezona nosi puno optimizma, vraćaju se i čak premašuju brojke od prije pandemije, iza ovih poduzetnika je nekoliko mršavih godina.

Treba vraćati covid kredite i konstantno ulagati u objekte i osoblje, s povećanim troškovima u svim segmentima poslovanja. S ciljem ostvarivanja ušteda u budućim ulaganjima i u zelena rješenja, Udruga je prošlog tjedna potpisala sporazum s trgovačkim lancem Pevex.

Komentirajte prvi

New Report

Close